CHP'li Karabıyık: İşsizlikte Rekor Kırdık!

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı Aralık ayı işsizlik verilerini değerlendirdi.

GÜNDEM 16.03.2017, 09:35 16.03.2017, 09:35
CHP'li Karabıyık: İşsizlikte Rekor Kırdık!

 Aralık ayında %12,7 seviyesinde gerçekleşen işsizlik oranının son 7 yılın en yüksek seviyesinde olduğuna dikkat çeken CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, “Yetersiz büyüme ve yetersiz yatırım nedeniyle istihdam sağlanamıyor. Ülkedeki ekonomik güvensizlik ortamının yatırımları olumsuz etkilemesinin doğal sonucu olarak da işsizlik artıyor. Aralık ayında yüzde 12.7 seviyesine yani 3 milyon 872 bin kişiye ulaşan işsizlik rakamlarının neden olduğu hane halkı gelir seviyesindeki düşüş ve geçim sıkıntısının yarattığı sosyal sorunlara da şahit oluyoruz” diye konuştu.

 

TÜİK verilerine göre, istihdam oranının 0.3 puan azalış ile yüzde 45.1'e düştüğünü, yine Aralık döneminde herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmadan kayıtdışı çalışanların oranının, bir önceki yılın aynı dönemine göre 0.6 puan artarak yüzde 32.7'ye yükseldiğini hatırlatan Lale Karabıyık, “TUİK’in açıkladığı bu rakamları iyileştirmek, doğru politikalar ve yatırım ortamıyla istihdam yaratarak önümüzdeki aylarda olumlu tablolar açıklanması önceliğimiz olmalı. Aksi takdirde işsizliğin ve hane içi ekonomik sorunların tetiklediği sosyal sorunlarla karşılaşmamız kaçınılmaz olacaktır” uyarısında bulundu.

 

 

Genç Nüfus Avantajını Doğru Eğitim ve İstihdam Politikasıyla Avantaja Çevirmeliyiz!


TUİK verilerine bakıldığında Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2016 yılı Aralık döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 668 bin kişi artarak 3 milyon 872 bin kişiye yükseldi, işsizlik oranı 1,9 puanlık artış ile  %12,7 seviyesinde gerçekleşti. Aynı dönemde; 15-24 yaş arası genç nüfusta işsizlik oranının ise 4,8 puanlık artış ile %24 seviyesine yükseldiğini vurgulayan Karabıyık, "Genç nüfus avantajını doğru eğitim politikasıyla, doğru istihdam politikasıyla fırsata dönüştürmek zorundayız. Bu 13 yılda 11 defa değişen eğitim politikasıyla olacak şey değildir. Türkiye’de yapboz tahtasında dönen ve siyasetin arka bahçesi haline gelen eğitim sistemi, artan işsizliğin önemli nedenlerinden biri.” dedi.

 

Türkiye’de ekonomi yetersiz de olsa istihdam yaratsa bile çalışabilir nüfustaki artış ve iş talebinin bu artışın oldukça üzerinde kaldığını ve işsizlik oranının arttığını hatırlatan Prof. Dr. Lale Karabıyık, bu kadar iş arayan varken iş dünyasının da kimi zaman kalifiye eleman bulamamaktan yakındığını belirterek, “Ara eleman, kalifiye eleman sorunu, meslek liselerinin önemi, meslek edindirme kurslarının önemi, en önemlisi de eğitim sistemindeki müfredatın önemi burada ortaya çıkıyor. Teorinin uygulamayla pekiştirildiği, ezbere dayanmayan, siyasetin arka bahçesi olmadığı eğitim kurumlarının önemini görüyoruz. Bu gençleri umutsuzluğa değil, verimli olabilecekleri iş hayatına ve geleceklerini kurabilecekleri bir yaşam seviyesine eriştirmek önceliğimiz olmalı" açıklamasında bulundu.

 

Yorumlar (0)