CHP'Lİ KARA: BU TIP BAYRAMI HAYIRLARA VESİLE OLSUN

CHP Antalya Milletvekili Dr. Niyazi Nefi Kara, 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle yaptığı açıklamada sağlıkta artan şiddet, sağlık çalışanlarının özlük hakları ve sağlıkta dönüşüm programına dikkat çekti.

GÜNDEM 14.03.2017, 13:42 14.03.2017, 13:42
CHP'Lİ KARA: BU TIP BAYRAMI HAYIRLARA VESİLE OLSUN

CHP Antalya Milletvekili Dr. Niyazi Nefi Kara, 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle yaptığı açıklamada sağlıkta artan şiddet, sağlık çalışanlarının özlük hakları ve sağlıkta dönüşüm programına dikkat çekti.

 

Sağlıkta Şiddet ve Özlük Haklarına Dikkat Çekti

 

Açıklamasında son bir yılda 38 bin sağlık çalışanının sözlü ve fiziksel şiddete maruz kaldığını belirten CHP’li Kara, sağlıkta şiddetin önlenmesi için verilen kanun tekliflerinin TBMM’nin tozlu raflarında bekletilmesine tepki gösterdi. “Tek bir kişi verdiğimiz kanun tekliflerinin görüşülmesini engellerken, şimdi bu zihniyet tüm ülkeyi bir kişiye teslim etmemizi istiyor” diyen Kara, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin artmasında AKP’nin başarısız sağlıkta dönüşüm programlarının da etkili olduğunun altını çizdi.

 

Sağlık Çalışanlarının özlük hakları konusunda da 14 yıldır hiçbir düzenleme yapılmadığını belirten Kara, hekimler ve sağlık personellerinin hem güvenlik hem de geleceklerinden kaygı duyarak mesleklerini sürdürmeye zorlandığını ifade etti.

 

AKP’nin “Artık Hastane Kapılarında Beklemek Yok” diyerek başlattığı sağlıkta dönüşüm programında hastaların artık hastanede değil evde telefonda randevu alabilmek için sıra beklediğini belirten CHP’li Kara, bu sebeple acil servislerde yığılmalar olduğunu ve bunun da sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin arttığını belirtti.

 

AKP’nin Sağlık Politikaları Çözümden Çok Sorun Yaratıyor

 

Dönüşüm programları nedeniyle hastaların birer müşteri gibi görülmeye başlandığını ve sağlık sisteminin “paran kadar sağlık” anlayışına dönüştüğünü ifade eden CHP Antalya Milletvekili Dr. Niyazi Nefi Kara, AKP’nin sağlık politikalarının vatandaşlara çözüm üretmekten çok daha fazla sorun alanı yarattığına vurgu yaptı.

 

Geçtiğimiz yıl 14 Mart Tıp Bayramı öncesi sağlık çalışanlarına sağlıkta şiddetin önlenmesi ve sağlık çalışanlarının özlük hakları konusunda Hükümet tarafından verilen müjdeleri de hatırlatan Kara, “Bir yıl içerisinde müjdelenen konularda bir iyileşme sağlanmadığı gibi özellikle sağlık çalışanlarına yönelik şiddet daha da arttı. Çalışanların kendi can güvenliklerinden endişe ettikleri bir ortamda hastaların acılarını dindirmeye çalışmaları onları da daha da hedef haline getiriyor” ifadelerini kullandı.

 

14 Mart’ta Tıbbiyeliler İşgale Direnmiştir

 

Yaptığı açıklamada 14 Mart Tıp Bayramının tarihine de kısaca değinen CHP’li Kara, “14 Mart 1827 ilk tıp fakültesinin açıldığı tarihtir. Ancak bugünü esas değerli kılan 14 Mart 1919 tarihinde İstanbul işgal altındayken İngiliz işgalcileri ve Kızılhaç yetkililerinin de olduğu bir törende genç tıbbiyeli Dr. Memduh Necdet kurduğu şu cümlelerdir: “İtiraf ediyoruz ki, vatan, bilhassa onun kalbi, beyni olan İstanbul bu dakikada korkunç bir buhran geçiriyor. Ama korkmuyoruz. Buradayız, burada kalacağız. İstanbul bizimdir. Çünkü İstanbul buradadır.” Aynı gün tıbbiyeli Hikmet Bey de Mekteb-i Tıbbiye-i Şahanenin iki kulesi arasına büyük bir Türk bayrağı asmış ve işgal kuvvetlerinin müdahalesi sırasında yaralanmıştır. Doktor Hikmet Bey 9 Eylül 1919’da Tıbbiyelileri temsilen katıldığı Sivas Kongresi’nde de Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’e karşı yaptığı konuşmada “Farz-ı mahal, manda fikrini siz kabul ederseniz, sizi de reddeder, Mustafa Kemal’i vatan kurtarıcısı değil, vatan batırıcısı olarak tel’in ederiz” diyerek tıbbiyelilerin vatanlarının bağımsızlığı için neler yapmaya hazır olduğunu göstermiştir. Yani tıbbiyeliler 14 Mart’ta işgale direnmişlerdir” diyerek hekimlerin ve sağlık çalışanlarının bugün de yine aynı direniş ruhu ile Cumhuriyetlerine, ülkelerine ve demokrasilerine sahip çıktıklarını ifade etti.

 

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Beni Türk Hekimlerine Emanet Ediniz” sözünü de hatırlatan CHP’li Kara, “Ulusal Kurtuluş Mücadelesinde mezun vermeyerek ülkesi ve bağımsızlığı için mücadele eden hekimler bugün de vatanı ve milleti için mücadele ediyor ve etmeye de devam edecektir” diyerek tüm sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramını kutlayarak hayırlara vesile olmasını diledi.

 

Yorumlar (0)