CHP'li Altıok'tan Bakan Soylu'ya Ortaköy katliamı soruları

CHP Genel Başkan Yardımcısı, İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, İstanbul Ortaköy’de 39 kişinin yaşamını yitirdiği katliamın ardından sosyal medyadaki cihatçı paylaşımları soru önergesiyle TBMM gündemine getirdi.

GÜNDEM 02.01.2017, 15:05 02.01.2017, 15:05
CHP'li Altıok'tan Bakan Soylu'ya Ortaköy katliamı soruları

Birgün de yer alan habere göre, Akatlı, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde, yılbaşı gecesi gerçekleştirilen terör eyleminin ardından, sosyal medyada katliamı öven bazı paylaşımlarda bulunulduğuna dikkati çekti.

 

Günler öncesinden Noel ve yılbaşı kutlamalarını hedef gösteren açıklamalar yapıldığını belirten Akatlı, Diyanet’in kutlamaların haram olduğuna ilişkin fetvasına ve iktidara yakın gazetelerde yapılan yayınlara, okullara gönderilen “yılbaşı kutlamalarının yasaklandığı, yılbaşı kutlamalarının kültürümüzde yer almadığına” dair resmi yazılara işaret etti.

 

Altıok, İçişleri Bakanlığı’nın resmi twitter hesabından Okmeydanı’nda bir kahvehanede laiklik açıklaması yapan gençlerin videolarının “Terörle Mücadele Birimlerine ilettik, gördüğünüz yerde ihbar edin" mesajıyla paylaşıldığını ardından da Halkevleri üyesi Ayşegül Başar’ın gözaltına alındığını anımsatarak, Bakan Soylu’ya şu soruları yöneltti:

 

-Türkiye’de laikliği savunmak, laiklik konulu kahvehane toplantıları gerçekleştirmek suç mudur?

 

-İçişleri Bakanlığı resmi hesabından toplumu dindar-laik eksende ayrışmaya ve çatışmaya yönlendiren skandal paylaşımı gerçekleştiren görevliler hakkında yasal işlem başlatılmış mıdır?

 

-İçişleri Bakanlığı sosyal medyada cihatçı paylaşımlar eşliğinde laikleri, Alevileri, Atatürkçüleri, solcuları hedef gösteren, tehdit eden kaç sosyal medya kullanıcısı hakkında işlem başlatmıştır? Bu soruşturmaların sonucunda kaç kişi ceza almıştır?

 

-Sosyal medya paylaşımı ile gözaltına alım hukuki ise, neden bu zamana kadar halkı kin ve nefrete teşvik eden sosyal medya paylaşımları için hukuki işlem yapılmamıştır?

 

-31 Aralık 2016 tarihli Milli Gazete’de “Bugün son gün, bu son uyarı! Kutlama!” manşetini atan gazete sorumluları hakkında herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır?

 

-İçişleri Bakanlığı tarafından Ortaköy’deki vahşi terör eyleminden sonra, bu terör eylemini ve teröristi öven sosyal medya kullanıcılarıyla ilgili işlem başlatılmış mıdır? Başlatıldıysa kaç kişi hakkında işlem başlatılmıştır? Başlatılmadıysa ne zaman başlatılacaktır?

 

-Noel Baba ve Noel Baba’ya yönelik yumruklu saldırıyla resmedilen, yılbaşı ve Noel’i hedef alan pankartlar hangi il ve ilçelerde kaç adet asılmıştır? Bakanlığınız bunları tespit etmiş midir? Bakanlığınız, bağlı birimler ve belediyeler aracılığıyla bunlara müdahale etmiş midir? Kaçı toplanmıştır, kaçı Bakanlığınızın ve belediyelerin farkında olmasına rağmen tüm hafta boyunca asılı kalmıştır?

 

-Türkiye’nin laik-dindar, Alevi-Sünni eksenlerde kırılmalar yaşamasına sebebiyet verecek, tehdit, hedef gösterme, hakaret, aşağılama içerikli paylaşımlarda bulunan, sosyal medya kullanıcılarını en basit hükümet eleştirilerinde bile sıklıkla yine Bakanlığınıza ileten, toplumu bizzat İçişleri Bakanlığı ve Emniyet’le korkutup, sindirmeye çalışan; toplumla devlet arasındaki ilişkinin güvensizlikle biçimlenmesine neden olan, devlete dair aidiyet duygularının sorgulanmasına sebebiyet veren sosyal medya hesapları hakkında herhangi bir işlem başlatılmış mıdır? İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nün iktidar muhalifi vatandaşlar üzerinde bir sopa gibi kullanılmaması için aldığınız önlemler nelerdir?

Yorumlar (0)