CHP'Lİ AKIN ENERJİ KONUSUNDA ÇOK YOĞUN GÖRÜŞMELER VE İNCELEMELER YAPTIĞI ÇİN'DEN DÖNDÜ

CHP Balıkesir Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Ahmet Akın Çin Halk Cumhuriyetindeki çalışma ziyaretini tamamlayarak yurda döndü.

GÜNDEM 15.12.2016, 11:29 15.12.2016, 11:29
CHP'Lİ AKIN ENERJİ KONUSUNDA ÇOK YOĞUN GÖRÜŞMELER VE İNCELEMELER YAPTIĞI ÇİN'DEN DÖNDÜ

ÇİN ENERJİ YATIRIMLARINDA ÖNCELİĞİNİ TEMİZ VE YENİLENEBİLİR ENERJİYE VERMİŞ DURUMDA 

 

CHP Balıkesir Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Ahmet Akın Çin Halk Cumhuriyetindeki çalışma ziyaretini tamamlayarak yurda döndü. 04-10 Aralık 2016 tarihleri arasında gerçekleşen ziyarette bir dizi görüşmede bulunan Ahmet Akın “Çok verimli bir ziyaret oldu. Çin kalabalık nüfusu, hızlı kalkınması ve ekonomisi ile tüm dünyanın ilgisini çeken bir ülke. Çin’li yetkililer ve kurumlarla önemli görüşmeler yaptık.  Çin ile ülkemiz arasındaki işbirliğini geliştirecek önerilerde bulunduk, bu amaçla çalışmalar yaptık” dedi.

 

ÇİN ENERJİ YATIRIMLARINDA ÖNDE GİDEN ÜLKE

 

Aynı zamanda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun enerji politikalarından sorumlu Başdanışmanı olarak görev yapmakta olan Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın Çin’de enerjiyle ilgili konularda incelemelerde bulundu. Bu kapsamda bazı merkez ve şirketlerle görüşme yapan Akın “ Çin büyüyen ekonomisinin ve sanayisinin ihtiyacını karşılamak üzere çok ciddi boyutlarda enerji yatırımı yapan bir ülke. Bu alanda önemli teknolojilere sahip. Sadece Çin’de değil, Çin dışındaki ülkelerde de önemli büyüklükte enerji yatırımlarına imza atıyorlar. Bu açıdan bizim için de önemli bir ülke. Bu ziyaretimizde Pekin’de Rüzgar Enerjisi Merkezini ziyaret ederek, yetkililerden yaptıkları çalışmalar ve kullandıkları teknolojiler hakkında bilgi aldım. Çin Enerji İdaresi Direktörlüğünde görüşmelerde bulundum. Türkiye ile yürütülmekte olan işbirliği anlaşmaları ile ilgili bilgiler aldık. Yeni alanlarda yapabileceğimiz işbirliği olanaklarını konuştuk. Yine aynı kurumda yürütülmekte olan Ar-ge faaliyetlerine ilişkin bilgi aldım, incelemelerde bulundum. Türkiye’de uygulanabilecek projeler hakkında detaylı bilgiler aldım. Çin’li yetkililerle proje paylaşımı konusunda mutabık kaldık.  Çin Enerji İdaresi Direktörlüğünde, başta direktör olmak üzere yöneticilerle çok faydalı görüşmeler yaptım. Projelerin finansmanı konularında da karşılıklı bilgi alışverişinde bulunduk. Özellikle atıklardan, yani çöpten enerji üretimi konusunda Çin deneyiminden nasıl yararlanabiliriz konusunu konuştuk. Çin’li yatırımcıların ülkemizde bu konuda neler yapabileceğini inceleme fırsatı buldum ” dedi.

 

ÇİN YENİLENEBİLİR ENERJİYE EN YÜKSEK YATIRIMI YAPAN ÜLKE

 

Bir haftalık çalışma ziyaretinin yoğun görüşme trafiği ile geçtiğini kaydeden Ahmet Akın “ Çin Ulusal Nükleer Teknoloji Şirketi yetkilileri ile de bir araya gelerek nükleer enerji konusunu konuştuk. Yenilenebilir Enerji Kaynakları Araştırma Merkezinde bu alanda yapılmakta olan çalışmaları inceledim, ayrıntılı bilgi aldım. Çin yenilenebilir enerji kaynaklarına çok ciddi yatırımlar yapıyor. Dünya ölçeğinde yenilenebilir enerjiye en yüksek yatırımı yapan ülke konumunda. Yine Çin Ulusal Enerji Şirketi Genel Müdürü ve Ar- Ge müdürü ile görüştüm. Çin ile yapacağımız işbirliğinin enerji konusunda ülkemize çok şey katacağını gördüm. Bu görüşmeleri karşılıklı olarak sürdürme kararı aldık” dedi.

 

Çin deneyiminden çıkaracağımız çok ders var diyen Akın, Cumhuriyet Halk Partisi olarak hangi alanda olursa olsun öne çıkmış ülkelerin deneyimlerinden yararlanmak istediklerini belirtti. 

Yorumlar (0)