CHP'li Erol'dan tezkere çıkışı: Yabancı asker kelimesini çıkaran CHP olarak evet diyelim!

TBMM Genel Kurulu'nda Irak ve Suriye'ye görev süresinin 2 yıl daha uzatılmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi kabul edildi. Konu ile ilgili CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, Meclis'te bir konuşma yaptı.

GÜNDEM 18.10.2023, 21:06 19.10.2023, 11:41
CHP'li Erol'dan tezkere çıkışı: Yabancı asker kelimesini çıkaran CHP olarak evet diyelim!

GAZETE KRİTİK- CHP PM Üyesi ve Elazığ Milletvekili Gürsel Erol Meclis'te tezkere konusunda yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçmişte yaptığı "Bay Amerika, yahu Amerika nere, Akdeniz, İsrail, Filistin nere? Ne işin var senin orada?" sözlerini hatırlatarak yabancı asker tepkisini gösterdi. Erol, tezkerede yabancı asker kelimesi çıkarılması halinde CHP olarak evet oyu kullanacaklarını ifade etti.

CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol da söz alarak, şunları söyledi: 

Sayın başkanım, sayın milletvekilleri hepinizi saygıyla, sevgiyle selamlıyorum. Bugün Türk Silahlı kuvvetlerimizin görev süresinin uzatılmasıyla ilgili tezkereyi konuşuyoruz. Aslında tezkereyi konuşurken biraz daha geriye gitmek lazım. Ben burada eski Genelkurmay başkanımız ve Milli Savunma bakanımız Hulusi Akar bey, burada askeri bir güvenlik politikası üzerinden bir değerlendirme ve konuşma yaptı. Partimizin istanbul milletvekili namıktan bey de uluslararası ilişkilere göre diplomatik bir dil kullanarak değerlendirme yaptı. Ben de siyasi bir dil kullanarak bu süreç.


Süreçle ilgili sizleri bilgilendirmek isterim.
Aslında 1984 yılında eruh katliamıyla başlayan bu ülkede yaklaşık 40 yıllık bir terör belasıyla uğraşıyoruz. Bu terör belasının ülkemize neler kaybettirdiğini, insan değerlerimizde ekonomik gücümüzle, ulusal değerlerimizle neler kaybettiğini aslında bir hatırlamak lazım. Bu 1.984 yılından 2.000 2.023 yılına kadar yani yaklaşık 40 yıl süre içerisinde 6 Cumhurbaşkanı değişti. 20 hükümet değişti, 11 Genelkurmay Başkanı değişti.23 içişleri bakanı değişti ama terör meselesi türkiye'nin öncelikli sorunlarından birisi olarak devam etti. Peki bu süre içerisinde bu ülkede neleri kaybettik? Bakın bu kürsüde geçmişte geçmişte Numan Kurtulmuş bey bu konuyla ilgili ekonomik boyutuyla ilgili bir değerlendirme yapmıştı. Terörün ve terörle mücadelenin ülke ekonomisine kamu bütçesinden verdiği harcanan para bir buçuk trilyon dolar.


Yani bunun iş gücüne özel sektör iş gücünü de eklediğiniz zaman bu ülkenin yaklaşık 2 trilyon dolar ekonomik kaybı var. Bu ekonomik kaybı bizim şu anda iç ve dış borcumuz, özel sektör ve kamu borcumuz dış borcumuz 500 milyar dolar. Yani bu paranın ülke ekonomisine üretim değerlerine yöneldiğini düşündüğünüz zaman inanın ki Türkiye belki de şu anda avrupa'nın en güçlü ülkelerinden birisi olacak. Bu işi bir de bölgesel yarattığı sorunlar var. Nedir?Geçmişte olağanüstü hal valiliği vardı.
O bölgede uygulanan güvenlik politikalarından kaynaklı, daha doğrusu yanlış güvenlik politikalarından kaynaklı yaklaşık 5.000 köy boşatıldı ve 5.000.000 insan zorunlu göçe tabi tutuldu. Yani kırsaldan köyden üretim değerlerine katkı verirken köyüne sahip çıkarak orada tarımla, hayvancılıkla üretimle oluşturduğu bir hayat anlayışını ve ekonomisini bırakarak büyük şehirlere göç ettiler.Ve aynı zamanda büyükşehirlerde nüfus yoğunluğundan dolayı sosyolojik dengeler de bozulur. Yani her anlamda terörün bu ülkeye ekonomik olarak da toplumların birbiriyle oylan süreçle ilgili yaklaşımları olarak da kayıplarımız oldu. Istiklal savaşı döneminde genelkurmayın arşivlerinde var, 10.882 şehit vermişiz. Terevle mücadelede 15.000 şehidimiz var. 15.000 şehidimiz ve o dönemde.Onla 12.000 arasında faili meçhul cinayet yargısız infazla.


Yani bunlara baktığınız zaman aslında terör bu ülkede yalnızca bir partinin meselesi değil, terör bir devlet meselesidir. Terör bir ülke meselesi olmalıdır. Tabii ki doğal olarak türk sualı kuvvetlerimiz sınır ötesinde de sınır içinde de kamu güvenliğini ve kamu oteltesini sağlamak adına yurttaşlarımızın can ve mal güvenini sağlamak adına her türlü operasyonu yapma yetkisine de hakkına da sahiptir.

İHA'LARDA KULLANILIR SİHALAR'DA
İHA'larda kullanır SiHA'larda kullanır. Bizim için öncelikle üniter devlet yapımız bizim için öncelikle devletimiz bizim için öncelikle vatandaşlarımızın.Can ve mal güvenliğidir. Türk sularlı kuvvetleri kim? Grup başkan vekilimiz söyledi, kim? Türk Silahlı kuvvetlerimiz peygamber hoca peki?Bu tür sualetler türü sıhhatli kuvvetlerini kur'an kim? Bizim eski genel başkanımız ismet inönü, Silahlı Kuvvetleri kur'an ve ilk genel kurmay başkanıdır. Sayın paşa böyle değil mi sayın bakanım, ismet ününü türk sual kuvvetlerini kuran ve ilk genel kurmay başkanıdır ve buradaki Cumhuriyet Halk partili her milletvekili terör karşıtıdır. Doğru bir tespit yapalım, PKK terör örgütüdür.

FETÖ, PKK, IŞİD VE YPG /PYD TERÖR ÖRGÜTÜDÜR
Fetö terör örgütüdür ışid terör örgütüdür. YPG terör örgütüdür. PYD terör örgütüdür ve bu terör örgütlerine karşı da devlet her türlü önlemi almaktan sorumluluğu vardır. Ama burada bu tezkerede bir sorunumuz var, ben Cumhuriyet Halk partisi'nin her milletvekili gibi önceliği devlet olan bir milletvekili aile olarak da devlet geleneğinden gelen bir milletvekiliyim. Milletvekili olarak birinci önceliğim.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN SÖZLERİNİ HATIRLATTI
Partimin varlığını değil, devletin varlığını düşünürüm ve her Cumhuriyet Halk partili milletvekili de bunu düşünür. Ama burada bir yanlışlık var. Nedir yanlışlık? Sayın Cumhurbaşkanımız israil'in Filistin halkına uyguladığı zalimce yaklaşımdan sonra ne dedi?Dedi ki Ey Amerika dedi senin okyanus ötesinden gelip de akdeniz'de ne işin var dedi. Doğru ne işi var peki? Şimdi o zaman yabancı askerleri türkiye'de ne işi var, ne işi var o zaman.
Yani aynı şey değil mi? Aynı şey değil mi, ne işi var o zaman? Bakın sayın milletvekilleri bütün samimiyetin de size soruyorum içinizden içinizden bir kişi cevap verirse ben diyeceğim ki, evet, demek ki ben yanılmışım. Şimdi şunu söyleyebiliyor musunuz? Yabancı asker derken hangi ülkenin asker olduğunu biliyor musunuz?
Peki bunların tahkla mı toplamı uçakla mı, gemiyle mi geleceğini biliyor musunuz, var mı var mı? Tez kere de detay teferruatı var mı? Tezkerede sayın bakanım yalnızca yabancı askerle ilgili bir iddia var ama bu ülkenin türk sualı kuvvetleri, dünyanın ve NATO'nun en güçlü ordularından birisi.

YABANCI ASKER KELİMESİNİ ÇIKARIN CHP OLARAK EVET DİYELİM

“Yabancı asker ifadesini çıkarın, biz ‘Evet’ oyu verelim. Bazı meseleler devlet politikası olmalı. Mesela kim iktidar olursa olsun Finlandiya’nın eğitim politikası değişmez. Kim iktidar olursa olsun ABD’nin dış işleri politikası değişmez. Kim iktidar olursa olsun Hollanda’nın tarım politikası değişmez. Almanya’nın sanayi politikası değişmez. Birinci önceliğimiz terörle mücadele ve güvenlikse, terörle mücadele ve güvenlik bu ülkenin devlet politikası olmalı. Ben kendi bakış açıma göre bir siyaset üretiyorum anlayışı doğru bir anlayış değil. Olmuş olsaydı,  bu 40 yıllık süreçte dönüp dolaşıp aynı noktaya gelmezdik. Bu tezkere görüşülürken, silahlı kuvvetlerimize yetki vereceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımız, Sayın Cumhurbaşkanı demiyorum, Cumhurbaşkanımız diyorum. Siyasi parti genel başkanlarını çağırsaydı, bir toplantı düzenleseydi veya Meclis’te grup başkanvekilerimiz bir araya gelselerdi, bu konuyu enine boyuna tartışıp, sakıncalarını kendi aralarında tartışarak, silahlı kuvvetleri sınır ötesine giderken, anlaşılmış bir tezkere üzerinde bir birliktelik kararıyla, Meclis’in ortak iradesiyle verilen bir karar daha iyi olmaz mıydı? Ulusal güvenliğimiz için daha sağlıklı olmaz mıydı?”

İşte Erol'un o konuşmasının tamamı:

Yorumlar (0)