CFWIJ: Gazeteci Eylem Nazlıer'e yönelik polis şiddetini kınıyoruz

İstanbul’da Emek Barış ve Demokrasi Güçleri‘nin, düzenleyeceği 1 Eylül Dünya Barış Günü mitinginin engellenmesi üzerine yapılan basın açıklamasına polis müdahale etti. Müdahaleyi görüntüleyen gazeteci Eylem Nazlıer’in telefonuna polis el koymaya kalktı.

GÜNDEM 07.09.2021, 13:30 07.09.2021, 13:41
CFWIJ: Gazeteci Eylem Nazlıer'e yönelik polis şiddetini kınıyoruz

 İstanbul, Bakırköy’de Emek Barış ve Demokrasi Güçleri‘nin düzenleyeceği 1 Eylül Dünya Barış Günü mitinginin valilik tarafından engellenmesi üzerine Taksim Tünel’de yapılan basın açıklamasına polis müdahale etti. 57 kişinin gözaltına alındığı eylemde, polis gazetecilerin de haber yapma hakkını ihlal etti.


En az beş kadın gazetecinin engellendiği eylemde, Evrensel Gazetesi muhabiri Eylem Nazlıer, İstanbul İl Emniyet Müdür Yardımcısı’nın protestocu bir kadına hakaret ettiği anları görüntülediği için polis şiddetine maruz kaldı. Gazetecinin çekim yapmasını engellemeye çalışan polis önce Nazlıer’in telefonuna el koymaya çalıştı, ardından basın kartını göstermesini istedi. Üç farklı basın kartını göstermesine rağmen ikna olmayan polis gazetecinin kimlik kartını da göstermesini talep etti.


CFWIJ’ye konuşan gazeteci Nazlıer basın kartı alınarak sürekli taciz edildiğini belirtti.

 Olay anını görüntülemek isteyen Yolculuk Gazetesi muhabiri Buse Söğütlü’ye de polis müdahale etti. Nazlıer’e yapılan müdahaleyi çeken gazeteci polis tarafından ittirilerek alandan uzaklaştırılmaya çalışıldı.  

 Twitter’dan engellendiği videoyu paylaşan gazeteci Söğütlü, “İşkenceli gözaltıları haber yapan ve bu nedenle engellenen gazetecinin yaşadıklarını kayıt altına almaya çalışan gazeteci engellendi. Kayıtta olmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.


Haber takibi yapmak isteyen en az dört kadın gazeteci ise basın açıklamasının başında polis tarafından abluka altına alınarak haber yapma hakları ihlal edildi.

 Etkin Haber Ajansı (ETHA) muhabiri Pınar Gayıp, gazeteci Zeynep Kuray, Artı TV muhabiri Merve Çakmakçı ve Özgür Gelecek’ten Sevda Erkılıç polisin kalkanlarıyla çember çizerek abluka altına aldığı gazeteciler arasında yer alıyor.

 Gazetecilikte Kadın Koalisyonu olarak güvenlik güçlerinin gazetecilere uyguladığı baskı ve şiddeti kınıyoruz. Gazeteciler kamuoyunu ilgilendiren gelişmeleri aktarmakla yükümlüdür. Engellenmeleri kabul edilemez. Türk yetkililerden gazetecileri sindirme amacıyla uyguladıkları politikalardan vazgeçmelerini talep ediyoruz.

Yorumlar (0)