İzmir’de Bornova Belediyesi’ne yönelik yürütülen soruşturmada dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Bir kişinin fiilen görev yapmadan belediyeden maaş aldığı yönündeki iddia üzerine başlatılan soruşturma kapsamında Bornova Belediye Başkanı Ömer Ekşi gözaltına alındı. Sabah saatlerinde gerçekleştirilen işlem, kamuoyunda geniş yankı uyandırdı.
Soruşturmanın, Uşak Belediyesi’ne yönelik devam eden süreçle bağlantılı iddialar sonrasında başlatıldığı belirtildi. Belediye başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Özkan Yalım ile bağlantılı olduğu öne sürülen bir kişinin, Bornova Belediyesi bünyesinde işe alındığı ve işe gitmediği halde maaş aldığı iddiası dosyanın merkezine yerleşti.
Başsavcılığın bilgi notunda hangi tespitler yer aldı?
Soruşturmaya ilişkin paylaşılan bilgi notunda, Bornova Belediyesi’nde A.A. isimli kişinin “bankamatik memuru olarak çalıştırıldığına ilişkin” başlatılan incelemenin ayrıntılarına yer verildi. Buna göre şüpheli A.A.’nın 22 Eylül 2025 tarihinde çağrı merkezi müşteri temsilcisi olarak SGK kaydının bulunduğu, ancak fiilen görev yapmadığının tespit edildiği ifade edildi.
Dosyada yer alan SGK Uzmanlık Raporu doğrultusunda bazı isimlerin sorumluluğu bulunduğunun değerlendirildiği aktarıldı. Bu kapsamda Bornova Belediye Başkanı Ö.E., Bornova Belediyesi’nde çağrı merkezi müşteri temsilcisi olarak kaydı bulunan A.A., Bornova Belediyesi Personel A.Ş Genel Müdürlüğü İnsan Kaynakları Müdürü P.K. ile Bornova Belediyesi Basın Yayın Halkla İlişkiler Müdür Vekili İ.A. hakkında işlem yapıldığı belirtildi.
4 kişi hakkında gözaltı kararı uygulandı
Soruşturma çerçevesinde toplam 4 kişinin gözaltına alındığı bildirildi. Savcılık tarafından yürütülen süreçte şüpheliler hakkında “nitelikli dolandırıcılık” ve “resmi belgede sahtecilik” suçlamaları yöneltildi. Gözaltı kararının ardından soruşturmanın seyri ve yeni gelişmelerin kamuoyu tarafından yakından takip edildiği görüldü.
Dosyada özellikle SGK kaydı ile fiili çalışma durumu arasındaki uyumsuzluğun dikkat çektiği ifade edildi. Soruşturmanın bu tespitler doğrultusunda şekillendiği ve ilgili kişilerin sorumluluklarının rapor üzerinden değerlendirildiği anlaşıldı.
İddianın odağında ne var?
Soruşturmanın temelini, Bornova Belediyesi kadrosunda görevli görünen bir kişinin fiilen işe gitmeden maaş aldığı iddiası oluşturdu. Kamuoyunda “bankamatik memuru” olarak anılan bu durumun, belediye bünyesinde usulsüzlük şüphesi doğurduğu belirtildi. Başsavcılığın başlattığı incelemede, yalnızca ilgili personelin değil, sürece ilişkin yönetim ve idari sorumluluğu bulunan isimlerin de değerlendirildiği kaydedildi.
Bu yönüyle soruşturma, yalnızca bir personelin çalışma durumunu değil, belediye içindeki görevlendirme, kayıt ve denetim süreçlerini de gündeme taşıdı. Gözaltı kararları da bu çerçevede soruşturmanın kapsamının geniş tutulduğunu ortaya koydu.
Ömer Eşki kimdir?
Haberde yer alan bilgilere göre Ömer Eşki, 3 Haziran 1986 tarihinde doğdu. Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu. Akademik eğitimini daha sonra Yaşar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Enerji Hukuku Bölümü ile Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi Bölümü’nde yaptığı yüksek lisanslarla sürdürdü. Yenilenebilir enerji ve uluslararası deniz hukuku alanlarında çalışmalar yaptığı belirtildi.
Siyasi yaşamına 2005 yılında Cumhuriyet Halk Partisi Bornova Gençlik Kolları’nda başlayan Eşki, gençlik kollarında saymanlık, sekreterlik ve başkanlık gibi çeşitli görevlerde bulundu. 2012 yılında CHP İzmir Gençlik Kolları Başkanlığı’na aday oldu. Aynı zamanda farklı dönemlerde Atatürkçü Düşünce Derneği’nde gençlik komisyonunda görev aldı.
Öğrencilik döneminde Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği bünyesinde faaliyet yürüttüğü, daha sonra Tekstil Mühendisleri Odası’nda şube yöneticiliği ve genel kurul delegeliği yaptığı bilgisi paylaşıldı. 2014 yılında memur olduğu belirtilen Eşki’nin, sendikal alanda da aktif görevler üstlendiği, Tüm Yerel Sen İzmir 2 No’lu Şube’de temsilcilik, yönetim kurulu üyeliği ve şube başkanlığı görevlerinde bulunduğu aktarıldı.
Ömer Eşki’nin evli olduğu, bir kız ve bir erkek çocuğu babası olduğu da biyografi bilgilerinde yer aldı. Soruşturma süreci devam ederken kamuoyunun dikkati hem dosyadaki iddialara hem de gözaltına alınan isimlere çevrilmiş durumda.