Bombacıları değil öğrencileri izlemişler

13 öğrenci, Kayseri saldırısından önce sosyal medyada hükümeti eleştirdikleri için gözaltına alındı.

GÜNDEM 23.12.2016, 11:50 23.12.2016, 11:50
Bombacıları değil öğrencileri izlemişler

Cumhuriyet’ten Şeyma Paşayiğit'in haberine göre, Kayseri’de 17 Aralık’ta gerçekleştirilen ve 14 askerin şehit olduğu bombalı saldırıdan önce emniyetin, bütün uyarılara karşın bomba dolu araçları değil, sosyal medya paylaşımları ile hükümeti eleştiren üniversite öğrencilerini takip ettiği ortaya çıktı. Saldırıdan günler önce gözaltına alınan gençlerin ailelerine polislerin “Çocuğunuzu dağda öldürüp göndereceğimize, burada yakalarız” dediği öne sürüldü.

 

Kayseri’de 11 Aralık’ta gözaltına alınan 13 öğrenciden 7’si operasyonun 10. gününde çıkarıldıkları mahkemede serbest bırakılırken bir öğrencinin 3 yıl önce 17 - 25 Aralık ile ilgili beğendiği bir karikatür nedeniyle sorgulandığı öğrenildi. Facebook beğenileri gerekçesiyle alınan 13 gençten 6’sı, geçen 10 günün ardından hâlâ gözaltında. Terörle mücadele ekipleri ve sivil polisler tarafından evleri basılan öğrencilerin kitaplarına el konuldu.

 

Öğrencilerin delil denilerek evlerinden alınanlar arasında Can Dündar’ın ‘Tutuklandık’ kitabı ve mizah dergisi Penguen’in de yer alması dikkat çekti. Bunlarla birlikte gözaltına alınan gençlerin ailelerinin de kişisel telefonları ve bilgisayarlarına da el konuldu.

 

 

Dağda öldüreceğimize...

 

Üniversite öğrencilerinin aileleri, eve baskın yapan ekiplerin kendilerine, “Çocuğunuzu dağda öldürüp göndereceğimize, burada yakalarız” dediklerini anlattı. Ayrıca 17 Aralık’ta yaşanan bombalı saldırı sonucu şehirde gerilen ortamda, muhalif gençlere baskının arttırıldığı, evlerinin tespit edildiğine dair mesajlarla tehdit edildikleri ve hedef haline getirildikleri iddia edildi. Üniversitede okuyan çocukları için endişelenip kente gelen aileler de telefonlarına gelen tehdit mesajları olduğunu belirterek, numaralarının nasıl bulunduğunu bilmediklerini aktardı.

 

Emniyette konuşma yasağı

 

Serbest bırakılan öğrenciler psikolojik baskıyla karşılaştıklarını aktararak, tuvalete çıkamadıklarını ve 10 gün boyunca sabah akşam tavuk döner yemek zorunda kaldıklarını söyledi. 17 Aralık’ta yaşanan saldırıyla birlikte Kayseri Emniyeti’nde gün boyunca konuşma yasağı uygulandığı öğrenildi.

Yorumlar (0)