Başbakan Yıldırım ile Bahçeli anayasa paketiyle ilgili ortak açıklama yapacak

Başkanlığı içeren anayasa değişikliği teklifinin 14 maddeden oluşması bekleniyor

GÜNDEM 01.12.2016, 15:25 01.12.2016, 15:25
Başbakan Yıldırım ile Bahçeli anayasa paketiyle ilgili ortak açıklama yapacak

T24'te yer alan habere göre, Kritik görüşme için MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Çankaya Köşkü'nde. Yıldırım ile Bahçeli arasındaki anayasa görüşme devam ediyor. İki lider ortak açıklama yapacak.

 

Başbakan Binali Yıldırım, MHP ile yürütülen anayasa değişikliği sürecinde son görüşmeyi bugün mini paketle ilgili olarak "birkaç pürüz var" ifadesini kullanan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile Çankaya Köşkü’nde yaptı. Teklifin AKP ve MHP ortak imzası ile Meclis’e sunulup sunulmayacağına da bu toplantıda karar verilecek.

 

Ne olmuştu?

 

Bahçeli’nin 11 Ekim’de grup toplantısında yaptığı çıkışının ardından Yıldırım, 17 Ekim’de Bahçeli ile baş başa görüşmüştü. Bahçeli 3 Kasım tarihinde de Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir araya gelmişti. İki lider tabloyu daha da netleştirmek için 10 Kasım’da bir araya gelmiş ve iki parti arasında ortak çalışma da resmen başlamıştı. Yürütülen müzakerelerin ardından iki lider bugün bir kez daha masaya oturacak ve mini anayasa paketine son şeklini verecek. Görüşmenin ardından ortak bir metnin kamuoyuna açıklanabileceği de ifade edilirken, teklifin Meclis’e sunulmasının ardından kamuoyuna açıklanabileceği de kaydediliyor. Bugünkü zirveden anlaşma çıkması durumunda teklifin AKP ve MHP ortak imzası ile Meclis’e sunulması da bekleniyor.

 

İki konuda pürüz

 

AKP ile MHP arasındaki görüşmelerde iki konuda pürüz çıktığı kulislere yansımıştı. MHP, Cumhurbaşkanı’nın parti üyesi olmasına karşı çıkmıyor ancak “parti genel başkanı” olmasına itiraz ediyor. AKP ise “farklı güç odağının oluşabileceği” endişesi ile bu öneriye mesafeli duruyor. MHP ayrıca, Cumhurbaşkanı hakkında soruşturma açılabilmesi için 276 milletvekilinin onayını yeterli buluyor. AKP ise  367 vekilin oyunun aranması gerektiğini savunuyor. Bu konudaki pürüzlerin de bugünkü görüşmenin ana konusu olacağı ifade ediliyor. Ak Parti ile MHP arasında milletvekili seçiminin yeniden 5 yıla çıkarılması konusunda ise mutabakat bulunuyor. Yeni sistemin Meclis’te kabul edilmesi halinde sistem 2019’daki seçimlerin ardından hayata geçirilecek.

Yorumlar (0)