Ayrıştırmaya karşı ÇÖZÜM LAİKLİKTE

Laiklik çağrısı yapan gençler yine hedefte. İzmir ve Denizli’de laikliği savunan gençler gözaltına alınırken, İstanbul’da ise ‘Katil IŞİD’ bildirisi dağıtan gençler saldırıya uğradı

GÜNDEM 05.01.2017, 09:02 05.01.2017, 09:02
Ayrıştırmaya karşı ÇÖZÜM LAİKLİKTE

Birgün’de yer alan habere göre, Laikliği savunan gençlere yönelik operasyonlar devam ediyor. Reina saldırısının ardından İstanbul Okmeydanı’ndaki kahveleri dolaşarak laiklik çağrısı yaptıkları için gözaltına alınan Halkevleri üyelerinden Ayşegül Başar ve Hamit Dışkaya’nın tutuklanmasının ardından İzmir ve Denizli’de de laiklik çağrısında bulunan gençler gözaltına alındı. İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi yemekhanesinde üniversiteliler, Halkevleri üyelerinin tutuklanmasına gerekçe olan sözlerini okuyarak, “Bu metnin altına imzamızı atıyoruz” dedi. “Gençlik laiklik istiyor” diyen Öğrenci Kolektifleri’nden üniversitelilerin metni okuduğu sırada özel güvenlikçiler müdahale etti. Laikliği savunan 7 üniversite öğrencisi darp edilerek gözaltına alındı. Denizli’de de üç Gençlik Muhalefeti üyesi ‘#BaşkaÇareYokLaikliğiKazanacağız’ faaliyeti için çağrı çalışması yaparken gözaltına alındı. Gözaltına alınan gençler, serbest bırakıldı.

 

 

Gençlere saldırı

 


Öte yandan IŞİD’in tehdit ettiği İstanbul Üniversitesi’nin Edebiyat Fakültesi ’nde öğrenciler, “Katil IŞİD” yazılı bildirisini dağıttıkları için saldırıya uğradı.

IŞİD sempatizanı olduğu iddia edilen grup, öğrencilerin tepkisi üzerine geri çekildi. Edebiyat Fakültesi bahçesinde açıklama yapan üniversiteliler, “IŞİD çetelerini bu okulda barındırmayacağız. IŞİD, İstanbul Üniversitesi’ni tehdit etmiştir, buyursunlar gelsinler. Burada devrimci öğrenciler var” açıklamasını yaptı.



Meclis’te laiklik atışması

 


Bu arada dünkü Meclis Genel Kurul’un’da AKP’liler ile CHP’liler arasında laiklik atışması yaşandı. Laiklik ilkesinin Türkiye’nin bir çimentosu olduğunu belirten CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, “Cumhuriyet savcılarının görevi de laikliğe karşı olarak yönelen saldırıları engellemek ve bunlarla mücadele etmektir. Önceki gün İstanbul’da ‘IŞİD’e karşı mücadele edelim, laikliği koruyalım’ şeklinde birtakım söylemlerde bulunan gençlerin tutuklanması tam bir skandaldır. HSYK’yi göreve davet ediyoruz. Cumhuriyeti korumakla görevli olan hâkim ve savcıların cumhuriyeti korumak üzere söylenmiş bir sözü tutuklama gerekçeleri yapmalarını kabullenmemiz mümkün değildir. Tam bir aymazlıktır. Bu konuda bu hâkim ve savcılar hakkında derhal işlem başlatılmalıdır” diye konuştu.

 

AKP Grup Başkanvekili Naci Bostancı da, “80 milyonluk bir ülkeyiz. Burada laik de olacak, muhafazakar da olacak, demokrat da olacak, milliyetçi de olacak, Marksist de olacak. Biz bir kabile değiliz. Ama trol olmayacaklar. Ben de savcılara buradan çağrı yapıyorum, kim trol ise kimin adına konuşursa konuşsun o trollere yasaların gereği olanı lütfen yapın. Laiklik meselesine gelince, din ve vicdan hürriyeti anlamında laiklik modernliğin, şehirliğin, gelişmenin bir neticesidir. Şehirlerde insanlar zaten birbirilerinin hayat tarzlarına karışmazlar” dedi.

***

Laiklik insanca bir yaşam mücadelesidir

 

 Laiklik çağrısında bulunan gençlerin gözaltı ve tutuklamasına ilişkin bir araya gelen Gençlik Muhaletefeti, Öğrenci Kolektifleri, FKF ve CHP Gençlik Kolları, hükümetin muhalefetin sesini kısma çabalarına karşı mücadele yürüteceklerini vurguladı. Gençlik örgütleri, IŞİD’e karşı mücadeleyi yürütme çağrısı yaptıkları için tutuklanan Halkevleri üyeleriyle dayanışma çağrısında bulundu.



Eğitim Sen İstanbul 6 No’lu Şube binasında yapılan basın toplantısında söz alan Gönenç Hacaloğlu, Reina katliamını hatırlatarak, yaşanan saldırının ardından katliamın sorumlularını halka anlatmak için kahvehane konuşması yapan Halkevleri üyelerinin İçişleri Bakanlığı tarafından sosyal medyada hedef gösterildiğini ve ertesi gün Ayşegül Başar ve Hamit Dışkaya’nın gözaltına alınarak, tutuklandığını kaydetti.

Yorumlar (0)