Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, bazı gazetecilerin bireysel başvurularını değerlendirmek üzere toplandı. Toplantı gündeminde Bülent Utku, Mehmet Murat Sabuncu, Ahmet Kadri Gürsel, Akın Atalay, Ahmet Şık, Murat Aksoy, Ali Bulaç, Ahmet Hüsrev Altan ve Nazlı Ilıcak'ın dosyaları bulunuyordu. Bu gazeteciler, hürriyetlerin ihlal edildiği iddialarıyla Anayasa Mahkemesi'ne başvuruda bulundu.
Bireysel Başvurular ve İhlal İddiaları
Gazeteciler, gözaltı ve tutuklama süreçlerinin hukuki temellere dayanmadığını, soruşturma dosyalarına erişimlerinin kısıtlandığını belirterek, kişi özgürlüğü ve güvenliği gibi haklarının ihlal edildiğini savunmuştu. Ayrıca, gazetecilik faaliyetleri ve ifade özgürlüğü bağlamında gerçekleşen eylemlerin suç sayılmasının, basın özgürlüklerine zarar verdiğini iddia ettiler. Yapılan bireysel başvurular, Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu'nun gündeminde önemli bir yer tuttu. Kurul, başvuran gazetecilerin iddialarını detaylı bir şekilde inceleyerek bir karar almak durumundaydı.
Anayasa Mahkemesi’nin Değerlendirmesi
Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu,, Murat Aksoy ile Kadri Gürsel'in haklarının ihlal edildiğine karar verdi. Bu durum, bireysel başvuran gazetecilerin ifade özgürlüklerinin ve kişi özgürlüğü ile güvenliğinin göz ardı edildiğini işaret ediyor. Ancak, diğer başvurucular olan Murat Sabuncu, Ahmet Şık, Bülent Utku ve Akın Atalay'ın bireysel taleplerinde herhangi bir ihlal tespit edilmedi. Böylece, Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararın detaylarının ne denli önemli olduğu bir kez daha gündeme geldi. Kurul toplantısında, oy çokluğuyla alınan bu kararlar, davaların seyrini etkileyecek nitelikteydi.
Cuma Günü Bekleyen Başvurular
Kapatılan Zaman gazetesinin eski yazarı Ali Bulaç’ın yanı sıra, FETÖ’nün medya yapılanmasının "darbe çağrışımı" davasında tutuklu bulunan Ahmet Altan ve Nazlı Ilıcak'ın bireysel başvuruları ise Cuma günü ele alınacak. Bu başvuruların sonuçları, Türkiye'deki ifade ve basın özgürlüklerine yönelik tartışmaları yeniden alevlendirebilir. Anayasa Mahkemesi'nin bu konudaki tutumu, ilerleyen dönemlerde benzer başvurulara da ışık tutacak bir niteliğe sahip olabilir. Cuma günü yapılacak olan toplantı, ilgili gazetecilerin haklarının korunup korunmayacağı konusunda belirleyici bir rol oynayacak.