Anayasa değişiklik teklifinin ilk iki maddesi oylandı

TBMM Genel Kurulunda, başkanlık sistemini de içeren anayasa değişiklik teklifinin 1. turunda birinci ve ikinci maddelerin gizli oylaması yapıldı. Anayasa değişiklik teklifinin ilk maddesi 347 Kabul, 132 Ret, 2 Çekimser, 2 Boş, 1 Geçersiz oyla Genel Kurul'dan geçti. Ardından oylanan ikinci madde ise 343 Kabul, 133 Ret, 1 Çekimser, 2 Boş, 1 Geçersiz oy ile kuruldan geçti.

GÜNDEM 11.01.2017, 09:07 11.01.2017, 09:07
Anayasa değişiklik teklifinin ilk iki maddesi oylandı

Birgün’de yer alan habere göre, TBMM Genel Kurulunda, başkanlık sistemini içeren anayasa değişiklik teklifinin 1. turunda birinci maddenin gizli oylaması yapıldı. Anayasa’nın 9. maddesinde yer alan “Yargı yetkisi, Türk Milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılır” ifadesinin “Yargı yetkisi, Türk Milleti adına bağımsız ve tarafsız mahkemelerce kullanılır” şeklinde değiştirilmesini öngören madde 347 Kabul, 132 Ret, 2 Çekimser, 2 Boş, 1 Geçersiz oyla Genel Kurul'dan geçti.

 

Ardından milletvekili sayısının 550'den 600'e çıkarılmasını öngören ikinci maddenin görüşülmelerine ve sonrasında oylamasına geçildi. İkinci madde de 343 Kabul, 133 Ret, 1 Çekimser, 2 Boş, 1 Geçersiz oy ile kuruldan geçti.

 

İlk iki madde oylamasının ardından teklifin görüşmelerine saat 14.00'te başlamak üzere oturum sonlandırıldı.

 

İlk maddenin oylama sonuçlarının açıklanmasının ardından Başbakan Binali Yıldırım, Al Jazeera muhabirine yaptığı açıklamada "Ne dedik Allah bin bereket versin. Allah bereketini verdi" ifadelerini kullandı.

 

OYLAMA ÖNCESİ YAŞANANLAR

 

Oylama öncesinde birinci maddeye ilişkin önerge işlemleri yapıldı.

 

CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, partisinin anayasaya aykırılık önergesi üzerinde yaptığı konuşmada, teklifin referanduma gitmesi halinde halkın oylarıyla reddedileceğini savundu.

 

Teklifin birinci maddesinin yargının bağımsız ve tarafsızlığına ilişkin olduğunu belirten Akar, ülkenin getirildiği noktada bağımsız ve tarafsız yargıdan söz edilemeyeceğini bildirdi.

 

HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan ise önerge üzerindeki konuşmasında, anayasa değişikliği teklifinin halktan gelmediğini ve halkın sorunlarına çözüm olamayacağını kaydetti.

 

Türkiye'de yargıya güvenin çok gerilediğini ileri süren Ertan, böyle bir ortamda anayasa değişikliği yapmanın yanlış olduğunu savundu.

 

Kılıçdaroğlu da Genel Kurul Salonu'na geldi

 

CHP ve HDP'nin önergeleri görüşmelerinin ardından reddedildi.

 

Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın, maddenin görüşmelerinin tamamlandığını, gizli oylamaya geçileceğini belirterek, milletvekillerine salonda karışıklık yaşanmaması ve herkesin yerini muhafaza etmesi konusunda uyarıda bulundu.

 

Oylama öncesinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da Genel Kurul Salonu'na geldi.

 

Başbakan Binali Yıldırım, AKP'nin Anayasa Değişikliği teklifi görüşmeleri için geldiği TBMM'de, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüştü.

 

Daha sonra anayasa değişiklik teklifinin 1. turunda birinci maddenin gizli oylamasına geçildi.

 

Anayasa’nın 9. maddesinde yer alan “Yargı yetkisi, Türk Milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılır” ifadesinin “Yargı yetkisi, Türk Milleti adına bağımsız ve tarafsız mahkemelerce kullanılır” şeklinde değiştirilmesini öngören madde 347 Kabul, 132 Ret, 2 Çekimser, 2 Boş, 1 Geçersiz oyla Genel Kurul'dan geçti.

 

İKİNCİ MADDE OYLAMASINDAN ÖNCE YAŞANANLAR

 

İlk madde oylaması sonrasında ikinci maddenin görüşmelerine geçildi.

 

Genel Kurulda ikinci madde üzerine ilk sözü HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu aldı.

 

Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin ikinci maddesi ile milletvekili sayısı 550'den 600'e çıkarılacak.

 

Öte yandan, teklifin ikinci maddesinin görüşmelerine geçilmeden önce söz alan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, 1. maddenin oylama sonuçlarına ilişkin tutanakta bir katip üyenin şerhi olduğunu belirterek, tutanağın tümüyle Genel Kurula sunulması gerektiğini aksi bir durumda usul tartışması açılmasını talep ettiğini söyledi.

 

TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın da tutanağa herhangi bir şerhin yazılmasının doğru olmadığını dile getirerek usul tartışmasını açtı.

Açılan usul tartışmasında milletvekilleri görüşlerini açıkladı.

 

Aydın, usul tartışmasından sonra da tavrında bir değişiklik olmadığını ifade ederek, tutumunu Genel Kurulun onayına sundu. TBMM Başkanvekili Aydın'ın tutumu kabul edildi.

 

Milletvekili sayısının 550'den 600'e çıkarılmasını öngören ikinci madde 343 Kabul, 133 Ret, 1 Çekimser, 2 Boş, 1 Geçersiz oy ile kuruldan geçti.

 

Yorumlar (0)