Adaleti görmedi

Cumartesi Anneleri’nden, 21 yıl önce gözaltında kaybedilip kimsesizler mezarlığına gömülen Rıdvan Karakoç’un annesi Asiye Karakoç yaşamını yitirdi. Felçli olan Karakoç, sadece “Rıdvan...” diyebiliyordu. Cenazesine katılan Cumartesi Anneleri’nden Hanife Yıldız şunları söyledi: “Oğlunu katledenlerin yargılanmasını göremeden veda etti bize. Eğer evladımı görürsen ona ‘anan seni arıyor’ de.”

GÜNDEM 08.12.2016, 09:47 08.12.2016, 09:47
Adaleti görmedi

CUmhuriyet'ten Seyhan Avşar'ın haberine göre, 21 yıl önce gözaltında kaybedilip kimsesizler mezarlığına gömülen Rıdvan Karakoç’un annesi, Cumartesi Anneleri’nden Asiye Karakoç, dün yoğun bakımda tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. Karakoç, Paşaçayırı Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından, 500 Evler Mezarlığı’nda son yolculuğuna uğurlandı.

 

‘Niye yalnız bıraktın?’

 

Asiye annenin cenazesine, yakınları, Cumartesi Anneleri ve yurttaşlar katıldı. Cumartesi Anneleri, yoldaşlarının mezarına kırmızı karanfiller bıraktılar. 21 yıl önce kaybedilen Hasan Ocak’ın annesi Emine Ocak, “Rıdvan’ını, Hasan’ımla birlikte bulduk. Seninle oturduk Galatasaray’da, birlikte mücadele ettik. Beni niye yalnız bıraktın” diyerek gözyaşlarına boğuldu. Hasan Ocak’ın kız kardeşi Maside Ocak ise “Asiye ananın dik duruşu, Rıdvan’ın katillerini affetmeyen duruşu bize mirastır. Sana söz, affetmedin, biz de affetmiyeceğiz. Hep seninle olacağız” diye konuştu.

 

21 yıl önce kendi elleriyle polise teslim ettiği oğlu Murat Yıldız’dan bir daha haber alamayan anne Hanife Yıldız da konuşmakta güçlük çekti. Yıldız şunları söyledi: “Bir değerli anamızı daha uğurluyoruz. Her ne kadar oğlunu toprağa verdiyse de adaletsizliğin olduğu bu dünyada gözleri açık gitti. Oğlunu katleden, işkence çetirenlerin de aynı acıyı çekmesini istedi ama onların yargılanmasını göremeden veda etti bize. Gittiğin yerde herkese selamlarımızı söyle. Özellikle birisi var ki; Eğer evladımı görürsen ona de ki ‘sen buradasın ama anan seni arıyor.’”

 

12 Eylül gözaltılarında kaybedilen Cemil Kırbayır’ın ağabeyi Mikail Kırbayır da “Güle güle Asiye ana. Rıdvan’ın katilleri elini kollarını sallayarak aramızda dolaşırken çektiğin acıları biz biliyoruz. Ama Elmas Ana ya da Berfo Ana’ya göre senin şanslı olduğunu düşünüyorduk, zira senin gözyaşını akıtacak bir mezarın vardı. Onlar gözlerinin yaşını akıtmak için bir mezar arıyordu. Bu anaların mezarları hapis, onlara, Rıdvan’a selam söyle, senden önce gidenlere selam söyle. Yıldızlar yoldaşın olsun” diye konuştu. İHD’li Sebla Arcan, “Asiye anne, ‘devleti sanık sandalyesine oturtana kadar mücadelemi sürdüreceğim’ kararlılığı göstermişti. Asiye ananın bu kararlılığına şimdi bütün kayıp yakınlarının, hak savunucularının da kararlılığıdır. Rahat uyu anne. Mücadelen bizimle sürecek” dedi.

Yorumlar (0)