Abdülkadir Selvi:Erdoğan Esad ile görüşecek

Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Katar'da Mısır lideri Abdulfettah Sisi ile görüşmesine değindiği yazısında "İlişkilerin normalleştirmesi ile Erdoğan, Ortadoğu’da yeni bir düzen kuruyor. Bunun bir halkası da Suriye ile normalleşme ve Esed’le görüşme" dedi.

GÜNDEM 29.11.2022, 11:03
Abdülkadir Selvi:Erdoğan Esad ile görüşecek

Abdülkadir Selvi'nin "Kara harekâtı, Sisi ile ikili görüşme ve sıra Esed’de" başlıklı yazısının ilgili kısmı şöyle:
"Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Sisi ile görüşme, kara harekâtı ve Esed’le görüşmeye ilişkin basına açık ya da basına kapalı her toplantısını takip ediyor, her açıklamalarını not alıyorum.


Cumhurbaşkanı Erdoğan geçmişte Sisi’ye, Mısır’daki darbeye ve seçilmiş Cumhurbaşkanı Mursi’nin trajik bir şekilde mahkeme salonunda can vermesine en sert tepkiyi göstermişti. Esma’nın mektubunu gözyaşları içinde okumuştu. Erdoğan’ın duruşu çok değerliydi. O gün tarih huzurunda sınav zamanıydı. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu sınavı yüzünün akıyla veren tek lider oldu.


Bugün Sisi ile tokalaşma ve Mısır’la ilişkilerin geliştirilmesi ise gerekliydi. Çünkü Suudi Arabistan’la, Birleşik Arap Emirlikleri ile, Mısır’la ilişkilerin normalleştirmesi ile Erdoğan, Ortadoğu’da yeni bir düzen kuruyor. Bunun bir halkası da Suriye ile normalleşme ve Esed’le görüşme.


Artık yazabilirim. Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünya kupası için bulunduğu Katar’da Sisi ile sadece tokalaşmadı, bir de ikili görüşme yaptı. Erdoğan, Konya’da gençlerle buluşmasında bunun ipuçlarını verdi. “Yarım saat, 45 dakika dar kapsamlı bir görüşme oldu. Mısır ile süreç başladı. Dargınlığı gidereceğiz. Önce bakanlarımız, sonra biz görüşeceğiz” dedi.


Peki iki liderin görüşmesinde hangi başlıklar ele alındı? İki liderin Akdeniz’deki durumu ele aldıkları söyleniyor. İlerleyen süreçte Libya’dan sonra Mısır’la bir anlaşma yapılabilir. Böylece Akdeniz bir Türk gölüne dönüştürülebilir. Mavi Vatan’dan sonra neden Mısır’la Deniz Yetki Anlaşması yapılmasın?

Yorumlar (0)