400 kilo bombayla İstanbul'da katliam

Beşiktaş’ta 45 saniye arayla iki bombalı saldırı gerçekleştirildi. Anadolu Yakası’ndan dahi patlama seslerinin duyulduğu çifte saldırıda yaklaşık 400 kilo bomba kullanıldı

GÜNDEM 12.12.2016, 09:18 12.12.2016, 09:18
400 kilo bombayla İstanbul'da katliam

Birgün de yer alan habere göre, İstanbul Dolmabahçe’deki Beşiktaş Vodafone Arena’nın misafir seyirci çıkışı kapısında ve Maçka Parkı’nda önceki akşam ilki daha şiddetli olmak üzere iki patlama meydana geldi. İlk saldırı, akşam saat 19:00’da başlayan Beşiktaş-Bursaspor maçının bitiminin ardından 22.15’te Vodafone Arena’nın deplasman tribününün yakınlarında bomba yüklü araçla gerçekleştirildi. Çevik kuvvet ekiplerine yönelik düzenlenen bu saldırıdan 45 saniye sonra Maçka Parkı’ndan ikinci patlama sesi geldi. Polisler tarafından durdurulan bir canlı bomba kendisini patlattı. Saldırıların hemen ardından silah sesleri duyuldu.

 

Canlı bomba kamerada

 

Maçka Parkı’nda kendini havaya uçuran canlı bombanın görüntüleri hareket halindeki bir otomobilin kamerasına yansıdı. Görüntülerde, canlı bombanın koştuğu esnada polislerin önünü kestiği görülüyor. Polislerin, hareketlerinden şüphelendiği canlı bombayı aralarına alarak müdahale ettiği sırada ise canlı bomba kendisini patlatıyor.

Üsküdar’dan bile duyuldu

 

Bombalı saldırılar, maçın ardından stadyumun boşaltılmasından sonra gerçekleşti. 300-400 kilogram patlayıcının kullanıldığı saldırıda, patlama sesleri Üsküdar başta olmak üzere Anadolu Yakası’ndan da duyuldu. Patlama sonrası olay yerine çok sayıda polis, ambulans ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Olay yeri ekipleri inceleme başlattı. Patlama nedeniyle 30’u polis olmak üzere 38 kişi yaşamını yitirdi. 14’ü yoğun bakımda ve 5’i ameliyatta olmak üzere 155 yaralının ise Şişli Etfal Hastanesi, Okmeydanı Araştırma Hastanesi, Gümüşsuyu Asker Hastanesi ve Amerikan Hastanesi’nde tedavileri devam ediyor.

 

5 savcı görevlendirildi

 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Beşiktaş’taki patlamaya ilişkin soruşturma başlattı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan ile Terör ve Örgütlü Suçlardan Sorumlu Başsavcı Vekili İsmail Uçar’la birlikte aynı büroda görevli 3 savcı, olay yerine giderek inceleme yaptı. Olay yeri incelemesi ise dün sabah saatlerinde sona erdi.

 

1 günlük yas ilan edildi

 

İstanbul’da meydana gelen saldırı sonrası Ankara Valiliği’nce 1 günlük ulusal yas ilan edildi. Valilik tarafından yapılan açıklamada “10 Aralık 2016 tarihinde İstanbul’da meydana gelen saldırı sonucunda, hayatını kaybedenlerin acı kaybından dolayı 1 gün süreyle millî yas ilan edilmesi ve bütün bayrakların yarıya çekilmesi uygun görülmüştür” denildi.

 

Saldırıyı TAK üstlendi

 

Beşiktaş’ta düzenlenen saldırıyı Kürdistan Özgürlük Şahinleri (TAK) üstlendi.

 

Örgütün internet sitesinden yaptığı açıklamada “Başkan Apo’nun tutsaklığı devam ederken, TC-AKP faşizmi Kürdistan’da her gün analara işkence yaparken, genç kızların cenazeleriyle oynarken, çocukları katlederken Türkiye’de rahat bir yaşamın sürdürülebileceği beklenmemelidir. Türkiye Halklarının bu faşizme artık dur demesi gerekmektedir. Çünkü bu kaostan sadece AKP faşizmi sorumludur” ifadeleri kullanıldı. TAK’ın açıklamasında halkın hedef alınmadığı savunulurken, 100’e yakın polisin yaşamını yitirdiği öne sürüldü.

 

Başsavcılık: 13 kişi gözaltında

 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Beşiktaş’ta meydana gelen saldırıya ilişkin 13 kişinin gözaltında alındığını, ayrıca sosyal medyada da paylaşımda bulunan 3 kişinin de gözaltına alındığı açıkladı.



İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı yaptığı yazılı açıklamada “10 Aralık 2016 tarihinde saat 22.00 sıralarında Beşiktaş Arena Stadı yakınlarında Türkiye Cumhuriyeti Devletini hedef alan terör saldırısıyla ilgili olarak Cumhuriyet Başsavcılığımızca yürütülen soruşturma kapsamında 13 şüpheli gözaltına alınmıştır. Soruşturmada olayın tüm fail ve bağlantılarının ortaya çıkarılabilmesi yönünde genişletilerek sürdürülmektedir.



Bununla birlikte terör saldırısıyla ilgili basın yayın yolu ile ya da sosyal medyada platformlarında terörü ve terör örgütlerini övücü mahiyette, terör örgütlerinin propagandasına hizmet eden,terörü meşru gösteren, terörle mücadele edenleri hedef gösteren haber, yorum ve paylaşımlar takip edilmekte olup, bu konuda yürütülen soruşturma kapsamında şu ana kadar 3 şüpheli gözaltına alınmıştır, bir kısım şüphelilerin yakalanması çalışmalarına ise devam edilmektedir” denildi.

 

‘Cehennem gibiydi’

 

Beşiktaş’ın Vodafone Arena stadı yakınlarındaki bombalı araç saldırısı gerçekleştiğinde birkaç yüz metre mesafede bulunan bir görgü tanığı Ömer Yılmaz “Cehennem gibiydi. Alevler göğe yükseldi” dedi. Reuters’e konuşan temizlikçi Ömer Yılmaz şunları söyledi: “Dolmabahçe Camii’nin yanındaki kafede çay içiyordum. İnsanlar kendilerini masaların altına attı. Kadınlar ağlamaya başladı. Taraftarlar da buraya sığındı, korkunçtu. Cehennem gibiydi. Alevler göğe yükseldi.” 



Bir diğer görgü tanığı Abdullah Çavuş ise maç için Bursa’dan geldiklerini belirterek, “Maçtan çıktık, yaklaşık 10 dakika geçmişti, taraftar arabaları hareket etti. Yol açılır açılmaz patlama oldu. Stattan çıkıp yemek için kalacağımız otele girecektik. Camlar basınçla üzerimize saçıldı. Silah sesleri duyduk, otelin içine girip bir köşeye sığındık” dedi. 



Olay sırasında Dolmabahçe’deki bir kafede oturduğunu söyleyen Elif Öztürk de patlamayla birlikte büyük bir alev topunun oluştuğunu anlattı.


Nihat Yıldız, ise olayda iş yerinin ciddi hasar gördüğünü söyledi. Yıldız, “Büyük bir patlamayla bir alev topu çıktığını gördük. Bir dakika arayla iki patlama oldu. Restoranın camları basınçla parçalanıp üzerimize yığıldı.” diye konuştu. 
Bursaspor’un taraftar grubu Teksas’ın tribün lideri Selim Kurtulan, Beşiktaş’ta Vodafone Arena yakınlarındaki patlamadan 5 dakika önce stattan ayrıldıklarını söyledi. Patlama sesini stattan ayrıldıktan 5 dakika sonra duyduklarını aktaran Kurtulan, şunları dile getirdi: “Biz sesi duyduk ama öyle bomba aklımıza gelmemişti. Biz çıktığımızda herhangi bir şey yoktu. Yolda giderken detayları öğrenmeye başladık.”

 

Ölen beş polis için tören düzenlendi

 

Beşiktaş’taki saldırılarda yaşamını yitiren 5 polis için Vatan Caddesi’ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde tören düzenlendi. Yaşamını yitiren polisler 3. Sınıf Emniyet Müdürü Vefa Karakurdu, Emniyet Amiri Kadir Yıldırım, polis memurları Adem Oğuz, İlker Uylaş ve Hasan Bilgin için düzenlenen törene Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, bakanlar, milletvekilleri ve Emniyet mensupları katıldı. Törene katılan dini temsilciler arasında Hahambaşı İshak Haleva da hazır bulundu.

 

‘İntikam öncelikli işimiz’

 

İçişleri Bakanı Soylu törende yaptığı konuşmada, “Vefa da Kadir de Adem de İlker de Hasan da bütün şehitlerimiz bilsin; o insanlıktan çıkmış alçaklara şunu söylüyoruz; yarından tezi yok Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin güvenlik güçlerinin birinci öncelikli işi bunu yapanlardan intikam almaktır, karada, havada, denizde, nerede olursa olsun... Hangi güce sığınmışlarsa sığınsınlar, Türk milleti bu kanı yerde bırakmayacaktır. Maliyeti ne olursa olsun bu hesap görülecektir” dedi.

İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan ise, saldırıyla ilgili en ufak ilişkisi olanların en kısa zaman içerisinde tespit edilerek, hak ettikleri cezayı alacaklarını söyledi. Çalışkan, bu ve bunun gibi saldırıların ülkenin huzur ve asayişi bozmak, yurtiçi ve yurtdışında devam eden operasyonları akamete uğratmak amacıyla yapıldığını belirtti.

 

Oğlum şehit olsun istemezdim

Saldırıda yaşamını yitiren 7 sivilden biri olan Berkay Akbaş’ın hafta sonunda gezmek için Ankara’dan İstanbul’a geldiği öğrenildi. CHP Sinop Merkez İlçe eski Başkanı Salim Akbaş ve Zeynep Akbaş’ın çocukları Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi olan Berkay Akbaş içinde bulunduğu otomobilin Vodafone Arena’nın önünden geçişi sırasında, vücuduna parça isabet etmesi sonucu ağır yaralandı. Akbaş, kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi.

Berkay Akbaş’ın babası Salim Akbaş Adli Tıp önünde açıklama yaptı. Baba Akbaş şöyle konuştu: “Tesadüfen taksiyle oradan geçiyorlar. Bu kadar tesadüfi, bu kadar basit, bu kadar ucuz. Bunun için şehit. Yok ben istemiyorum oğlum şehit olsun. Oğlum katledildi. Terörü sadece lanetlemeyle bitseydi. Yıllardır lanetliyoruz. Yarın çiçek bırakırlar. Başka bir şey yapmazlar.”

Yorumlar (0)