Gazete Kritik Ekonomi Nihat Zeybekci'den fon açıklaması: “Devlet görevini ihmal etmez”

Nihat Zeybekci'den fon açıklaması: “Devlet görevini ihmal etmez”

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Ekonomi İşleri Başkanı Nihat Zeybekci, ortağı olduğu dört şirketin parasının Tera Portföy’ün TP2 fonunda kaldığını doğrulayarak kendilerinin de mağdurlar arasında olduğunu söyledi. “Devletin ihmali var” şeklinde aktarılan sözlerinin ardından yeni bir açıklama yapan Zeybekci, sorumluluğun ilgili kurum ve kişilerde olduğunu belirtti.

Nihat Zeybekci'den fon açıklaması: “Devlet görevini ihmal etmez”

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Ekonomi İşleri Başkanı Nihat Zeybekci, Türkiye’nin gündemindeki fon soruşturmasına ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Zeybekci, ortağı olduğu dört şirketin Tera Portföy tarafından yönetilen TP2 fonunda yatırımının bulunduğunu doğrularken, kendilerinin de fonlarda parası kalan yüz binlerce yatırımcı arasında olduğunu söyledi.

Zeybekci’nin açıklamalarında özellikle “devletin ihmali var” şeklinde aktarılan sözleri gündem oldu. Eski Ekonomi Bakanı, bu ifadelerin haberleştirilmesinin ardından sosyal medya hesabından yeni bir açıklama yaparak sözlerine açıklık getirdi.

Zeybekci: 455 bin kişiden biri gibi biz de mağduruz

Fon soruşturması kapsamında gündeme gelen iddialarda Nihat Zeybekci’nin ortağı olduğu dört şirketin Tera Portföy’ün TP2 fonuna yatırım yaptığı ve şirketlere ait paranın fonda kaldığı ileri sürüldü.

Zeybekci söz konusu yatırımları doğrularken, kendisinin ve şirketlerinin spekülatif hisse işlemleriyle herhangi bir ilişkisinin olmadığını vurguladı.

Zeybekci, “Doğru, mağdur 455 bin kişiden biriyiz” diyerek yaşanan süreçten şirketlerinin de etkilendiğini ifade etti. Ayrıca yalnızca manipülatif olarak nitelendirilen hisselerde değil, BIST 30’da işlem gören büyük şirketlerin hisselerinde dahi yatırımlarının bulunmadığını söyledi.

“Haberim olsa müsaade etmezdim”

Zeybekci, şirketlerinin TP2 fonuna yaptığı son yatırımlardan haberdar olmadığını da söyledi.

Bilgisinin olması gerektiğini kabul eden Zeybekci, şirketlerdeki ilgili kişilerin parayı söz konusu fona yatırdığını belirtti. Zeybekci, yatırımlardan haberi olması halinde buna izin vermeyeceğini ifade etti.

Bunun gerekçesine ilişkin olarak ise fonlarla ilgili daha önce bazı uyarıların bulunduğuna dikkat çekti.

Zeybekci ayrıca TP2 fonunun manipülatif işlemlerle adı geçen fonlardan farklı olduğunu savundu. TP2’nin güvenli görülen bir fon olduğunu belirten Zeybekci, buna rağmen şirketlerinin parasının fonda kaldığını söyledi.

“Devletin ihmali var” sözleri gündem oldu

Zeybekci’nin ilk açıklamasında düzenleyici kurumların sürece ilişkin sorumluluğunu gündeme getirmesi dikkat çekti.

Zeybekci, devletin sermaye piyasalarında gerçekleşen işlemleri takip edebilecek ve gerektiğinde müdahale edebilecek durumda olduğunu ifade ederek, vatandaşların da “Bir sorun olsaydı devlet müdahale ederdi” düşüncesiyle fonlarda paralarını tuttuğunu söyledi.

Bu değerlendirmeler sırasında kullandığı “Maalesef devletin ihmali var” ifadesi kamuoyunda geniş yankı uyandırdı.

Ancak Zeybekci daha sonra yaptığı yazılı açıklamayla sözlerinin nasıl anlaşılması gerektiğine ilişkin yeni bir değerlendirmede bulundu.

Zeybekci'den ikinci açıklama: Devlet görevini ihmal etmez

Nihat Zeybekci, “devletin ihmali var” sözlerinin haberleştirilmesinin ardından yaptığı açıklamada, “Devlet görevini ihmal etmez” ifadesini kullandı.

Devletin kuralları belirlediğini, bu kuralları uygulayacak kurumlara da yetki ve sorumluluk verdiğini belirten Zeybekci, olası bir ihmal durumunda sorumluluğun ilgili kurumlar ve kişiler üzerinden değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Zeybekci açıklamasında, “Ortada bir ihmal varsa bunu ancak bu kurumlar ve sorumlular yapar” değerlendirmesinde bulundu. Devletin de görev ve sorumlulukların ihmal edilmesi halinde gerekli işlemleri yapacağını ifade etti.

Böylece Zeybekci, daha önce kendisine atfedilen “devletin ihmali var” sözlerine açıklık getirerek eleştirisinin devletin kendisinden ziyade sorumluluğu bulunan kurum ve kişilere yönelik olduğunu belirtti.

Zeybekci'den mağdurların anaparası için çağrı

Nihat Zeybekci’nin açıklamalarında fonlarda parası kalan yatırımcıların durumu da yer aldı.

Fon krizi nedeniyle mağduriyet yaşayan yatırımcıların anaparalarına ilişkin bir süreç işletilmesi gerektiğini savunan Zeybekci, haksız kazanç sağlayan kişilerle sıradan yatırımcıların birbirinden ayrılması gerektiğini ifade etti.

Zeybekci, manipülatif işlemler yaparak kazanç elde edenlerle fonlarda parasını tutan yüz binlerce yatırımcının aynı kapsamda değerlendirilmemesi gerektiğini belirtti.

Fonlarda kalan paralar konusunda çözüm üretilmesi gerektiğini savunan Zeybekci, en azından mağdur yatırımcıların anaparalarının ödenmesine yönelik bir süreç yürütülmesi gerektiğini dile getirdi.

Fon soruşturması devam ederken Zeybekci’nin hem ortağı olduğu şirketlerin TP2 fonundaki yatırımlarını doğrulaması hem de düzenleyici kurumların sorumluluğuna ilişkin açıklamaları, 30 Eylül’ün öne çıkan siyasi ve ekonomik gündem başlıklarından biri oldu.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız