Ne çektin be Şimşek!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şimşek'in Merkez Bankası başkanlığını Sezer'in engellediğini söyledi. Buna karşın, Şimşek'in yetkilerini budadıklarını 'unuttu'

EKONOMİ 20.02.2017, 09:51 20.02.2017, 09:51
Ne çektin be Şimşek!

Toplu açılış törenlerini referandum mitingine çeviren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir süredir anlaşmazlık yaşadığı Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek üzerinden başkanlığı savundu. Erdoğan, Birgün’de yer alan habere göre, Mehmet Şimşek'i Merkez Bankası'nın başına getirmek istediğini, buna karşın dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in bu duruma karşı çıktığını söyledi.

 

'Yoksa eşi başörtülü diye mi?'

 

Antep'teki toplu açılış töreninde konuşan Erdoğan, "Burada bir sırrı açıklayacağım. Maliye Bakanımız var ya, şimdi Başbakan Yardımcımız. Ben Mehmet Bey’i Merkez Bankası’nın başına getirmek istedim. O dönemin cumhurbaşkanı 'olmaz' dedi. 'Neden' dedim. 'Bileyim de ikna olayım' dedim. 'Yoksa' dedim, 'Mehmet Bey’in hanımını başörtülü sanıyor da onun için mi diyor.' Dedim ki, 'Mehmet Bey’in hanımı başörtülü değil, üstelik Amerikalıdır.' 'Olmaz' dedi. Ve Mehmet Bey’i Merkez Bankası'nın başına getiremedik. Böyle yaklaşımlarla, cins hareketlerle bir yere varılamaz. Bunlardan kurtulmak için bu adımları atıyoruz" diye konuştu.

Erdoğan'ın Mehmet Şimşek'i Merkez'in başına getiremediklerinden dolayı ülkenin başkalık sistemine ihtiyacı olduğunu açıklamasına karşın ikilinin bir süredir ekonomi konusunda sert görüş ayrılıkları yaşadığı kamuoyuna yansımıştı. Özellikle Merkez Bankası'nın bağımsızlığı ve faizler konusunda ikili arasında ciddi görüş farklılıkları bulunuyor.

 

Uluslararası sermayeye takdim edildi

 

'Milli görüş gömleğini çıkaran' AKP hükümeti için uluslararası sermayeye 'şirin' gözükmek adına Mehmet Şimşek önemli bir vitrin görevi görmüştü. 2005 yılı sonunda yatırım ve danışmanlık şirketi olan Merril Lynch'te Gelişmekte olan Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi Ekonomik ve Stratejik Araştırmalar Bölümü Başkanı görevine getirilen Şimşek, 2007 genel seçimlerinde AKP'den Antep vekili olarak Meclis'e girmiş ve 29 Ağustos 2007 tarihinde ekonomiden sorumlu devlet bakanı olarak göreve başlamıştı. 1 Mayıs 2009'a kadar bu görevi yürüten Şimşek, ardından yapılan kabine değişikliğiyle Maliye Bakanlığı görevine getirilmişti. Haziran 2011 seçimlerinde AKP'den Batman vekili seçilen Şimşek, bu dönemden sonra Kasım 2015 seçimlerine kadar Maliye Bakanlığı görevini sürdürmüştü. Ahmet Davutoğlu'nun başbakan olarak hazırladığı kabinede ise Şimşek, Başbakan Yardımcısı olarak görevlendirilmiş, Davutoğlu'nun istifa ettirilmesinin ardından Binali Yıldırım'ın kurduğu hükümette kendisine Başbakan Yardımcılığı görevi verilmişti.

 

Babacan ile birlikte hedefe kondu

 

ABD'nin 2008 krizinin ardından başlattığı Varlık Alım Programı'na son verdiği süreçte ise lirada yaşanan sert değer kaybının Merkez Bankası'nı faizleri sert bir biçimde artırmaya yöneltmesi Erdoğan'ı sinirlendirdi. Her fırsatta Merkez Bankası'na yüklenen Erdoğan, Ali Babacan ve Mehmet Şimşek'in Merkez Bankası'nın yanında duran açıklamalarına üstü kapalı biçimde tepki göstermeye başladı. Haziran 2015 seçimlerinin ardından Babacan kabineden uzaklaştırılırken, Şimşek, 'uluslararası piyasaların sert tepkisinden çekinilerek' görevde kalmayı sürdürdü. Buna karşın Davutoğlu'nun istifa ettirilip Binali Yıldırım'ın Başbakan olduğu süreçte Şimşek'in yetkileri budandı.

 

Yetkileri budandı

 

Tartışmalar ışığında Mayıs 2016'da kurulan yeni hükümette yer alıp almayacağı soru işareti olan Şimşek, 65'inci hükümette ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı görevine seçilmesine rağmen yetkileri paylaştırıldı. Şimşek'in yetkilerinin önemli bir bölümü Saray'a yakınlığıyla bilinen başbakan yardımcısı Nurettin Canikli'ye verildi. Şimşek’in sorumluluğundaki EXİMBANK da Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’ye devredildi. Yetkileri daraltılan Şimşek'e bir darbe de Başbakan Binali Yıldırım'dan geldi. Ekonomi Koordinasyon Kurulu Başkanlığı Şimşek'in elinden alınarak Yıldırım'a verildi.

 

AB gerginliği suçlamaya dönüştü

 

Şimşek'le Hükümet-Saray arasındaki en son gerginlik ise Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye ile üyelik müzakerelerini dondurması kararının ardından geldi. Karara hükümet üyeleri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan sert tepki gösterip Avrupa Birliği'ni dağılan bir toplum olarak gören açıklamalarda bulundu. Buna karşın Şimşek tarafından atılan "AB çökmüyor! Tam aksine büyük bir başarı hikayesi. Yaklaşık 510 milyon insan huzur ve refah içinde yaşıyor..." tweeti hükümetin tezlerine darbe vurdu. Hükümet üyelerinden Şimşek'e üstü kapalı sert mesajlar verilirken, hükümet ve Saray'ın kalemleri ise Şimşek'i '17-25 Aralık'ta Gülen Cemaati'ne dönük yeterince net bir duruş sergilememesi nedeniyle suçladı. Tepkilerin ardından Şimşek, sözlerinin bağlamından koparıldığı ve yanlış anlaşıldığını açıklamak zorunda kaldı.

 

Her şey başkanlık için

 

Şimşek'le arasında ciddi görüş farklılıkları oluşmasına ve yetkilerinin bizzat Hükümet-Saray eliyle budanmasına rağmen Erdoğan'ın Anteplilere Antep Vekili Şimşek'in yaşadığı 'mağduriyet' üzerinden seslenmesi başkanlık için her yolun mübah görüldüğünün somut bir örneğini oluşturdu.

***

‘Açık yalan ve başörtüsü sömürüsü!’

 

CHP Milletvekili İlhan Cihaner, dün akşam sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ileri sürülen ‘Ahmet Necdet Sezer, ‘eşinin başörtülü olduğunu düşündüğü’ için Mehmet Şimşek’in atanmasına izin vermedi’ şeklindeki iddianın gerçeği yansıtmadığını nedenleriyle açıkladı. Sezer’in yine eşi başörtülü olan Durmuş Yılmaz’ı Merkez Bankası başkanlığına atadığına dikkat çeken Cihaner, “Sezer’in Mehmet Şimşek’i başkan yardımcısı olarak atamamasının sebebi de, yardımcılarını yeni atanacak başkanın belirlemesi düşüncesiydi. Bu kadar açık yalan ve başörtüsü sömürüsü acziyetin işareti olsa gerek” ifadelerini kullandı. Cihaner’in paylaştığı bir belgede ise özetle şu ifadeler yer aldı: “Önceki başkan Süreyya Serdengeçti’nin görev süresinin bitmesi ile Merkez Bankası başkanvekilliğine, başkan yardımcısı olarak görev yapan Erdem Başçı getirildi. Kulislerde Başçı’nın asaleten de atanacağı yönünde bir beklenti vardı, ancak hükümet, başkan olarak Adnan Büyükdeniz’in, başkan yardımcısı olarak da Birol Aydemir ve Mehmet Şimşek’in isimlerinin yer aldığı kararnameleri köşke gönderdi. Söz konusu kararnameler Cumhurbaşkanı Sezer tarafından geri gönderildi. Sezer, Büyükdeniz’i vetı etmesinin gerekçesi ile ilgili açıklama yapmadı, başkan yardımcılarını veto etmesini ise ‘Başkan yardımcılarını asaleten atanacak başkanın belirlemesi gerekir’ gerekçesine dayandırdı.”

 

Yorumlar (0)