Hükümet İşsizlik Fonu'nu patronlara peşkeş çekiyor!

OHAL KHK’sinden sermayeye teşvik çıktı, sendikalar tepki gösterdi: İşsizlik Fonu patronlara peşkeş çekiliyor. İşçilerin parası işverenlerin hizmetinde olmamalıdır

EKONOMİ 11.02.2017, 17:08 11.02.2017, 17:08
Hükümet İşsizlik Fonu'nu patronlara peşkeş çekiyor!

Resmi Gazete’de önceki gün yayımlanan 687 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’den (KHK) sermayeye teşvik çıktı; bu teşviklerin büyük bölümünün İşsizlik Sigortası Fonu’ndan, dolayısıyla işçinin parasından karşılanacağı açıklandı. Sendikalar tepkili.

Yeni KHK’ye göre 2017 yılı sonuna kadar işe alınacak her yeni işçi için, İşsizlik Sigortası Fonu’ndan işverenlere günlük 22,22 TL sigorta prim desteği sağlanacak. Bu kapsamda sağlanacak teşvik, 30 gün çalışan bir işçi için ayda 666,6 TL olacak.

Hem prim desteği hem vergi indirimi
Patronlara sağlanacak destek, sadece sigorta primleri ile de sınırlı değil. Sağlanan destek, asgari ücretin netinin dışında kalan tüm kesintileri kapsıyor. Asgari Geçim İndirimi hariç gelir vergisi tutarı (93,31 TL) ve damga vergisi (13,49 TL) işverenlerden tahsil edilmeyecek. Böylece bir işçi için işverenlere sağlanan aylık destek 773,4 TL’ye ulaşacak. Bu desteğin yüzde 86,2’si İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacak.

İşverenlerin bu destekten yararlanmaları için belirli koşulları yerine getirmesi gerekecek. 1 Şubat-31 Aralık 2017 arasında işçi alımı yapan özel sektör patronları için geçerli olacak bu teşvik, istihdam artışı olmaksızın ödenmeyecek. İşverenin teşvikten yararlanabilmesi için işe aldığı işçinin 3 aydır işsiz olması ve Türkiye İş Kurumu’na kayıtlı olması şartı da aranacak. Böylece işveren işçiye sadece 1.404 TL net asgari ücret ödeyecek, vergi ve sigorta primi ödemeyecek.

İstihdam teşviki sadece asgari ücretle işe alınanları kapsamayacak. Yüksek ücretli işçilerin ücretlerinin asgari ücrete karşılık gelen bölümüne ilişkin vergi ve sigorta primi tutarı (773,4 TL) işveren tarafından ödenmeyecek.

‘İşçinin parasıyla patrona teşvik’
KHK ile yapılan bu düzenlemeye sendikalardan tepki geldi. DİSK’ten yapılan açıklamada, “Bu teşvik paketi işçinin parası ve halkın vergileriyle işverenlerin desteklenmesi anlamına geliyor” denildi. Açıklamada, 1,5 milyon yeni istihdam sağlama hedefi güden bu uygulamanın İşsizlik Sigortası Fonu’na maliyetinin 13 milyar TL civarında olacağına dikkat çekilerek, şu ifadeler kullanıldı:

“Bu teşvik paketiyle İşsizlik Sigortası Fonu bir kez daha yağmalanmış olacak. 2002 yılından bu yana işsizlere sadece 14,3 milyar TL ödeme yapan İşsizlik Sigortası Fonu’ndan bir çırpıda 13 milyar TL’ye el konulmuş olacak. DİSK, işçinin parası ile işverenlerin teşvik edilmesine karşıdır. Bu teşviklerin işe yaramayacağı daha önceki uygulamalardan bellidir. İşsizlik Sigortası Fonu kaynakları amacına uygun kullanılmalıdır.”

İşverenlere değil işçilere vergi indirimi sağlanması gerektiğine dikkat çeken DİSK, asgari ücretin tümüyle vergi dışı bırakılması talebini yineledi.

‘Fonun gerçek sahibi işsizlerdir’
Türk-İş’e bağlı Deri Dokuma ve Tekstil İşçileri Sendikası (DERİTEKS) da KHK’ye tepki gösterdi. DERİTEKS Yönetim Kurulu’ndan yapılan yazılı açıklamada, “İşçinin parası işverenlerin hizmetinde olmamalıdır. İşsizlik Fonu’ndan hâlâ yararlanamayan yığınla işsiz varken fonun işverenlere istihdam teşviki altında verilmesini doğru bulmuyoruz. Fonun gerçek sahipleri işsizlerdir ve bu fon amacı dışında kullanılmamalıdır. İşsizlik Fonu’ndan yararlanma şartları yeniden düzenlenmeli, ödenek miktarı artırılmalı, fondan yararlanma şartı olan son 120 gün kesintisiz prim ve son 3 yılda toplam 600 prim gününü doldurma şartları kaldırılmalı ve fondan tüm işsizler faydalanabilmelidir” denildi.

***

‘İşçi maliyetini yüzde 35 düşürüyoruz’

Maliye Bakanı Naci Ağbal, dün TRT Haber’de katıldığı canlı yayında, istihdam için getirilen teşviklerin 12.3 milyar TL maliyetinin olacağını, bunun yaklaşık 11 milyar TL’sinin İşsizlik Fonu’ndan karşılanacağını söyledi. Ağbal, “Verilen destekle birlikte asgari ücretle bir işçi çalıştıran bir işverenin maliyeti 773 TL azalarak 1404 TL’ye gerilemiş olacak. Düzenlemeyle işverenin işçilik maliyeti yüzde 35 aşağı çekilmiş olacak” dedi. Eylül ayından itibaren aldıkları tedbirlerin etkisini göstermeye başladığını savunan Ağbal, “Yaptığımız düzenlemeler ve teşvikler ekonomi ve istihdamı olumlu etkileyecek; 2017, 2016'dan çok daha iyi bir yıl olacak” diye konuştu. Ağbal, referandumdan sonra yatırım tarafında ciddi artış olacağını da öne sürdü.

 

Yorumlar (0)