GÜRER HÜKUMETİ UYARDI: ÇİFTÇİLERİN FERYADINI DUYUN ARTIK!!

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde merkez ilçeye bağlı Yeşilgölcük beldesinde, çiftçilerle birlikte düzenlediği açık hava toplantısında, patates üreticilerinin sorunlarını dinledi. On binlerce ton patatesi depolarda çürümeyi bekleyen üreticiler “Mahvolduk” diye dert yanarken, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer de hükümete seslenerek, “Çiftçilerin feryadını duyun artık” şeklinde uyarıda bulundu.

EKONOMİ 26.03.2018, 11:07 26.03.2018, 11:07
GÜRER HÜKUMETİ UYARDI: ÇİFTÇİLERİN FERYADINI DUYUN ARTIK!!

PATATES ÜRETİCİLERİNİN FERYADI 

 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, partisinin il ve merkez ilçe yöneticileriyle birlikte gittiği Yeşilgölcük beldesinde çiftçilerin sorun ve taleplerini dinledi.  Mazot, gübre, sulama suyu ve elektrik giderlerindeki pahalılıktan şikayet eden patates üreticileri, ürünlerinin para etmemesinden yakındı.  55 kuruşa mal ettikleri patatesi 30 kuruşa bile satamadıkları için depolarda bekleyen patatesin arık çürümeye başladığını söyleyen bir çiftçi, “Ben ‘köylü milletin efendisidir’ diyen Atatürk’ün çiftçisiyim. Biz dilencilik yapmıyoruz. Patatesin, buğdayın, soğanın, fasulyenin para etmesini, devletin bu konuda destek vermesini istiyoruz” diye konuştu. CHP milletvekili Ömer Fethi Gürer’in çiftçilerin sorunlarını anlatan başka bir üretici ise “Ürünümüzü satamıyoruz. Depolarda çürüyor” derken, bir diğer çiftçi de parasızlıktan sakal tıraşı bile olamadıklarını belirterek, “Çiftçilik bitti, perişanız, biz mahfolduk” dedi. 

 

AKP ÇİFTÇİYİ YOK SAYDI

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise çiftçilerin sorunlarını dinledikten sonra yaptığı konuşmada, hükümetin tarım politikalarını eleştirdi. AKP’nin çiftçiyi yok saydığını anlatan Ömer Fethi Gürer, “Türkiye genelinde üretim yapan çiftçiler yok edilip ithal ürünlerle ülkeyi dolduruyor. Başkasının çiftçisini düşünüyor bizim çiftçimizi düşünmüyor. Muhalefet partisi olarak bizim ilgili bakanlara bu sorunları iletiyoruz, Meclis’te dile getiriyoruz.  Soru önergeleri, kanun teklifleri ve meclis araştırmaları açılmasını istiyoruz. Ama yetmiyor, giderek sorunlarımız katlanarak büyüyor” dedi. 

 

SATA SATA BİTİREMEDİLER 

 

Şeker fabrikalarının özelleştirilme kapsamına alınmasını eleştiren Ömer Fethi Gürer, “Kalakala şeker fabrikaları kalmıştı, şimdi onları da özelleştirerek satacaklar ve sonra kapatılacak. Sümerbank, Tekel Seka kapanmıştı zaten. Bize yeten bizim ürünlerimizi yok edip, ithalata mahkum ettiler. Gübremiz ithal, tohumunuz ithal, yediğiniz, içtiğiniz ithal; bir tek patates kaldı, o da depoda çürüyor. Onun de sesini duyan yok” ifadelerini kullandı. 

 

NİĞDE NEDEN İPARD KAPSAMINDA DEĞİL?

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bu bölgede patates entegre tesisi yapılması için teşvik verilmesi gerekiyor. Bakın  IPARD’da Niğde yok.Avrupa Kırsal Destekleme Projesinde Niğde yok,O nedenle IPARD desteğinden yararlanamıyor. Yapılacak yatırımlara sağlanacak destekler bölgeye bu nedenle sınırlı. Tarım memleketi olan Niğde, Lisanslı Depoculuk Uygulamasına da dahil edilmedi. Niğde ve Nevşehir’in arasına bir entegre tesis yapıp un, nişasta, alkol, cips ve hazır yemek olur. Bu şekilde patatesin sorun olarak depoda kalmasını önleyebilirdik” şeklinde açıklamalarda bulundu. 

 

HANİ TEŞVİK İKİ KATINA ÇIKACAKTI?

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, konuşmasında şu ifadelere e verdi: “Geçtiğimiz ocak ayında Niğde’ye gelen Başbakan Binali Yıldırım, patateste geçen yıl verilenin iki katı oranında destek verileceğini açıklamıştı. Biz de mutlu olduk, ancak arkası bağlar gazeli çıktı; 50 kuruş ihracat teşviki verdiler. Geçen yıl 75 kuruştu. Başbakan söylediğini yapsaydı, teşvik 150 kuruş olacaktı ve dış satım artacaktı. Demekki Başbakan geçen yıl verilen duş destektende haberi yok, eline tutuşturulan nottan patates destek  iki katı  dedi ams sözünde durmadı. Patates çiftçisi  sizleri perişan etti” dedi.

 

SIRBİSTAN’DAN ET İTHAL EDİYORUZ 

 

Hükümet  yanlış dış politika uygulamaları ile komşu ülke kalmadı.. Komşu diyerek mal satabileceğimiz ülke kalmadı. Gittiğimiz ülkeyle aramız iyi olsun diye o ülkede ne üretiliyorsa ondan ithal ediyoruz; Sırbistan’dan et ithal ettik. Müslüman kasabı ülke bize et satıyor. 

 

AKP hükümeti işçiyi çiftçiyi esnafı vatandaşı düşünmüyor. İktidarını korumak derdinde başkada bir iş yaptığı yok. Biz sizin sorunlarınızı çözmeye talibiz.Çiftçiler kooperatifleşmeli, birlikler kurulmalı. CHP olarak biz bunları sağlayacağız. Bir yıl öncesinden ne ekeceğini çiftçi bilecek. Her köyde veteriner hekim ve ziraat mühendisi olacak. Ama hükümetin düşüncesi bizden farklı. Bunlar büyük çiftlikleri destekliyor. Aile tipi işletmeleri desteklemiyor. Sanayi devrimi gerçekleşirse, fabrikalarda robotlar devreye girdiği zaman bizim kurtuluşumuzun tek yolu tarım ve hayvancılık olacak. Tarım ve hayvancılık biterse bu ülke sömürge durumuna düşer. Teşvik ve desteklerin doğru yöne gitmesi lazım. Aile tipi işletmelerin geliştirilmesi lazım. 

 

Şimdi sulama birlikleri de özelleşiyor. Suyu  satıyorlar, tarlaya su saati konulacak. Sonra suyu özel sektöre verecekler. Bir süre sonra borcunu ödeyemeyen çiftçinin tarlasına icra yoluyla el koyacaklar...”dedi. Gürer il ve ilçe yöneticileri ve il genel meclis üyesi yer aldığı ziyaretinde soruları yanıtladı.

Yorumlar (0)