CHP'Lİ AKIN: ‘İKTİDAR ZAMLARLA ÖLÜMÜ GÖSTERİP, ŞİMDİ SITMAYA RAZI EDİYOR’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, 2022 yılı içerisinde elektrik ve doğalgaza yapılan zamlarla faturalar 2,5 kattan fazla artarken, yılbaşında elektrik ve doğalgazda zam yapılmayacağının açıklanmasının vatandaşa ölümü gösterip sıtmaya razı etmek olduğunu belirtti.

EKONOMİ 22.12.2022, 10:09
CHP'Lİ AKIN:  ‘İKTİDAR ZAMLARLA ÖLÜMÜ GÖSTERİP, ŞİMDİ SITMAYA RAZI EDİYOR’

CHP’li Akın, “2022 yılında fahiş zamlarla vatandaşı, sanayiciyi perişan eden iktidar şimdi yılbaşında zam olmayacağını söylemesinin hiçbir anlamı yok. Vatandaş zam olmayacak açıklamasını değil, en azından kış ayları için indirim bekliyor” değerlendirmesinde bulundu. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, AK Parti iktidarının 1 Ocak 2023 tarihinde elektrik ve doğalgazda zam olmayacağını adeta bir müjde olarak sunmasına tepki gösterdi. 2022 yılı içinde enerjiye yapılan zamların hem vatandaşı hem sanayicileri perişan ettiğine dikkat çeken CHP’li Akın, şunları dile getirdi:

2022’DEKİ FAHİŞ ZAMLARDAN SONRA ‘ZAM YOK’ DEMEK MÜJDE DEĞİL

AK Parti iktidarı; 2022 yılı içerisinde enerji faturalarına sanki Cumhuriyet tarihinin en yüksek zamlarını yapmamış gibi; yılbaşında elektrik ve doğalgaz zammı yapılmayacağı adeta bir müjde olarak açıkladı. Zam yapmamayı müjde olarak sunan iktidarın 2022 yılı içinde elektrikte konutlarda 3, sanayide 4 defa; doğalgazda konutlar ve sanayide 4’er defa yaptığı zamlarla faturalar katlanırken, enflasyon nedeniyle alım gücünün düştüğü ülke genelinde derin bir enerji yoksulluğu yaşanmaya başladı.

VATANDAŞA ZAMLARLA ÖLÜMÜ GÖSTERİP SITMAYA RAZI EDİYORLAR

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in 1 Ocak 2023’te elektrik ve doğalgaza zam gelmeyeceğini açıklaması vatandaşlarımıza yıl içinde yapılan fahiş zamlarla ölümü gösterip sıtmaya razı etmektir. 2022 yılı içinde elektrik faturaları konutlarda düşük kademede yüzde 85, yüksek kademede yüzde 184 oranında artarken; doğalgaz faturaları da yüzde 164 oranında zamlanmıştır. Başka bir deyişle son bir yılda faturalar en az 2,5 kat artmışken, yeni yılda zam yapılmayacağını açıklamak iktidarın içinde bulunduğu acziyeti göstermektedir.

VATANDAŞ ZAM OLMAYACAK AÇIKLAMASINI DEĞİL, İNDİRİM İSTİYOR

İktidarın yanlış politikaları nedeniyle enerji faturalarının artık ödenemediği resmi verilere de yansımaktadır. 5 milyon ailenin doğalgaz ve elektrik faturalarını ödeyemediği için başlatılan icra takibi yasal düzenlemeyle sonlandırılırken, yaklaşık 3 milyon aile de yardım almadan elektrik faturalarını ödeyememektedir. 1 Ocak 2023’te zam olmayacağının açıklanması 2022’de katlanan faturaları düşürmeyecektir. Faturalar 2023 yılında da zamlı olarak gelmeye devam edecektir. Türkiye’de bu kadar derin bir enerji yoksulluğu yaşanırken, vatandaşların beklediği zam olmayacak açıklanması değil, enerji faturalarında indirim yapılmasıdır.

KIŞ AYLARINDA DOĞALGAZ VE ELEKTRİKTE İNDİRİM YAPILMALI

İktidar seçim öncesi ödenebilir olmaktan çıkan faturalar ve kalitesizleşen hizmete karşın enerjide pembe tablolar yaratarak, sözde destekleme hesaplarıyla vatandaşı yanıltmaya çalışmaktadır. Avrupa’nın en yüksek enerji enflasyonuna sahip Türkiye’de asgari ücretin alım gücü düşmüş, ücretli çalışan vatandaşlarımızın yarısından fazlası yalnızca bir yıl içinde faturalarını ödeyemez duruma gelmiştir. İktidar samimi bir müjde vermek istiyorsa en azından ısınma giderlerinin arttığı içinde bulunduğumuz kış aylarında doğalgaz ve elektrikte konutlarda indirim yapmalıdır. Yılbaşında konutların yanı sıra sanayi, ticarethane ve tarımsal sulama tarifelerine de zam yapılmamalıdır. Hâlihazırda yıl içinde yapılan zamlarla neredeyse 4-5 katlanan sanayi tarifelerine yapılacak her zam vatandaşa hayat pahalılığı olarak yansıyacaktır.

Yorumlar (0)