CHP’Lİ BUDAK: “250 BİN ÖĞRENCİ OKULSUZ KALABİLİR”

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, özel mesleki ve teknik okullarında yetersiz kalan devlet desteklerini TBMM’ye taşıdı.

EĞİTİM 12.01.2023, 11:08
CHP’Lİ BUDAK: “250 BİN ÖĞRENCİ OKULSUZ KALABİLİR”

Özel Öğretim Kurumları Kanunu’na 2012’de eklenen maddeyle, OSB’lerde ve dışında özel mesleki ve teknik okullarına devlet desteği getirildiğini hatırlatan Budak, “Geçen yılın temmuz ayında açıklanan devlet destek tutarları artırılmazsa, özel mesleki ve teknik okullar öğretmen ve diğer personel maaşlarını ödeyemez hale gelecekler. İktidar kendi kurduğu teknik liseleri, kendi batırıyor. 250 bin öğrenci okulsuz kalabilir” dedi. Budak, “Organize Sanayi Bölgelerinde ve dışında eğitim hizmeti veren özel mesleki ve teknik eğitim okullarında öğrenci başına verilen destekler 2012-2022 yılları arasında 1.5 kat artarken bu dönemde asgari ücret 11 kat artmıştır. Öğrenci başına verilen destekler, enflasyon karşısında yıllar içinde erimiştir. Yıllar içindeki bu erime karşısında özel mesleki ve teknik okulların sahipleri maliyetleri karşılayamayacak duruma gelmiştir” diye konuştu.

Sanayi sektörünün ihtiyaç duyduğu insan kaynağının yetiştirilmesi amacıyla mesleki ve teknik okulların çok önemli olduğunu ifade eden Budak,  şöyle konuştu:

‘‘İhtiyaç duyulan insan kaynağı ile lisans mezunlarının beklentilerinin uyuşmamasından dolayı oluşan işgücü açığını kapatma noktasında, mesleki ve teknik okullar önemli bir işlev görmektedir. Bu işleve dönük olarak OSB’lerde ve dışında mesleki ve teknik alanda eğitim hizmeti verecek özel okullara devlet desteği yasalaşmıştır.  2012 yılında 5.000 TL seviyesinde açıklanan devlet desteği, 2022 yılında ortalama 12.500 TL tutarına yükseltilirken asgari ücret 701 TL’den 8506 TL’ye yükseltilmiştir. Bu dönemde verilen destek 1,5 kat artarken asgari ücret 11 kat artmıştır.

Mesleki ve teknik alanında eğitim veren özel okullar ciddi bir maliyet baskısı altındadır. Enflasyon karşısında düşük seyreden destek tutarları özel okulları kapanmanın eşiğine getirmiştir. Önümüzdeki aylarda ek ödeme yapılmazsa bu okullar tek tek kapanmaya başlayacak. Ara eleman bulmakta güçlük çeken sanayi sektöründe açık daha da artacak. Ülkenin önemli bir sorununu çözecek bir uygulama daha iktidarın ucube ekonomi politikalarından dolayı batma noktasına gelmiştir.”

YANIT BEKLEYEN SORULAR

Budak, soru önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi:

“Organize sanayi bölgelerinde ve dışında eğitim hizmeti veren özel mesleki ve teknik lise sayısı kaçtır? İllere göre dağılımı nasıldır? Özel mesleki ve teknik anadolu liselerinde kaç öğrenci öğrenim görmektedir? Sınıflara göre dağılımı nasıldır? Son on yılda bu liselerden mezun olan öğrenci sayılarının yıllara göre dağılımı nasıldır? Özel mesleki ve teknik anadolu liselerinden mezun olan öğrencilerin son on yıldaki istihdam oranı kaçtır? Özel mesleki ve teknik anadolu liselerinde eğitim veren öğretmen ve diğer personel sayısı kaçtır? Bu liselerde öğrenci başına kaç öğretmen düşmektedir? Bu liselerde eğitim veren öğretmenlerin ve diğer personelin ortalama ücretleri ne kadardır? Özel mesleki ve teknik anadolu liselerine verilen eğitim ve öğrenim desteği hangi kriterlere göre belirlenmektedir? Bu desteklerdeki yıllık artışlar belirlenirken enflasyon oranları dikkate alınmakta mıdır?

Yorumlar (0)