Stoltenberg, Litvanya'nın başkenti Vilnius'a yaptığı ziyarette Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda ile bir araya geldi. Bu görüşme, 11-12 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirilecek olan NATO Zirvesi öncesinde önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Görüşmede, Wagner grubunun Rus hükümetine karşı gerçekleştirdiği isyan olaylarının ardından gelen gelişmeler hakkında açıklamalarda bulundu. Stoltenberg, bu durumun Rusya'nın iç dinamikleri ile ilgili olduğunu vurguladı.
Vilnius Zirvesi ve Ukrayna'nın Geleceği
Stoltenberg, yaklaşan NATO Zirvesi hakkında müttefik ülkelerin liderleri ile bir araya geleceğini ve burada Ukrayna'ya yönelik uzun vadeli yardım paketinin onaylanacağını aktardı. Zirve'nin, Ukrayna'nın NATO ile olan ilişkilerini daha da güçlendirmek için bir fırsat olacağını belirtti. "Ukrayna'nın haklı yeri NATO'dur," diyen Stoltenberg, alınacak kararların Ukrayna'nın güvenliğini pekiştireceğini ifade etti. Ayrıca, "Müttefik ülkeler, NATO'nun kapılarının her zaman açık olduğu konusunda hemfikirdir. Ukrayna'nın üyeliği, yalnızca NATO ve Ukrayna'nın kararıyla gerçekleşecektir; Rusya'nın veto hakkı yoktur," sözleri ile durumu net bir şekilde izah etti.
Belarus ve Nükleer Tehditler
Stoltenberg, Belarus'taki gelişmeleri de dikkatle takip ettiklerini söyledi. Rusya'nın bu ülkeye nükleer silah yerleştirmesi konusunda endişelerini dile getirirken, bu eylemin sorumsuz bir davranış olduğuna dikkat çekti. "Rusya'nın nükleer silah kullanacağına dair herhangi bir belirti görmüyoruz," ifadesiyle, NATO'nun bu durumu ciddiyetle izlemeye devam edeceğinin altını çizdi. Tüm bunlar, bölgedeki güvenlik durumunun hassas olduğu bir dönemde NATO'nun kendini nasıl konumlandırdığını gösteriyor.
Yeni Bölgesel Planlar ve Askeri Hazırlık
Vilnius Zirvesi'nde, NATO'nun güvenlik stratejileri üzerine yeni adımlar atılacağına değinen Stoltenberg, 300 binden fazla askerin yüksek hazırlık seviyesinde tutulmasının planlandığını belirtti. Bu durumda deniz ve hava unsurlarının da bu hazırlığın bir parçası olacağı ifade edildi. Stoltenberg, ayrıca hava savunma sistemlerinin etkili bir şekilde işletilmesi için yeni dönüşümlü bir model üzerinde anlaşıldığını duyurdu. Hava devriyesinden hızlı bir şekilde hava savunmasına geçişin sağlanması için gereken teknik detaylara da odaklanılıyor. Bu durum, NATO'nun bölgesel güvenliği artırma çabalarının bir göstergesi olarak öne çıkıyor.