Küba’da ekonomik kriz hükümeti vurdu: Üç bakan görevden alındı

Küba’da süregiden ağır ekonomik kriz, benzin fiyatlarında bir politika krizine yol açtı. Krizin ardından üç bakanın değiştirildiği duyuruldu.

DÜNYA 03.02.2024, 15:40
Küba’da ekonomik kriz hükümeti vurdu: Üç bakan görevden alındı

Küba Cumhurbaşkanı Miguel Díaz-Canel’in önerisini onaylayan Devlet Konseyi, üç bakanın değiştirilmesine karar verdi.

Görevden alınan üç bakan içinde en dikkat çekeni, Ekonomi ve Planlama Bakanı Alejandro Gil Fernández oldu.

Gil, özellikle pandemiden bu yana ağır ekonomik kriz yaşayan ülkede son yıllarda ekonomiyi tekrar ayağa kaldırma çabalarının başındaki isimdi.

Gil’in yerine, Küba Merkez Bankası’nın başkanı Joaquín Alonso Vázquez getirildi. 60 yaşındaki Alonso, Merkez Bankası’ndaki görevinden önce başka Küba bankalarında ve Küba’nın döviz kuru tekelini elinde tutan devlet şirketinde çalışmıştı.

Türkiye’de ilk kadın merkez başkanı Hafize Gaye Erkan’ın istifa ettiği gün, Küba’da da Merkez Bankası’nın başına bir kadın atandı: 57 yaşındaki Juana Lilia Delgado Portal.

11 yılın ardından bakanlık görevinden alınan bir isim, Bilim, Teknoloji ve Çevre Bakanı Elba Rosa Pérez Montoya oldu. Pérez’in yerine, Küba’nın tüm dünyaya sattığı çok sayıda tıbbi ürün ve ilacı üreten BioCubaFarma isimli devlet holdinginin başındaki isim, 56 yaşındaki Eduardo Martínez Díaz getirildi.

Değiştirilen üçüncü bakan, ülkedeki ekonomik krizin derinden etkilediği bir diğer sektörün başındaki Gıda Sanayisi Bakanı Manuel Santiago Sobrino Martínez oldu. Sobrino yerine, Villa Clara valisi, 56 yaşındaki Alberto López Díaz bakan olarak atandı.

Değişiklikler benzin fiyatı krizinin arkasından geldi

2010’lu yılların ilk yarısında yüksek büyüme hızı yakalayan Küba ekonomisi, 2017-2018 döneminde Trump yönetimindeki ABD’nin, süregiden ablukaya 200’den fazla ek yaptırım eklemesinin ardından zorlanmaya başlamış, gelirleri önemli ölçüde turizme bağlı olmasının etkisiyle pandemiyle birlikte ağır bir ekonomik krize girmişti.

Bu dönemde devlet sektöründe maaşların beş kat artırılması, karne uygulamasının büyük oranda sonlandırılması gibi köklü değişiklikleri kapsayan Alejandro Gil Fernández imzalı dönüşüm, enflasyonun beklenenin üzerinde artışı, Küba pesosunun ağır değer kaybı ve bütçe açığının giderek artması nedeniyle beklentileri karşılayamadı.

2023 Aralık ayının son günlerinde hükümet, 1 Şubat itibariyle ülkedeki benzin fiyatlarına devlet teşvikinin kaldırılacağını, fiyatlara beş kat zam yapılacağını ve benzinin dövizle satılacağını duyurmuştu.

Küba’da benzinin litre fiyatı ABD doları cinsinden 20 kuruş, yani 6,10 liraydı. Bu, dünyada en ucuz benzin kullanan halklardan birinin Kübalılar olduğu anlamına geliyordu. Beş kat artış, fiyatları Türkiye’deki benzin fiyatları seviyesine getirecekti.

Ancak 31 Ocak günü, yani benzin fiyatının beş kat zamlanmasına saatler kala, Ekonomi Bakan Yardımcısı Mildrey Granadillo kararın süresiz olarak ertelendiğini duyurdu.

Gerekçe, “kaynağının yurtdışından gelen bir virüs olduğunu saptadığımız bir sibergüvenlik hadisesinin benzin piyasasını düzenleyen dijital sistemleri etkilemesi” olarak açıklandı.

Son dakika Bakan Yardımcısı tarafından yapılan bu erteleme açıklamasından iki gün sonra, Ekonomi Bakanı da dahil üç bakan görevden alındı.

Küba’daki ekonomik krizin ve ABD ablukasının en fazla etkilediği alanlardan biri, yakıt tedariği. Okyanus kıyılarından çıkardığı petrol ülkenin elektrik üretimine yetmeyen, bu nedenle yurtdışından petrol alımına bağımlı olan Küba’da son dönemde arzı baskılamak için sık sık planlı elektrik kesintileri yaşanıyor.(Solhaber)

Yorumlar (0)