İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, Pakistan Genelkurmay Başkanı Asım Munir ile Tahran’da gerçekleştirdiği görüşmede ABD, ateşkes süreci ve bölgesel gelişmelere ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Görüşmede İran’ın güvenlik politikası, bölgedeki gerilim ve Washington yönetiminin tutumu öne çıkan başlıklar arasında yer aldı.
Kalibaf, İran’ın haklarını savunma konusunda geri adım atmayacağını belirterek, ABD’ye karşı sert ifadeler kullandı. İranlı yetkili, Washington yönetimini “güvenilmez” olarak nitelendirirken, ülkesinin herhangi bir baskı karşısında taviz vermeyeceğini vurguladı.
“Milletimizin haklarından taviz vermeyeceğiz”
İran devlet televizyonunda yer alan bilgilere göre Kalibaf, görüşmede ABD’ye yönelik eleştirilerini net ifadelerle dile getirdi. İran Meclis Başkanı, “ABD gibi güvenilmez bir tarafa karşı milletimizin haklarından asla taviz vermeyeceğiz” sözleriyle Tahran’ın tutumunu ortaya koydu.
Kalibaf’ın açıklamaları, Washington ile Tahran arasında gerilimin yeniden yükseldiği bir dönemde geldi. İran tarafı, haklarından geri adım atmayacağını belirtirken, ABD’nin bölgedeki hamlelerini de yakından takip ettiğini gösterdi.
Trump’a savaş uyarısı
Kalibaf’ın açıklamalarında en dikkat çeken bölüm ise ABD Başkanı Donald Trump’a yönelik uyarısı oldu. İran Silahlı Kuvvetleri’nin ateşkes sürecinde yeniden organize olduğunu söyleyen Kalibaf, olası yeni bir savaşın ABD açısından çok daha ağır sonuçlar doğuracağını ifade etti.
Kalibaf, Trump’ın savaşı yeniden başlatması halinde bunun ABD için savaşın ilk gününden çok daha ezici ve acı olacağını söyledi. Bu sözler, İran’ın askeri ve siyasi açıdan geri adım atmayacağı mesajı olarak değerlendirildi.
ABD ateşkesi ihlal etmekle suçlandı
İran Meclis Başkanı Kalibaf, Washington yönetimini yalnızca tehdit dili kullanmakla değil, aynı zamanda ateşkes sürecini ihlal etmekle de suçladı. Kalibaf’a göre ABD, müzakere süreci devam ederken İran’a saldırı düzenledi.
İranlı yetkili, Pakistan’ın arabuluculuğuyla sağlanan ateşkese rağmen ABD’nin deniz ablukası uyguladığını da savundu. Kalibaf, Washington’un şimdi bu durumu değiştirmeye çalıştığını belirterek, ABD’nin bölgede izlediği politikaların güven sorununu daha da derinleştirdiğini dile getirdi.
Ateşkes süreci ve bölgesel denge mesajı
Kalibaf’ın açıklamalarında ateşkes sürecine ilişkin vurgular da öne çıktı. İran Silahlı Kuvvetleri’nin bu süreçte yeniden organize olduğunu belirten Kalibaf, ülkesinin olası gelişmelere karşı hazırlıklı olduğunu ima etti.
Bu açıklamalar, Tahran yönetiminin askeri ihtimalleri göz ardı etmediğini, ancak aynı zamanda diplomatik temasları da sürdürdüğünü gösteriyor. Pakistan Genelkurmay Başkanı Asım Munir’in Tahran ziyareti de bu çerçevede bölgesel diplomasinin önemli adımlarından biri olarak değerlendirildi.
Pakistan’dan istikrar vurgusu
Görüşmede Pakistan Genelkurmay Başkanı Asım Munir de İran halkına yönelik iyi dileklerini iletti. Munir, bölgedeki istikrarın önemine dikkat çekerek, gerilimin daha fazla tırmanmaması gerektiği yönünde mesaj verdi.
Pakistan’ın temasları, İran ile ABD arasındaki kriz başlıklarının bölgesel aktörler tarafından da yakından takip edildiğini ortaya koydu. Tahran’daki görüşmede verilen mesajlar, hem ABD’ye yönelik uyarılar hem de bölgesel barış arayışları bakımından dikkat çekti.
Kalibaf’ın sert açıklamaları, İran’ın Washington karşısında tavizsiz bir tutum sergileyeceğini bir kez daha gösterirken, Asım Munir’in ziyareti ise diplomatik temasların sürdüğünü ortaya koydu.