Güney Kore'deki cumhurbaşkanı-tarikat-yolsuzluk davasında 2,5 yıl hapis kararı!

Eski Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye'nin görevden azline kadar varan yolsuzluk skandalı kapsamında yargılanarak hüküm giyen Samsung'un varisi Lee Jae-yong'un yeniden görülen davasında 30 ay hapis cezası verildi. 52 yaşındaki Lee'ye 2017-2018'de 1 yıl yattığı cezaevinin yolları yeniden gözüktü

DÜNYA 18.01.2021, 09:55
Güney Kore'deki cumhurbaşkanı-tarikat-yolsuzluk davasında 2,5 yıl hapis kararı!

Teknoloji devi Samsung Electronics'in Genel Müdür Yardımcısı Lee Jae-yong, Güney Kore başkentindeki Seul Yüksek Mahkemesi tarafından rüşvet suçlamasından 2.5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Savcılık, Lee'yi, Samsung'un iki alt şirketi (Cheil Industries Inc. ile Samsung C&T Corporation) arasında birleşmeye devlet desteği sağlanması için eski Devlet Başkanı Park Geun-hye'nin işbirlikçisi Choi Soon-sil'e 38 milyon dolar rüşvet vermekle suçluyordu.

Samsung'un karşılığında bir şey beklemeden bağışta bulunduğunu savunan Lee, eski Devlet Başkanı Park Geun-hye'nin 2016-17'deki azil sürecinde görülen davada ilkin 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı ve bunun 1 yılını yattı. 

Ancak temyiz sürecinde cezası ertelenen ve azaltılan Lee, 2018'de Güney Kore'de Kış Olimpiyat Oyunları'nın başlamasının hemen öncesinde serbest kaldı. 

Fakat 2019'da Güney Kore Yüksek Mahkemesi, Choi'nin kızı için en az üç at alan ve kuzeniyle bir kış sporları vakfı kuran Lee'nin verdiği rüşvet miktarının küçük gösterildiği gerekçesiyle dava dosyasını Seul Yüksek Mahkemesi'ne geri gönderdi. 

Güney Kore'nin 1961-79 arasında iktidarı elinde tutan diktatör Park Chung-hee'nin kızı olmasına rağmen 2013'te cumhurbaşkanı seçtiği, 2016'da azlettiği, 2017'de gücü kötüye kullanma, rüşvet, baskı, devlet sırlarını sızdırmaktan tutukladığı Park Geun-hye, 22 yıllık hapis cezası nedeniyle hapiste bulunuyor. 

'Diktatörün kızının akıl hocası' olarak tanınan Ebedi Yaşam Kilisesi isimli tarikatın liderinin kızı Choi Soon-sil de büyük şirket sahibi nüfuzlu ailelerden oluşan oligarklardan on milyonlarca dolar rüşvet toplamaktan 18 yıllık hapis cezasını yatıyor. 

Yorumlar (0)