BM'den cihatçı ağzı

Cihatçıların en büyük yenilgisi olarak nitelendirilen Halep’in temizlinmesinden sonra batılı merkezler onaylanmadığını söyledikleri raporlara dayanarak iddialar ortaya attı

DÜNYA 14.12.2016, 11:32 14.12.2016, 11:32
BM'den cihatçı ağzı

Birgün de yer alan habere göre, Suriye ordusu ve müttefiklerinin Halep’te cihatçıların elinde bulunan mahalleleri teker teker kurtarması üzerine Birleşmiş Milletler (BM) harekete geçti. Middle East Eye’a konuşan bir BM kaynağı, Doğu Halep’te “100 bin insanı” tahliye etmeye hazır olduklarını bunun için 24 saatlik ateşkes görüşmelerine başlandığını söyledi. BM’nin Suriyeli ve Rus yetkililerle tahliye ve ateşkes için müzakere ettiğini kaydetti. Aynı kaynak Rusya, tahliye edilen silahlı grupların silahlarını bulundukları yerde bırakmaları durumunda ateşkese evet diyeceğini söyledi. Birleşmiş Milletler, cihatçı işgalinden kurtarılan Suriye’nin Halep kentinde Suriye ordusununen az 82 sivili öldürdüğünü iddia etti. BM’den yapılan açıklamada söz konusu haberlerin “onaylanmamış” raporlara dayandığı belirtildi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Rupert Colville de orduya bağlı askerlerin evlere girerek içerideki iöldürdüklerine dair bilgiler aldıklarını öne sürdü. Halep’teki son gelişmeler üzerine Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Sözcüsü Stephan Dujarric de BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’un kentte çok sayıda sivile yönelik zulüm gerçekleştirildiğine dair henüz onaylanmamış raporlardan endişe duyduğunu kaydetti.

Çocuklar mahsur iddiası

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu’ndan (UNICEF) yapılan açıklamada da Halep’in doğusunda yoğun ateş altında tutulan bir binada 100’den fazla çocuğun mahsur kaldığı belirtildi. UNICEF, tek başlarına mahsur kalan çocukların bu binadan bir an önce tahliye edilmesine izin verilmesi için çağrıda bulundu. UNICEF’in bölge direktörü Geert Cappelaere, “Dünyanın, Halepli çocuklar için ayağa kalkmasının ve hayattayken yaşadıkları bu kâbusa son vermesinin zamanıdır” dedi. Cappelaere, UNICEF’in de Halep’te “çocuklar dahil sivillerin yargısız infazıyla” ilgili teyit edilemeyen haberlerden “derin endişe” duyduğunu sözlerine ekledi. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov ise, Rus uçaklarının Suriye’de bombardıman düzenlediğinin öne sürüldüğü görüntülerin militanlar tarafından hazırlandığını ifade etti.

Fransa’dan çağrı

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault, Halep’teki kuşatma ve saldırılara dair iddiaların mevcut tüm yöntemler kullanılarak aydınlatılması ve işlenen suçların cezasız kalmaması için BM ve uluslararası topluma çağrıda bulundu.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Rus uçaklarının Suriye’de bombardıman düzenlediğinin öne sürüldüğü görüntülerin militanlar tarafından hazırlandığını ifade etti.

‘Binlerce sivili kurtardık’

Öte yandan YPG’nin de içerisinde yer aldığı Demokratik Suriye Güçleri’nin başlattığı ve ‘Fırat’ın Gazabı Hamlesi’ adını verdikleri Rakka operasyonunun ikinci aşamasında da 15’ten fazla köyün IŞİD’in elinden alındığı bildirildi. Demokratik Suriye Güçleri (DSG) kaynakları Rakka kentinin batı kırsalını IŞİD’in elinden almak için başlatılan operasyon devam ederken, ‘Fırat’ın Gazabı Hamlesi’ adı verilen operasyonda IŞİD’in ağır kayıplar verdiğini kaydetti. Operasyona katılan iki bine yakın Rakkalı da DSG bünyesinde kentlerini IŞİD’den kurtarmak için savaşıyor.

Rakka’da da temizlik

5 Ekim’de başlayan Rakka operasyonunun ilk aşamasında 60 köy, mezra ve stratejik tepelerde yer alan 700 kilometrekarelik bir alan IŞİD’in elinden alınmıştı. 10 Aralık’ta başlayan ikinci aşamada ise Deryezor Askeri Meclisi, Teyyar El-Xed El-Sûriye, El Nuxbe Güçleri, Siwar El-Reka Tugayı’na bağlı yeni silahlı güçlerin de aralarında bulunduğu, uluslararası koalisyon tarafından eğitilen bin 500 Rakkalı Arap savaşçı da yer alıyor. Kobani’nin güneyindeki Tışrin Barajı’ndan Rakka’nın batısına ilerleyen Demokratik Suriye Güçleri, koalisyon uçaklarının yoğun hava desteğiyle bir çok köyü ve mezrayı IŞİD’in elinden aldı. Rakka’nın batısında şimdiye kadar 15’ten fazla köy IŞİD’in elinden alınırken, Mervaniye, Cibil Kiraca, Küçük Hemire, Büyük Hemre, Kervedane, Deraniye ve alınan diğer köylerde IŞİD’in tuzaklamış olduğu mayın ve bombalı tuzaklar temizleniyor.

Yorumlar (0)