Amerika'daki bağımsız sinema salonları, protesto amacıyla 1984'ü gösterecek

Independent gazetesinde yer alan habere göre, Amerika’da bulunan bazı bağımsız sinema salonları, Donald Trump’ı protesto amacıyla 4 Nisan tarihinde 1984’ü yeniden gösterime sunacak

DÜNYA 24.02.2017, 15:48 24.02.2017, 15:48
Amerika'daki bağımsız sinema salonları, protesto amacıyla 1984'ü gösterecek

Gaiadergi.com'da yer alan yazıya göre, Şiddetin ve baskının gün geçtikçe daha da arttığı dünyada, tüm zorluklara rağmen sanatın gücü göz ardı edilemez bir gerçek. Yalnızca fiziksel değil, psikolojik şiddeti de ilke haline getiren otoritelerin sanat faaliyetleriyle baş etme yöntemi yine şiddetten geçiyor. Oysa, dikkatli incelenen bir kitap, bir tiyatro oyunu veya bir film her şeyi açıkça anlamaya yetebilir. The Independent gazetesinde yer alan habere göre, Amerika’da bulunan bazı bağımsız sinema salonları, Donald Trump’ı protesto amacıyla 4 Nisan tarihinde 1984’ü yeniden gösterime sunacak.

 

1984 nedir? Trump’a karşı protestolarla ne gibi bir ilgisi olabilir?

 

1984 isimli roman, George Orwell tarafından yazılmış ve 1949 yılında yayınlanmıştır. Kitabın baş kahramanı Winston bir Dış Parti üyesidir ve geçmişe ait haberleri, gazete yazılarını, partinin güncel dönemdeki durumuna ve çıkarlarına uygun olmak üzere düzenlemekle görevlidir. Yani Winston (ve çalışma arkadaşları) aldığı emirlerle tarihi tekrar yazar. Gerektiğinde geçmişte yaşamış bir insanla ilgili tüm verileri kaybedip, hiç var olmadığına inandırırlar vatandaşları; gerektiğinde ise var olmayan karakterleri var olmuş gibi gösterirler. Kısacası, aslen çok farklı olan şeyleri, parti çıkarlarına göre tekrar cümlelere dökerler. İşte tam da bu noktada, Donald Trump’ın danışmanı Kellyanne Conway ile birlikte gündeme gelen “alternatif gerçek” tabiri devreye giriyor. Baskıcı ve alternatif gerçeklerle dolu bir rejim olan Okyanusya Hükümeti oldukça sembolik ve distopik bir hayatın resmini gözler önüne seriyor.

 

Conway’in alternatif gerçeklerinden sonra, 1984’ün satışları tavan yaptı!

 

Independent gazetesinde yer alan habere göre, danışman Conway “alternatif gerçekler” ile ilgili konuştuktan sonra, dünyanın önde gelen kitap sağlayıcılarından Amazon, 1984’ü yok satmaya başladı. Penguin Yayınevi’nin sözcüsü bir haftada 75 bin kopya bastıklarını ifade ederken, yine bir kitap sağlayıcısı olan Nielsen Bookscan’ın sözcüsü “Okullarda zorunlu metinler arasında yer alan bir kitap olduğu için en çok sattıklarımız arasındaydı. Ancak bir önceki sene aynı dönemde 36 bin civarında olan satış rakamları, seçim gününden sonra, Kasım’dan bu yana 47 bine yükseldi” dedi.

 

Yorumlar (0)