Gazete Kritik Dünya ABD Temsilcisinden Refah’taki Yardım Noktasına Ziyaret: Gazze’de Açlık ve Ölümün Gölgesinde Diplomatik Hamle

ABD Temsilcisinden Refah’taki Yardım Noktasına Ziyaret: Gazze’de Açlık ve Ölümün Gölgesinde Diplomatik Hamle

ABD'nin Orta Doğu Temsilcisi Steve Witkoff, Gazze'deki insani yardım dağıtım alanlarını ziyaret etti. İsrail'in yardım girişlerine kısıtlama getirmesi üzerine artan tepkilerle birlikte, yaklaşık 900 Filistinlinin öldüğü bildirildi. Witkoff, durumu Trump'a raporlayacak.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff, Gazze’de giderek yüzlerce Filistinlinin İsrail güçleri tarafından öldürüldüğü insani yardım dağıtımı noktalarından birini ziyaret etti.

Refah’taki gıda dağıtım merkezine Witkoff ve beraberindeki ABD’nin İsrail Büyükelçisi Mike Huckabee tarafından yapılan ziyaret, İsrail’in bölgeye insani yardım girişini kısıtlaması nedeniyle oluşan açlık ve insani krize uluslararası tepkilerin arttığı bir dönemde gerçekleşti.

Witkoff, ziyaretten bir gün önce İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüşmüştü.

Human Rights Watch (HRW), İsrail ve ABD destekli Gazze İnsani Yardım Vakfı tarafından kurulan bu yardım noktalarını “ölüm tuzakları” olarak nitelendiriyor. Birleşmiş Milletler ise bu noktalarda İsrail güçlerinin yardım almak isteyen sivillere ateş açması sonucu şimdiye dek yaklaşık 900 Filistinlinin öldüğünü bildirdi.

Huckabee, ziyaretin amacının GHF’nin yardım dağıtım faaliyetlerine dair gerçeği öğrenmek olduğunu belirtti. Witkoff’un, ziyareti sırasında İsrail ordusundan brifing aldığı ve “sahadaki insanlarla” görüştüğü belirtildi.

Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt ise de dün yaptığı açıklamada, Witkoff’un Gazze'deki yardım dağıtım alanlarını ziyaret edeceğini, bölgedeki duruma ilişkin yerel Filistinlilerle doğrudan görüşeceğini ve “daha fazla gıda ulaştırılmasına yönelik bir planı güvence altına almayı hedeflediğini” söyledi.

Leavitt ayrıca, “Özel temsilci ve ABD’nin İsrail büyükelçisi, ziyaretin ardından Başkan Trump’a bölgede gıda ve insani yardım dağıtımına ilişkin nihai planı onaylatmak üzere brifing verecek” dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *