Almanya Başbakanı Scholz:Rusya-Ukrayna savaşında en kısa zaman ateşkesin sağlanlı

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Türkiye'ye göreve geldikten sonraki ilk resmi ziyaretini gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Scholz'u resmi törenle karşıladı.

Almanya Başbakanı Scholz:Rusya-Ukrayna savaşında en kısa zaman ateşkesin sağlanlı

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Türkiye'ye göreve geldikten sonraki ilk resmi ziyaretini gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Scholz'u resmi törenle karşıladı. Erdoğan ile 8 Aralık 2021'de göreve başlayan Scholz, görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında Rusya ve Ukrayna arasında kalıcı ateşkes sağlanması için çabaların süreceği vurgulandı.

RESMİ TÖRENLE KARŞILANDI
Scholz'un makam aracını Cumhurbaşkanlığı Külliyesi önündeki caddede karşılayan süvariler, araca protokol kapısına kadar eşlik etti. Erdoğan, Scholz'u Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin ana giriş kapısında karşıladı.

21 pare top atışı eşliğinde İstiklal Marşı ile Almanya Milli Marşı çalındı. Scholz, Muhafız Alayı Tören Kıtası'nı selamladı.


ERDOĞAN: ÇÖZÜME YÖNELİK DİPLOMATİK ÇABALARIN HIZLANDIRILMASI YÖNÜNDE MUTABIK KALDIK
İlk sözü alan Erdoğan, "Şu anda sadece bölgesel değil dünya gündemini işgal eden Rusya-Ukrayna konusunda ağırlıklı olarak değerlendirme fırsatını bulduk" dedi.

Erdoğan, "NATO müttefiki iki ülke olarak müşterek görüş ve endişelere sahip olduğumuzu özellikle teyit ettik. Bir yandan güvenlik, diğer yandan çözüme yönelik diplomatik çabaların hızlandırılması yönünde mutabık kaldık. Kalıcı ateşkesin tesisi noktasındaki çabaları yılmadan devam edeceğiz" diye konuştu.

Ekonomik ilişkilere de değinen Erdoğan, "G-20 üyeleri olarak ekonomik ortaklığımızı küresel düzende daha da ileri taşımamız ortak menfaatimizedir. 2020 yılında 38 milyar dolar civarında gerçekleşen ikili ticaret hacmimiz 2021'de 41 milyar doları aşmış vaziyette. Bu rakamı inşallah 50 milyar dolara taşımakta kararlıyız. İşbirliğimizin yenilenebilir enerji, iklim değişikliği ile mücadele, yeşil dönüşüm, yapay zeka ve dijitalleşme gibi yeni alanlarda yoğunlaşmamızın bu hedefe yardımcı olacağına inanıyorum. Turizmde bu sene salgın öncesi dönemin rakamlarının yakalanmasına özellikle çalışıyoruz. Malum bizim turizmdeki etkin iki ülkemiz bir Rusya iki Almanya idi. Almanya ile olan turizmdeki münasebetlerimizi yine aynı kararlılıkla devam ettireceğimize inanıyorum" dedi.

Erdoğan ayrıca "Kovid-19'da mücadelede Özlem Türeci ve Uğur Şahin hem Almanya hem Türkiye'nin gururu oldular. 14 Mart vesilesi ile kendilerini tebrik ediyorum" ifadelerini kullandı.

"TÜRK ALMAN ÜNİVERSİTESİ'NDE İLAHİYAT FAKÜLTESİ KURULMALI"
"İstanbul'daki Türk Alman Üniversitesi bizim için önemli ve ciddi sıçrama tahtasıdır. Bunu da sayın şansölye ile özellikle görüştük. Türk Alman Üniversitesi'nde ilahiyat fakültesi kurulması, Almanya ayağında da süratle adımın atılmasını kendilerine teklif ettim. Sözleşmenin altyapısında bu mevcut. Bu adımı da atmak suretiyle bir an önce Almanya ayağında da Türk Alman Üniversitesi'ni kurmamız, özellikle ilahiyat konusunda açığın giderilmesinde çok çok fayda sağlayacaktır."

SCHOLZ: EN KISA ZAMANDA SİLAHLARIN SUSMASI GEREKİYOR
Olaf Scholz da savaşın sona ermesi çağrısı yaparak şunları dile getirdi:

"Savaş yaşanan dönemde bir araya geliyoruz. Hiçbirimiz böyle bir olayın gerçekleşeceğini düşünemezdik. Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı devam ediyor. İki ülkenin de vatandaşları televizyon önünde haberleri izliyor. Orada hayatlarını kaybeden insanları görünce, parçalanan aileleri, yıkılan şehirleri görünce endişeleniyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı ve ben bu endişelerde hemfikiriz. En kısa zamanda ateşkese ulaşılması konusunda hemfikiriz. Siviller için güvenli koridorların sağlanması gerekir.

Her gün her füzeyle Rusya'nın dünya toplumunun birliğinden ayrıldığını göz önünde bulundurmalıyız. Rusya Başkanı'na çağrıda bulunuyor, 'Artık durun' diyoruz. 'Sadece diplomatik çözüm olabilir' diyoruz.

Rusya ile Ukrayna arasındaki görüşmeler son derece önemli. Fransız Cumhurbaşkanı olsun, sayın Zelenskiy'le olsun görüşmelerimiz oldu. Bu görüşmelerin sürdürülmesi için elimizden geleni yapmalıyız. Artık sonuçların elde edilmesi, silahların susması en önemlisi. Türk müttefiklerimizin diplomatik çözüme katkıda bulunmak istemelerini olumlu karşılıyoruz. Türkiye'de iki ülkenin dışişleri bakanının görüşmesi çok yararlı olmuştur.

Biz el birliğiyle insanlara destek olmak istiyoruz. Almanya'ya 100 binden fazla göçmen geldi. Çok sayıda üçüncü ülke vatandaşı da kaçıyor Ukrayna'dan. Hepimiz bu konuda destek olmalıyız. Bu sorumluluk hepimizde.

Ukrayna'nın kendini savunmasını sağlamak istiyoruz. Maddi ve insani yardımıyla, silah yardımıyla yapıyoruz hem Türkiye hem Almanya olarak. Montrö Anlaşması'na uyarınca Boğazlarınca tarafların savaş gemilerine kapatılmasının krizin daha da tırmanmamasına katkı olduğunu düşünüyoruz.
En kısa zamanda silahların susması gerekiyor. Bölgesel toprak bütünlüğünün sağlanması, korunması bizim için önemli. Şu anda yapılan uluslararası hukukun önemli ihlali haline geliyor. NATO nezdinde işbirliği olmamız son derece önemli. Şu anda değişmiş olan güvenlik durumuyla karşı karşıyayız.

Biz NATO'nun doğu sınırındaki ülkelerde güçlerinin yoğunlaştırılacağı yönünde bilgi verdik. Hava polisi uygulaması Almanya tarafından yürürlüğe konulacak. Hukukun ihlal edilmesi, bizim de güçlü olmamız gerektiğini gözler önüne serdi. Bu nedenle federal ordumuz için 100 milyar avroluk ilave fon konusunda karar verdik.

Ekonomik işbirliği hakkında da görüştük. Yapılacak çok şey var. Sayın Cumhurbaşkanını da bazı konulara değindi somut olarak. Bazı görüşme formatları üzerinde karara vardık. Sadece Almanya Türkiye arasında değil aynı zamanda AB ile Türkiye arasında elbette enerji alanında işbirliği çok önemli. Almanya fosil enerji kaynaklarından vazgeçmeye başladı. 25 yıllık süre koydu. Elektriğimizi rüzgar enerjisiyle, yenilenebilir kaynaklardan sağlamak istiyoruz. Özellikle hidrojen konusunda ithalat yapmak durumundayız. Gelecekte bazı ülkelerden ithalatımız olacak. Enerjinin farklı kaynaklardan sağlanması, çeşitli olması ve farklı kaynaklardan, ülkelerden sağlamamız gerekir Rusya'ya bağımlı olmamak için. Böylece kendi kararlarımızı bağımsız verebilmemiz gerekir."(EVRENSEL)

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız