banner773

Mersin Büyükşehir, Belediye İş Ve DİSK Genel İş Arasında Yapılan Toplu İş Sözleşmesi’nin İmzaları Atıldı

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer; Büyükşehir Belediyesi ve MESKİ çalışanlarını kapsayan; Mersin Büyükşehir Belediyesi, Belediye İş Sendikası ve DİSK Genel İş arasında yapılan Toplu İş Sözleşmesi ve kadrolu işçiler için ek protokolün İmza Töreni’ne katıldı.

YEREL 18.08.2022, 09:16
Mersin Büyükşehir, Belediye İş Ve  DİSK Genel İş Arasında Yapılan Toplu İş Sözleşmesi’nin İmzaları Atıldı

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer; Büyükşehir Belediyesi ve MESKİ çalışanlarını kapsayan; Mersin Büyükşehir Belediyesi, Belediye İş Sendikası ve DİSK Genel İş arasında yapılan Toplu İş Sözleşmesi ve kadrolu işçiler için ek protokolün İmza Töreni’ne katıldı. 8 bin 243 personeli kapsayan 2 yıllık Toplu İş Sözleşmesi ile en düşük işçi maaşı 7 bin 268 TL oldu. Seçer, “Ben iyi insanın, doğru insanın yanındayım. Ben alın teri ile çoluğuna çocuğuna rızkını götüren mesai arkadaşımın her zaman yanındayım. Herkes kendini iyi hissetsin. Ben sizin babanızım, abinizim, arkadaşınızım, kardeşinizim” dedi.

İmza töreninden önce işçiler tarafından davul, zurna ve alkışlarla karşılanan Başkan Seçer, Toplu İş Sözleşmesi’nin imzalarını attıktan sonra da, Atatürk Kültür Merkezi’nin bahçesinde işçi emekçilerle birlikte omuz omuza halay çekti.

Yenişehir Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleşen törene; Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin İl Başkanı Adil Aktay, Belediye İş Sendikası Mersin 1 Nolu Şube Başkanı Nail Kaya, DİSK-Genel İş Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy, Meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri, Mersin Büyükşehir Belediyesi ve MESKİ bürokratları ile daire başkanları ve işçiler katıldı.

Yeni sözleşme ile enflasyon farkına göre her 6 ayda artış uygulanacak

Yeni Toplu İş Sözleşmesi Kültür A.Ş.’de 4 bin 994, İmar A.Ş.’de 1343 ve MESKİ A.Ş.’de 1906 personel olmak üzere toplam 8 bin 243 personeli kapsıyor ve taban ücreti 250 TL’ye yükseltildi. Temmuz ayı itibariyle en düşük ücret 7 bin 268 TL oldu. 6 aylık süre içerisinde enflasyon farkına göre hesaplanacak ve her 6 ayda artış uygulanacak.

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nde 556, MESKİ’de 282 kadrolu işçinin 245 TL ile 272 TL arasında olan yevmiyesi ise 1 Eylül itibariyle 286 TL’ye yükseltildi. Ayrıca toplamda 848 kadrolu işçiye 1 Eylül itibariyle ortalama yevmiyeye uygulanacak %5 zam, yeni taban ücreti üzerinden 286 TL’ye % 10 zam olarak güncellendi. 1 Eylül itibariyle ek protokol sonucu uygulanacak zamlar ile Büyükşehir Belediyesi’ndeki en düşük kadrolu işçinin günlük ücreti 314,60 TL oldu.

 

Başkan Seçer: “Beni halkıma mahcup etmediğiniz için hepinizle gurur duyuyorum”

Yenişehir Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen imza töreninde Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, ‘İşçiler seninle gurur duyuyor’ sloganları ile sahneye çıktı ve işçi emekçilere seslenerek; “Ben de sizlerle gurur duyuyorum. Görev sürem olan 31 Mart'tan bu yana beni halkıma mahcup etmediğiniz için, sizlerle gurur duyuyorum. Kafalar değişince ne çok şey değişti, değişmeye de devam edecek. Kimsenin endişesi olmasın” dedi. Başkan Seçer, işçi emekçilere; “Bizi var eden, bizimle beraber yürüyen, gecesini gündüzüne katan, yağmur çamur demeden, çocuğum hasta demeden, aç kaldım, tok kaldım diye şikayette bulunmadan Mersin halkına hizmet eden mesai arkadaşlarım, hepinizi saygıyla selamlıyorum” şeklinde seslenerek, “Samimi bir itirafta bulunayım; ben sizi çok seviyorum, herkesten de daha fazla seviyorum. Çünkü hayatım boyunca hep çalışanın, alın teri dökenin, hakkıyla evine rızkını götürenin yanında oldum. Çünkü benim hayatım da böyle geçti, onun için sizleri çok seviyorum. Hep beraber çok daha güzel işler yapacağız emin olun. Bizim kafamızın arkasında hiçbir plan yok. Bizim dünya malında gözümüz yok. Bizim hayattan hiçbir beklentimiz yok. Bizim hayattan beklentimiz kendimiz adına değil; ülkemiz adına, çocuklarımız adına, torunlarımız adına. Onun için inatla, şevkle, azimle, hırsla çok daha iyi işler yapacağız. Bunu da hep beraber yapacağız” diye konuştu.

“Kafalar değişince ne çok şey değişti”

Bugüne kadar, bütün idari ve mali sıkıntılara rağmen çok değerli işler yaptıklarının altını çizen Başkan Seçer, “İş başına geldiğimizde hem mali açıdan, hem de idari açıdan bizim alışık olmadığımız konseptte yönetilen bir kurumla karşılaştık. Örneğin bizim kitabımızda ayrımcılık, haksızlık yazmaz. Böyle bir felsefemiz yok. Biz kul hakkı yemeği reddederiz, biz israfı reddederiz.  Deriz ki halkın kesesinden ağalık olmaz. İşte bunlar değiştiği için, yani kafalar değiştiği için, Mersin Belediyesi'nde çok şey değişti” diye belirtti.

Büyükşehir Belediyesi’nde 11 bin personelin görev yaptığını hatırlatan Başkan Seçer, şunları söyledi:

“İşini yapmayan, işini savsaklayan, bankamatik memurlarıyla ilgili, eğer idare bir disiplin soruşturması yürütürse, ‘benim siyasi görüşümden dolayı benim işime son verdiler ya da hakkımda tutanak tuttular’ demek inandırıcı değil. 11 bin insan çalışıyor bu belediyede, 11 bin insan. Bu belediyede çalışan insanların tamamı 31 Mart 2019 seçimlerinden sonra mı bu belediyeye alındı? Peki, bu 11 bin insan, bugün Büyükşehir Belediyesi’ni yöneten Başkan’a, partisine oy veren insanlar mı ya da oy vermek zorunda olan insanlar mı? Biz bugün Türkiye'de ayrımcılıktan, adaletsizlikten dem vuruyoruz. Başkan olarak diyorum ki, ‘bana ayrımcılık yapmayın, ben Cumhuriyet Halk Partili bir Belediye Başkanıyım, partimle de gurur duyuyorum, ben Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu partinin belediye başkanıyım. Benim için bundan daha büyük hangi onur olabilir?’. Bize adaletsizlik yapmayın diyoruz. Bizim belediyemiz barış, huzur, kardeşliğin hüküm sürdüğü bir belediyedir. Tek amacı halkına hizmet olan bir belediyedir.”

 

 

“Biz yönetime geldik, insanların yüzü güldü”

3 yılı aşkın bir süredir çok güzel işler yaptıklarını yineleyen Başkan Seçer, “Biz yönetime geldik, insanların yüzü güldü. Çünkü, biz kimseye şiddet dili ile hitap etmiyoruz. Biz nefret gözü ile bakmıyoruz. Biz sevgi dilini kullanıyoruz, saygı dilini kullanıyoruz, hürmet dilini kullanıyoruz. Biz bir aileyiz. Mersin'de gülen bir toplum var. Mersin'de mutlu bir hemşehricilik var. Bu duyguları yükselttik. Fakat bazı engellemeler oldu. Belediyenin finansal açıdan sıkıntıya girmesi, hizmetlerini yapmaması için engellemelerle karşılaştık. Peki Noldu? Acımızdan mı öldük? Çok şükür mutluyuz, çalışıyoruz. Zamanında maaşınızı alıyorsunuz, yolları yapıyoruz, fakir fukaraya, garip gurebaya yardımcı oluyoruz, Allah'ın yarattığı canlı varlıklar bize emanet ilkesi ile çalışıyoruz. Onun için daha fazla çalışacağız, çok daha güzel, büyük hizmetler yapacağız. Bunu hep beraber yapacağız” dedi.

“Mersin'e hizmet etmeye hep beraber devam edeceğiz”

Helali ile kazanmaya, Mersin'e hizmet etmeye hep beraber devam edeceklerini dile getiren Seçer, “Değerli mesai arkadaşlarım, değerli emekçi kardeşlerim, sizden istediğim; oyunu verip bana güvenen, bu ülkeye, bu memlekete hizmet edecek bir Belediye Başkanı olmamda katkı sunan, hatta bana oy vermeyen tüm vatandaşlarıma beni mahcup etmeyin. Benim sizden tek istediğim bu. Herkes rızkına sahip olsun. Hepinizin ailesi var, çoluk çocuğu var. Burada şerefimizle, alın terimizle, hakkımızla çalışıp, kazanalım. Herkes kendini iyi hissetsin. Ben sizin babanızım, ben sizin abinizim, ben sizin arkadaşınızım, ben sizin kardeşinizim. Belediye başkanlığını bir tarafa bırakın, makamlar geçicidir. Helali ile kazanmaya, Mersin'e hizmet etmeye hep beraber devam edeceğiz, sonuna kadar inanıyorum size” diye konuştu.

“Yaptığımız bu düzenleme ile Haziran ve Temmuz arasındaki ücret farkı %50 oldu”

Kültür A.Ş., İmar A.Ş., MESKİ A.Ş. olmak üzere toplam 8 bin 243 personeli kapsayan bir Toplu Sözleşme imzaladıklarının vurgusunu yapan Başkan Seçer sözlerine şöyle devam etti:

“Bir kere şunu bilmenizi istiyorum; Türkiye ekonomik anlamda sabit ücretliyi, yoksulu etkileyen bir ekonomik kriz yaşıyor. Bunun adını böyle koymak lazım. Biz bu atmosfer içerisinde bugünkü ekonomik konjonktürü önümüze koyduk. Sendikalarımızla oturduk konuştuk. Yaptığımız çalışmalar sonucunda her şeyin makulünden yanayım. Ben kamu kaynaklarını kullanıyorum, bu işin vebali çok büyüktür. Onun için dengeyi kurmam lazım, ama siz de kamu görevi yapan bir emekçisiniz. Taban ücretinizi brüt 250 TL'ye yükseltme kararı aldık. Daha önce 166.8 TL idi. Yine sosyal haklarla beraber, Haziran ayı itibariyle en düşük olan 5 bin 30 TL ücreti, 7 bin 268 TL'ye çıkarma kararı aldık. Bizim yaptığımız bu düzenleme ile Haziran ve Temmuz arasındaki ücret farkı %50 oldu.”

Yapılan yeni düzenleme hakkında da detaylı bilgiler veren Başkan Seçer, “Ancak yaptığımız yeni bir düzenleme ki, bu da sizi çok ilgilendiriyor. Elbette şu anda açıkladığım fiyatlar da çok önemli, ama Türkiye'de her ne kadar reddedilse de açıklananın çok üzerinde enflasyon var. Biz 6 ayda bir ücretlerinizi düzenleyeceğiz. Enflasyon farkını da her 6 ayda bir ücretlerinize ilave edeceğiz” dedi.

 

 

“Şubat ayında kadrolu işlerimizle de bir toplu sözleşme imzalayacağız”

Kadrolu işçileri ilgilendiren konularda da konuşan Seçer, “MESKİ bünyesinde ve Mersin Büyükşehir bünyesinde toplam 848 kadrolu çalışanımız var. Bu arkadaşlarımız 245 TL ile 272 TL arasında yevmiye alıyorlar şu anda. 1 Eylül itibariyle Toplu Sözleşme gereği %5 bir ücret farkı alacaklar. Kadrolu işçilerimiz normalde Şubat ayında bizimle masaya oturacaklar, Toplu Sözleşme yapacaklar ama o süreye kadar bu olağanüstü gelişmelerden en az şekilde etkilensinler, biz de bir katkı yapalım diye %5'in üzerine, yani yeni taban ücretleri olan 286 TL'nin üzerine, %10’da biz ilave yaptık. Şu anda yapılan düzenlemeyle en düşük kadrolu işçinin günlük ücreti 314.6 TL’ye yükselmiş oldu. Yani Ağustos ayındaki net ücreti 9 bin 424 TL olan kadrolu bir çalışanımız, Eylül ayı itibariyle 11 bin 719 TL ücret alacak. Şubat ayında da oturacağız, yine kadrolu işlerimizle de bir toplu sözleşme imzalayacağız” ifadelerine yer verdi.

Kaya: “1 Nisan 2019'dan beri Mersin Büyükşehir Belediye çalışanları mutlu

Belediye İş Sendikası Mersin 1 Nolu Şube Başkanı Nail Kaya, toplu sözleşme sürecini başarı ile tamamladıklarını belirterek, “Bu süreçte işçinin alın terinin karşılığını alması için, belediyemizin imkanlarını işçi için seferber eden, her zaman olduğu gibi tavrını emekten yana sergileyen işçi ve emekçi dostu Mersin Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Vahap Seçer’e sizlerin huzurunda, Belediye İş Sendikası olarak tekrar teşekkür ederim. 1 Nisan 2019'dan beri Mersin halkı mutlu, Mersin Büyükşehir Belediye çalışanları mutlu. Yönetim kurulu üyelerim, sendika temsilcilerim ve tüm emekçi arkadaşlarım adına bir kez daha teşekkür ederim” dedi.

Göksoy: “Mersin'deki bu birlikteliğin mimarı Vahap Seçer’i önemsiyoruz”

DİSK Genel İş Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy ise toplu sözleşme sürecinde emeği geçenlere teşekkür etti. Göksoy, sendika olarak her zaman birliğin ve bütünlüğün öncüsü olmaya çalıştıklarını ifade ederek, “Burada gördüğümüz tabloda yine bu birliğin, bütünlüğün bir göstergesidir. Burada gerek siyasal, gerek sosyal, gerek kültürel anlamda bu birliği, bütünlüğü sağlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’e özellikle teşekkür ediyoruz. Türkiye ne zaman ki bu anlayışla hareket ederse; herkesi bir araya getirir, herkesle bütünleşip ortak hareket ederse Türkiye o zaman aydınlığa kavuşacaktır. Biz Mersin'deki bu çıkışın, Mersin'deki bu birlikteliğin mimarı Sayın Vahap Seçer’i önemsiyoruz, önemsemeye de devam edeceğiz” diye konuştu.

Göksoy, gerçekleşen toplu sözleşme sürecinin önemine vurgu yaparak, “Çünkü herkes; işçi arkadaşlarımız, işçi yoldaşlarımız, geçmişten gelen arkadaşlarımız da bilir. Biz bu belediyede sendikal arayış içerisine girenleri tehdit edenleri de gördük. Tehdit eden belediye başkanlarını da biliyoruz. ‘Kimse sendikal arayışa girmesin. Biz gereğini yapıyoruz. Sendikal arayışa girenlere de gereğini yaparız’ dediler mi dediler, ama onun yanı sıra başka bir Belediye Başkanı; bugün burada oturuyor Sayın Vahap Seçer; ‘örgütsüz işçi kalmasın, sendikasız işçi kalmasın. Örgütlü olsun, emeğin değerine kıymet biçilsin’ dedi” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Belediye İş Sendikası Mersin 1 Nolu Şube Başkanı Nail Kaya, DİSK Genel İş Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy, Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Olcay Tok, MESKİ Genel Müdürü İrfan Korkmaz,  Mersin Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Bilim Ulaştırma Tic. ve San. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Bedri Dursun, İmar A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ali Uyan, MESKİ Personel A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Özgür tarafından imzalar atıldı.

Yorumlar (0)