CHP FOÇA BELEDİYE BAŞKAN A. ADAYI GÜROL TÜRKMENTEPE GAZETEKRİTİK'E KONUŞTU

CHP Foça Belediye Başkan Aday Adayı Gürol Türkmentepe adaylık sürecini, Foça için hedeflerini ve projelerini Gazetekritik’in sorularına yanıt vererek değerlendirdi.

YEREL 21.11.2018, 13:36 21.11.2018, 13:36
CHP FOÇA BELEDİYE BAŞKAN A. ADAYI GÜROL TÜRKMENTEPE GAZETEKRİTİK'E KONUŞTU

 

Gazetekritik/Didem Güngör

 

CHP Foça Belediye Başkan Aday Adayı Gürol Türkmentepe, İzmir siyasetenin genç, başarılı ve çalışkan isimlerinden biri. Türkmentepe,kendisini ve Foça’ya dair sorularımıza yanıt verdi.

 

İşte o röportaj:

 

Gazetekritik: Siyasete ne zaman ve nasıl başladınız?Neden aday oldunuz?

-17 yıldan beri aktif siyaset yapıyorum. Aktif siyasete başladığımda  18 yaşını yeni bitirmiştim. Siyasete başladığımız yer Cumhuriyet Halk Partisi’ydi. 17 yılı geçtikten sonra arkadaşlarımızdan, vatandaşlardan gelen tepkilere baktığımızda, elimizi taşın altına koyma gereği duyduk ve bu sürece başladık. Sivil Toplum Kuruluşlarında görev yaparken, federasyonlar derneğinde hala başkanı olduğum dernekler var, oralarda aktif görevler yapıyoruz, hala örgütlenme çalışmalarını sürdürüyoruz.

 

Gazetekritik: Neden Foça?

-Ben doğma büyüme Foça’lıyım. Foça’da çok kalabalık bir sülalenin bir ferdiyim. Foça’da 16 tane mahalle var, hepsini birbirinden iyi bilirim. Foça’da Cumhuriyet Halk Partisinin bir belediye başkanı var, 15 yıldan beri belediye başkanlığı yapıyor. Onun aktif olduğu projeler var, kendi projelerimizle birlikte o projeleri de alıp geliştirip halka sunmak istiyoruz. Sosyal belediyeciliği geliştirmek istiyoruz, daha çok uygulama ile katılımcı belediyecilik yapmak istiyoruz.

 

Gazetekritik:Sizi neden seçsinler?

-Bizim dernek olarak yaptığımız projeler var, o yaptığımız projeleri kendimize örnek gösteriyoruz. Güçlü ve iyi bir belediye başkanı olacağımdan kimsenin şüphesi olmasın. Aday olduk yola çıktık. Foça’nın 16 mahallesinde oturan tüm seçmenlerin hepsini tek tek arayıp sorunları anlayarak bu projelere başladık. 20.700 seçmen ile direk iletişim kurduk. Cumhuriyet Halk Partisi’nin gençlik kollarında da aktif çalışmalar yapmış olduğumuz için bu işlerde tecrübeliyiz. Türkiye’nin çok yerinde aktif siyaset yaptım, Diyarbakır, Mardin, Samsun, Afyon, Bursa, Antalya.

 

Gazetekritik:Projelerinizi nasıl belirliyorsunuz?

-Dünya’nın en büyük projesi de olsa üretim yoksa kadınlara, çocuklara, gençlere yani halka hizmet etmiyorsa o proje hiçbir anlam ifade etmiyor benim için. Hatta biz projelerimizi dergiye bastırdık, insanlar doğru olan şeyi bilsin diye. Foça’da tüm sokakları tek tek gezdik, insanlarla birlikte etkinlikler düzenledik, bir arada olup örgütümüzle de çalıştık. Şimdi önümüzdeki projeler için uğraşıyoruz, halkımız bize güvendi, yaptıklarımız yapmadıklarımızın teminatıdır. İnsanlar için ciddi ve iyi şeyler yapıyoruz, bu projeler halk ile teke tek yaptığımız görüşmeler sonunda oluştu.

 

Gazetekritik:Projelerinizin hazırlanması hakkında ne diyebilirsiniz?

-Bu projeler Türkiye genelinde ses getirecek. Bizim 13 kişilik ciddi bir ekibimiz var; inşaat mühendisi, ziraat mühendisi, elektrik mühendisi, su ürünleri mühendisi,  mimar ve avukatların tamamından oluşan güçlü bir kadro. Dernek binalarımızda bize projeler hazırlıyorlar.

 

Gazetekritik:Önümüzdeki zaman diliminde planınız nedir?

-Benim siyasi anlayışım şöyle, yerelden gelen bir parti anlayışı. Cumhuriyet Halk Partisi yerelden gelen bir parti, sosyal ve katılımcı bir parti, halkçı belediyeciliği savunan bir parti, 2 dönem belediye başkanlığı yapmak istiyorum, 3. Dönem aday olmayacağım. Ben bu 2 dönemde gerçekleştirmek istediğim tüm yenilikleri ve projeleri bitireceğim. Ondan sonraki dönemlerde de Cumhuriyet Halk Partisi bu sosyal belediyeciliğin bozulmasına izin vermeyecektir.

 

Gazetekritik: Projelerinizde gençlerin ve çocukların bir rolü var mı?

-Ben gençlere güveniyorum. Ayrıca gençler için de bir dernek projemiz var bu proje köy enstitüsü gibi olacak, meslek eğitimleri olacak. Ayrı olarak gençlik merkezi projemizde var, bu merkez de tamamen bilim ve kültür içerikli olacak.  Çocuklar için bir kreş projemiz var, okul öncesi eğitim çok önemli ve biz bunu güçlü bir kadroyla gerçekleştireceğiz. Çocukların doğa ile iç içe olarak fizik, kimya ve matematiği severek öğrenmesini sağlayacağız. Bu kreşler gençlik merkezlerinin alt kolu gibi olacak. Çocukların eğitiminden olduğu kadar beslenmesinden ve ulaşımından da biz sorumlu olacağız, aileler bize değil biz ailelere uyacağız, anne ve babanın çalışma saatlerine uygun bir şekilde çocuklar kreşte bulunacak. Spor ile ilgili projelerimiz de var ve bunları hem kendi belediyemiz olarak hem de diğer belediyelerle ortak bir halde de gerçekleştirmek istiyoruz. Çocuklara, gençlere verdiğimiz eğitimde siyasette öğreteceğiz, halk olarak yönetimde aktif olmayı öğreteceğiz. Her şeyde gençler önceliğimiz.

 

Gazetekritik: Foça’nın ekonomisine dair neler yapacaksınız?

-Foça’nın 4 ana başlıkta geçim kaynağı var; turizm, hayvancılık, balıkçılık ve tarım. Mesela tarihi yerlerimiz var; Kozbeyli köyü ve Ilıpınar köyü tarih kokan yerler ve oralarda ekolojik turizmi oturtup çekim merkezi haline getireceğiz. Yeni Foça merkezde 2 tane çekim merkezi projemiz var. İnsanlar ben neden Foça’ya gitmeliyim diye sormamalı. Mesela Gencelli’de, 12 ay boyunca rüzgar hiç eksik olmaz, orasını yelkencilikle zenginleştireceğiz. Eski Foça kıyı bölümünde, yelkencilik, rüzgar sörfü ve sörfçülüğü aktif hale getireceğiz.  Burası sadece 4 ay değil 12 ay boyunca bir turizm yeri olacak. Bu arada ekolojik turizm zaten 12 ay boyunca etkin. Kent’e daha fazla seyir merkezi kazandırmalıyız, bunun üzerinde de çalışıyoruz. Foça’da Fener’in olduğu yer var, orasını restore edip halka açacağız.

 

Gazetekritik: 12 ay boyunca dediğiniz turizm ve tarım nasıl işleyecek?

-Esnaf kış olunca 6 ay ne yapacağını düşünüyor, yalnız kalıyor. Artık yalnız kalmayacak. Turizm ve tarım da 12 ay modern bir merkez haline getireceğiz. Yerli tohumla üretimi destekleyeceğiz. Yerli tohumla üretilen tüm ürünlerin taban fiyatının 2 kat üstünden satacağız. Üretime katılımcılığı destekleyen bir belediye olarak kooperatifçiliği aktif hale getireceğiz, ki bunlar; kadın kooperatifi, süt kooperatifi, balıkçılık kooperatifi, su ürünleri kooperatiflerinin tümünü aktif hale getireceğiz ve bunları bir marka halinde pazarlayacağız. Yerli tohum festivalleri düzenleyeceğiz, insanlara GDO’lu ürünlerin hepsini terk ettirmek istiyoruz. Üreteceğiz, üretilen ürünlerle ekmeğimizi hazırlayacağız, organik satacağız. Domatesimizi kurutup, paketleyip, biz piyasaya süreceğiz. Mısır ve ıspanak üretimimiz var yine organik tohumlarla, bu ürünlerimiz sakladığımız depolardan kooperatiflere tahsil olacak. Bu ürünler paketlenecek ve satışa sunulacak, tabi bunu yaparken işsizlikte ortadan kalkacak. Zaten ben Foça’daki işsizlik oranının 1000 kişinin üzerine çıkacağını sanmıyorum ki bunu da ortadan kaldıracağız. Şehir merkezinden göç bile alabilir, kapasitesi dahilinde. Özellikle, enerji kooperatifi üzerinde en çok çalıştığımız projemiz, ben Foça’nın kendi enerjisini  üretmesini istiyorum. Bu konuda dünyada ses getirmek istiyorum. İyi olan şeyler var daha da iyi hale getireceğiz.

 

Gazetekritik: Foça’nın kültürel anlamda tanıtımı anlamında çalışmalarınız olacak mı?

-Yılda 2-3 gün süreli bir festival projesi düşünüyorum, atalarımızla, dedelerimizle ilgili. Atalarımızın hikayelerinin anlatıldığı bu festival, gençler ve yaşlılar arasında bir köprü olsun istiyorum. Ben Sivil Toplum Kuruluşundan geldiğim için, ilçe belediyesinde çok değişik festivaller yaptık. Mesela, Türkiye’de ilk, Avrupa’da 2. olan Engelli Halk Dansları Festivalini biz yaptık, devam da ettirdik. Sadece seçim süreci nedeniyle bu sene gerçekleştiremedik. Dünya’dan 13 ülke, Türkiye’den 8 il katılım sağladı. ‘’Sessiz Dünya’ya Ses Getiren’’ festival ile işitme engelliler halk dansı festivalini yaptık.

 

Gazetekritik:Balkan Dernekleri Başkanlığınız döneminde sosyal sorumluluk projeleriniz dikkat çekmişti. Onları bir kaçını hatırlatır mısınız? Başkan olduğunuzda da devam edecek ki?

-Her yıl Doğu’da bir spor kulübü seçip dernek olarak top, ayakkabı, dizlik, termal spor kıyafetleri gönderiyoruz. Tunceli’de her yıl bir futbol kulübü seçip buraya getirip dostluk turnuvaları düzenliyoruz. Diyarbakır’a tırlarla erzak götürdük, terör maduru ailelere dağıttık. Biz oraya Balkan Dernekleriyle gittik, barış çağrısı yaptık. 8-10 tane Balkan Derneği’nin temsilcisi ile beraber bütün kolileri kendimiz hazırladık ve gittik. Cumhuriyet Halk Partisi’nin desteği de oldu. Diyarbakır’da 4 ana dilde barış çağrısı yaptık.Foça’da her yıl bir okul seçiyoruz ve İzmir’in Bakırçay bölgesinden bir okul seçiyoruz, karaçam tohumlu kalem dağıtıyoruz. Hep büyük projeler düşündük ve büyük şeyler yapmaya çalıştık. Cumhuriyet Halk Partisi bizi hep destekledi, biz de partimizin yanındayız. Çünkü, partimiz halkın yanında, biz halkın yanındayız. İnsanlar için iyi şeyler yapmaya devam edeceğiz.

 

Yorumlar (0)