banner773

Soma Katliamı mihenk taşı olacak

Soma davasında esasa ilişkin beyanlarını sunan mağdur avukatları: Bu katliam, aydınlık geleceğin kurulmasında bir mihenk taşı olacaktır. Sorumlular tarih önünde hesap verecektir

YAŞAM 25.01.2017, 09:09 25.01.2017, 09:09
Soma Katliamı mihenk taşı olacak

Birgün’de yer alan habere göre,  Soma Katliamı davasının 15’inci blok duruşmasına dün Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Davada esasa ilişkin beyanlarını sunan mağdur avukatları, “Toplumu ve işçi sınıfını acılara boğan bu olayın tüm sorumluları tarih önünde hesap verecektir. Soma Katliamı’nın acı ve ölümleri, halkın aydınlık geleceğinin kurulmasında bir mihenk taşı olacaktır” ifadelerini kullandı.

Yeni rapor talebine ret


Duruşmanın sabahki oturumunda taleplere ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme heyeti; sanıkların yeni bilirkişi raporu alınması, bilirkişilerin duruşmada dinlenmesi, otopsi yapan adli tıp uzmanlarının duruşmada dinlenmesi gibi taleplerinin tümünü reddetti.

Yalan haberlere suç duyurusu


Öğle arasında bir açıklama yapan mağdur avukatları; aralarında Sabah ve Türkiye gazetelerinin internet sitelerinin de olduğu bazı yandaş medya sitelerinde yayımlanan haberlerle ilgili bugün savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.
Söz konusu haberlerde DHKP-C gibi yasadışı örgütlerin faaliyetlerini müşteki avukatları aracılığıyla sürdürdüğü, Soma davasına bakan kritik isimlerin ise FETÖ tarafından belirlendiği iddia edilmişti. Haberlerde ayrıca mahkeme heyetinin facianın soruşturmasını engellediği ve bilirkişilerin örgüt üyeleri tarafından hazırlanan rapor doğrultusunda görüş sunduğu da öne sürülmüştü.

Haberler tek bir kalemden çıkmış


Avukatlar, hem kendilerine iftira atıldığını, hem de ‘adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs’ suçu işlendiğini belirterek, bu haberleri yapanların ‘yargı görevi yapanı, bilirkişiyi ve tanığı etkilemeye teşebbüs’ suçunu işlediğini de söyledi. Avukatlar, şu ifadeleri kullandı: “Herhangi bir haber ajansından veya başkaca bir kamusal haber kaynağından referans almayan, ancak her nasılsa farklı sitelerden yayımlanmasına karşın tek bir kalemden çıkarak aynı sözcüklerle yayımlanan bu ifadeler, Soma davasının sonuca yaklaşmasını esas alarak ve bu davanın son safhasındaki yargılama sürecini ve özellikle sonucu belirlemeye dönük bir çaba olarak anlam kazanmaktadır.”

***

‘Sorumlular tarih önünde hesap verecek’


Duruşmanın öğleden sonraki oturumunda mağdur avukatları, dosyanın esasına ilişkin beyanlarını sundu. Avukatlar, katliama nelerin yol açtığını, işçi sağlığı ve iş güvenliğinin nasıl geri plana atıldığını, alınmayan önlemleri, dayıbaşı sistemini, üretim baskısını tek tek anlattı. Hangi sanığın hangi suçtan neden cezalandırılması gerektiğine dair beyanlarını da sunan avukatların son sözleri şöyle oldu: “Toplumu ve işçi sınıfını acılara boğan bu olayın tüm sorumluları tarih önünde hesap verecektir. Soma Katliamı’nın acı ve ölümleri, halkın aydınlık geleceğinin kurulmasında bir mihenk taşı olacaktır. Soma, işçi sınıfının mücadele tarihinde, bilincinde yarattığı acının büyüklüğü kadar, işçi sınıfının geleceği yaratma gücünün de umudu olacaktır.”

 

Yorumlar (0)