Korkutan uyarı yapıldı: Büyük deprem olabilir

Arka arkaya yaşanan depremler büyük bir depremin habercisi mi? Herkesin aklında bu soru varken konuyla ilgili konuşan deprem uzmanı Prof. Dr. Ercan uyarılarda bulundu

YAŞAM 07.02.2017, 09:12 07.02.2017, 09:12
Korkutan uyarı yapıldı: Büyük deprem olabilir

Birgün’de yer alan habere göre, Son bir aydır depremlerin meydana geldiği Çanakkale dün 5,3’lük iki deprem ile sallandı. Bölge beşik gibi sallanmaya devam ederken herkesin aklına “Büyük Marmara depremine yol açar mı?” sorusu geldi.

 

Kuzey Ege’de yer alan Çanakkale’de dün adeta deprem fırtınası yaşandı. İki ayrı depremle sarsılan bölgede evler yıkıldı, hayvanlar yaşamını yitirdi. Gün boyu süren sarsıntılarda 100’ü aşkın artçı sarsıntı da tespit edildi. İlk deprem İstanbul ve İzmir’de de hissedildi.

İki ayrı deprem yaşandı


İlk deprem, Ege Denizi açıklarında sabah 06.51’de gerçekleşti. 5.5 büyüklüğündeki sarsıntının merkez üssü Ayvacık ilçesi açıklarıydı. Deprem, Çanakkale başta olmak üzere İzmir, Bursa ve İstanbul’da da hissedildi. 26 dakika sonra bu kez aynı bölge 4.2 büyüklüğündeki depremle sarsıldı. Öğleye kadar artçı depremlerle sallanan Ayvacık, öğleden sonra 13.58’de bu kez 5.3 büyüklüğündeki sarsıntıyı yaşadı. Beş dakika sonra 4.1, yaklaşık bir saat sonra ise 4.4 büyüklüğündeki depremler gerçekleşti.

Evler yıkıldı

Depremde en çok hasarı Ayvacık’a bağlı Yukarıköy gördü. Kurtarma ekipleri, iş makineleriyle enkazları kaldırdı. Yüksek yerden atlayan ya da üstüne bir şey düşmesi sonucu hafif yaralanan dört kişi hastaneye kaldırıldı. İnsanlar korkudan gün boyu evlerine giremedi. AFAD ve Kızılay bölgeye çadır gönderdi. Öte yandan Bakırköy, Çamköy, Babakale, Koyunevi, Gülpınar, Kızılkeçeli, Tuzla, Balabanlı, Bademli ve Ahmetçe köylerinde de çok sayıda ev hasar gördü ve bazıları yıkıldı.

170 haneli ve 800 nüfuslu Yukarıköy Köy Muhtarı Mehmet Yahya Yavaş, “50’ye yakın evde hasar var. Ölen kimsenin olmaması sevindirdi. Sadece dört yaralımız var” dedi.

‘Deprem olabilir’


Konuyla ilgili Sözcü’ye konuşan deprem uzmanı Prof. Dr. Övgün Ercan, uyarılarda bulunarak şöyle dedi “İzmir’de büyük bir deprem olabilir. Özellikle Ege bölgesinde taş evlerde oturanlar en az 15 gün evlerine girmemeli” diye konuştu.

Çanakkale’deki sarsıntılar için “Bu depremin olacağını biz 8 aydır bekliyorduk” diyen Ercan şunları kaydetti “Çünkü Gülpınar kırığı boyunca beklenen bir şeydi. Kuzey 75 derece Batı doğrultulu bir kırık bu. Bizim büyük deprem beklediğimiz Kuzey Anadolu kırığının Güney kolunun, yani Bursa’dan geçen kolunun Edremit, Bababurnu’ndan Edremit Körfezi ve Midilli’ye doğru giden ucudur. Bu depremler iki kırığın kesişim yerinde oldu. Dediğim gibi deprem kaynaşmaları 8 ay önceden başladı ve yılbaşından itibaren olağanüstü bir artık gösterdi. Bu zamana kadar günde 15’e kadar çıkan deprem sayısını gördük. Bu nedenle bu kez daha çok odaklandık bu bölgeye. Dün ise bir deprem fırtınası görüldü. Büyük bir depremle sonuçlanır mı diye kuşkumuz artmışken depremle karşılaştık. Bu bizim için şaşırtıcı değil. Arkasından 1 saat sonra da deprem olunca izlenimim şu oldu; deprem sönüm sürecine girdi. Bundan sonra daha küçük depremlerle dinginleşir diye beklerken yüzde 5’lik bir olasılık oluştu. Bu olasılık aynı ya da daha büyük bir deprem beklentisi oluşturdu. Sonra da zaten 5.3’lük bir deprem oldu. Ben İzmir’deyim şu an ve ürktük açıkçası. Deprem 15 saniye kadar sürdü. Neden ürktük çünkü yüzde 5’lik olasılığın içerisindeyiz”

 

Yorumlar (0)