İşten ayrıldıktan sonra ilk 9 güne dikkat!

İşten ayrılmanız durumunda sosyal güvenlik sigortanız sona erer. Ancak, sağlık sigortası açısından işten ayrıldıktan sonraki 9 gün daha sigortalılık durumunuz devam eder.

YAŞAM 07.03.2017, 12:01 07.03.2017, 12:01
İşten ayrıldıktan sonra ilk 9 güne dikkat!

İşten ayrılmanız durumunda sosyal güvenlik sigortanız sona erer. Ancak, sağlık sigortası açısından işten ayrıldıktan sonraki 9 gün daha sigortalılık durumunuz devam eder. Daha bunun gibi birçok haklarımız var ve her vatandaşın bunlardan haberdar olmasında fayda var...

Sosyal Güvenlik Kurumu mevzuatlarına göre sigortalı çalışan tüm bireylerin işten ayrılma durumunda sahip olduğu hakları kaleme alan Star Gazetesi yazarı Ahmet Metin Aysoy önemli hatırlatmalarda bulundu. İşte Aysoy'un bugünkü yazısı.

İstirahat raporu dava açma süresini durdurmaz

CNN Türk'ün aktardığına göre, otuz veya daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde en az altı aylık kıdemi olan işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesini fesheden işveren, işçinin yeterliliğinden veya davranışlarından ya da işletmenin, işyerinin veya işin gereklerinden kaynaklanan geçerli bir sebebe dayanmak zorundadır.

İş sözleşmesi feshedilen işçi, fesih bildiriminde sebep gösterilmediği veya gösterilen sebebin geçerli bir sebep olmadığı iddiası ile fesih bildiriminin tebliği tarihinden itibaren bir ay içinde iş mahkemesinde dava açabilir.

(4857 sayılı Kanun madde 20) İstirahat raporu alınması hak düşürücü süre olan dava açma süresinin kesilmesine ve durmasına neden olmaz.

Başka bir anlatımla, iş sözleşmesinin fesih bildiriminin işçiye tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde iş mahkemesinde dava açılabilir. İstirahat raporu söz konusu dava açma süresini durdurmaz.

Nitekim, Yargıtay 9.Hukuk Dairesinin 21.05.2007 tarih ve E.2007/6445, K.2007/15616 sayılı Kararında bu husus açıkça belirtilmektedir.

“Davacının iş sözleşmesinin feshedildiğinin 16.6.2006 tarihinde bildirildiği, davacının bu fesih bildiriminden sonra 20.6.2006 tarihinde 20 günlük ve takip eden 10.7.2006 tarihinde bir kez daha 20 günlük rapor aldığı, davanın ise bir aylık süre geçtikten sonra 8.8.2006 tarihinde açıldığı anlaşılmaktadır. İstirahat raporu alınması hak düşürücü süre olan dava süresinin kesilmesine ve durmasına neden olmaz. Hak düşürücü süre içinde açılmayan davanın reddi gerekir.” Bu itibarla, ‘istirahat süresinin bitiminde işe iade davası açarım’ yanılgısına düşmeyin. Dava açma hakkını kaybedebilirsiniz.

Geçici iş göremezlik ödeneği alabilirsiniz

İşten ayrılmanız halinde sigortalılığınız sona erer. Ancak, hastalık sigortası açısından ise işten ayrıldıktan sonraki 9 gün daha sigortalılığınız devam eder.

Bu nedenle işten ayrıldıktan sonra da hastalık sigortasından geçici iş göremezlik ödeneğinden faydalanmanız mümkündür. Şöyle ki; İşten ayrıldığınız tarihten önceki 1 yıl içinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta priminiz bildirilmiş ise işten ayrıldıktan sonra ilk 9 gün içinde istirahat raporu almanız halinde, istirahat süresine göre SGK’ya başvurarak her gün için geçici iş göremezlik ödeneği alabilirsiniz.

Sağlık kurulunun size ilk vereceği istirahat süresi tedavi altına alındığınız tarihten başlamak üzere 6 ayı geçemez. Ayakta olacağınız tedavilerde ise tek hekim raporu ile size bir defada en çok 10 gün istirahat verilebilir.

Öte yandan, işten ayrıldıktan sonraki ilk 9 gün içinde örneğin; hastalık vakasından sonu çalışır olan 10 günlük bir istirahat raporu almış olmanıza rağmen istirahat raporu devam ederken 9’uncu günde farklı bir vaka (analık) türünden veya aynı sigorta kolundan yeni bir istirahat raporu almanız durumunda, sigortalılık niteliğini henüz yitirmemiş olmanız nedeniyle, geçici iş göremezlik ödeneğinin her iki vaka türünden de size ödenmesi mümkün bulunmaktadır. (SGK 2016/21 sayılı Genelge)

Sağlık yardımlarından faydalanabilirsiniz

İşten ayrıldığınız tarihten itibaren 10 gün süreyle genel sağlık sigortasından yararlanmaya devam edebilirsiniz.

Eğer işten ayrıldığınız tarihten geriye doğru bir yıl içinde en az 90 gün zorunlu sigortalılığınız varsa söz konusu on güne ilaveten doksan gün süreyle daha (bakmakla yükümlü olduğunuz kişiler dahil) sağlık hizmetlerinden faydalanabilirsiniz.

 

Yorumlar (0)