CHP'li Gamze Akkuş İlgezdi: Çocuk Yoksulluğu Rekor Kırıyor

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, Türkiye’deki çocuk yoksulluğunun ulaştığı boyutları gözler önüne sererek, “1923’te yetim ve yoksul çocuklara yardım amacıyla bayram havasında kutlanmaya başlanan 23 Nisan’ın 101’inci yılında ülkeyi yönetenler Cumhuriyet’in tüm kazanımlarını heba ettiklerini gösterdiler. Bugün 23 Nisan ancak neşe dolamıyor insan” açıklamasını yaptı.

YAŞAM 23.04.2021, 09:18
CHP'li Gamze Akkuş İlgezdi: Çocuk Yoksulluğu Rekor Kırıyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi yaptığı açıklamada 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda iktidarın çocuklara vadettiği gelecek umut vermediğini ifade ederek, “Türkiye’de resmi verilere göre 22 milyon 750 bin 657 çocuk var. Ne var ki bu çocukların en az yüzde 33’ü yoksullukla pençeleşiyor. Başka bir ifadeyle sokakta karşılaştığımız her 10 çocuktan 3’ü yatağa aç giriyor” dedi.

 

CHP’li Akkuş İlgezdi açıklamasında şu bilgilere yer verdi:

 

SARAY KABİNESİ YÜZDE 8 ARTIRDI!

Çocuk yoksulluğuna ilişkin en güncel veri ekonomik krizin bu kadar derinleşmediği 2019 yılına ait. Bu veriler bile Türkiye’deki tablonun karanlık olduğunu gösteriyor. 2017’de 6 milyon 893 bin olan yoksul çocuk sayısı Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde yüzde 8 arttı. 2018’de 7 milyon 336 bine ulaşan yoksul çocuk sayısı Tek adam rejiminin ilk yılı olan 2019’da 7 milyon 417 bine yükseldi.

 

HER DAKİKA ARTIYOR

Sistem değişikliği ile sorunlarla daha etkin ve verimli mücadele edileceğini ileri süren iktidar bloğu sınıfta kaldı. TÜİK tarafından açıklanan veriler Türkiye’de çocuk yoksulluğunun her dakika arttığını gösteriyor. Buna göre 2019 yılında Türkiye’de dakikada 14 çocuk yoksullar ordusuna katıldı.

 

80 İLİ GEÇTİ

Açıklanan rakamlar Türkiye’de çocuk yoksulluğunun 81 ilin 80’inin nüfusunu ayrı ayrı geride bıraktığını gösteriyor. Buna göre 7 milyon 417 bine ulaşan yoksul çocuk nüfusunu geride bırakan tek il İstanbul oldu.

 

YOKSULLUK KIZ ÇOCUKLARINI VURUYOR     

2006-2017 yılları arasında düşüş eğilimi gösteren kız çocuğu yoksulluğu sistem değişikliğiyle birlikte yeniden yükselişe geçti. Kadına ve çocuğa karşı şiddeti meşrulaştıran politikalara imza atan Saray Hükumeti döneminde kız çocuklarının toplam yoksul çocuklar içindeki oranı arttı. 2017’de 3 milyon 410 bin olan yoksul kız çocuğu sayısı Tek adam rejiminin ilk yılında yüzde 9 artarak 3 milyon 719 bine yükseldi.  Türkiye’de 2019 itibariyle yoksullukla pençeleşen çocukların yüzde 51’ini kız çocukları oluşturuyor.

 

Çocuk politikası tüm siyasi tartışmaların üzerinde olması gereken bütüncül bir alandır. Eğitimden, sağlığa, oyun hakkından, ekonomiye kadar birbiriyle ilgili çok geniş bir alanı kapsamaktadır. Dolayısıyla suça sürüklenen çocukları, eğitimden koparılan genç nüfusu, güvencesiz çalışmaya zorlanan ve erken evlendirilen çocukların sorunlarını bir bütün olarak ele almamız gerekiyor.

 

2011 yılından bugüne “Çocuk Bütçesi” oluşturulması gerektiğini savunuyoruz. Bu yolla devlet bütçesi içinden çocuklar için yapılan tüm harcamaların ortak bir çerçeve içinde izlenmesi mümkün olacak. Sosyal devletin bir gereği olarak Çocuk Bakanlığı’nın kurulması da önceliğimiz arasında yer alıyor.

 

YOKSULLUK KIZ ÇOCUĞU EVLİLİKLERİNİ ARTIYOR

Türkiye’de yoksullukla mücadele için gerekli sosyal politikalar hayata geçirilmediği için aileler çareyi erken yaşta çocuk evliliklerinde görüyor. Ne yazık ki evlendirilen çocukların büyük kısmını kız çocuklarımız oluşturuyor. Oysa erken yaşta evlendirilen bu çocuklar büyük çoğunlukla şiddet, istismar ve güvencesiz iş gücü havuzunun içinde boğuluyorlar. TÜİK tarafından makyajlanan veriler bile bu tabloya işaret ediyor.

 

HER GÜN 98 KIZ ÇOCUĞU EVLENDİRİLİYOR

AKP iktidarında 19 yılda 712 bin 24 çocuk evlendirildi. Bu çocukların 680 bin 593’ü kız çocuğuydu. Kız çocuklarının AKP iktidarı döneminde toplam çocuk evlilikleri içindeki oranı yüzde 95 oldu. Başka bir deyişle geçtiğimiz 19 yıl içinde evlendirilen 10 çocuktan 9’u kız çocuğuydu.  Türkiye’de 19 yılda her hafta 689 kız çocuğu evlendirildi. Bu her gün 98 kız çocuğunun erken evliliğe zorlandığını gösteriyor.

 


Yorumlar (0)