'Türkiye’nin ihraç ettiği ürünleri en çok Almanya ve İspanya iade ediyor!'

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt veren Bakan Muş, Türkiye’nin ihraç ettiği ürünleri en çok Almanya ve İspanya’nın iade ettiğini açıkladı.

Vekil Haberleri 08.01.2022, 14:44 08.01.2022, 14:54
'Türkiye’nin ihraç ettiği ürünleri en çok Almanya ve İspanya iade ediyor!'

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye’den ihraç edilen ancak iade edilen ürünleri sordu, Ticaret Bakanı Mehmet Muş yanıt verdi.

Gürer, “İhraç ettiğimiz ürünleri en çok Almanya ve İspanya iade ediyor ürünlerimiz, genellikle kalite  standartlarına uymadığı için iade ediliyor” dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt veren Ticaret Bakanı Mehmet Muş, ülkemizden ihraç edilen ancak çeşitli nedenlerle iade edilen ürünlerle ilgili bilgileri paylaştı.

Kazan, makine, cihaz ve aletler, bakır, demir, çelik, tütün ürünleri, meyve, sebze ve kabuklu yiyeceklerin iade edilen ürünler arasında yer aldığını belirten Bakan Muş, ürünlerin sözleşme hükümlerine aykırı olması, kalite standartlarına uyumsuzluk ve karantina önlemleri gibi nedenlerin, bu ürünlerin iade gerekçesini oluşturduğunu ifade etti.

Bakan Muş, 2021 yılında Almanya, İspanya, Suudi Arabistan, İtalya, ABD, Fransa, İngiltere ve Irak’ın Türkiye’den gönderilen ürünleri iade eden ülkelerin başında geldiğine işaret etti.

Gürer, Türkiye’de ihraç edilen başta tarım ürünleri olmak üzere iade edilen ürünleri, Ticaret Bakanlığına yönelttiği yazılı soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.

Ömer Fethi Gürer, önergesinde şu sorulara yanıt istedi:

“Ülkemiz tarım ürünlerinin uluslararası piyasalardaki imajını iyileştirerek muhafaza etmek amacıyla konjonktürel gelişmeler dikkate alınarak, geleneksel tarım ürünleri ihracatına yönelik ticari kalite denetim sıklıkları geliştirilerek daha etkin denetim yapılmakta mıdır?

2020 ve 2021 yılı ihracat ürünleri arasında geri iade edilen ürün var mıdır?

İade edilen ürünler varsa bu ürünler nelerdir? İade edilen ürünlerin iade gerekçesi nedir? İade edilen ürünler varsa bu ürünlerin akıbeti nedir?”

Önergeye yanıt veren Ticaret Bakanı Mehmet Muş, “2020 ve 2021 yılı ihracat ürünleri içerisinde kazan, makine, cihaz ve aletler (84. Fasıl), bakır ve bakırdan eşya (74. Fasıl), demir ve çelik (72. Fasıl), tütün ve tütün yerine geçen işlenmiş maddeler (24. Fasıl), sebzeler, meyveler, sert kabuklu meyveler ve bitkilerin diğer kısımlarından elde edilen müstahzarlar (20. Fasıl) gibi muhtelif eşyalar iade edilen ürünleri kapsamaktadır” açıklamasında bulundu.

Bahse konu ürünlerin iade gerekçelerini açıklayan Bakan Muş; ürünlerin sözleşme hükümlerine uygun olmaması, ticari kalite standartlarına uyumsuzluk, sipariş evsafına uymaması, karantina önlemleri gibi nedenlerle iade edildiğini anlattı.

Bakan Muş, “Ürünlerin, gönderildiği ülkede yürürlükte olan mevzuat nedeniyle serbest dolaşıma girememesi veya kullanıma arz edilmemesi, kusurlu olması veya sözleşme hükümlerine uygun olmaması nedenleriyle alıcısı tarafından kabul edilmeyerek geri gelmesi halinde, durumun TürkiyeGümrük Bölgesi dışındaki alıcı veya yetkili kurumlardan alınacak belgelerle gümrük idaresine ispatı gerekir” ifadelerini kullandı.

ÖMER FETHİ GÜRER: “KALİTE VE SÖZLEŞME ÖNEMLİ”

Ömer Fethi Gürer, “İthalat ve ihracatta gümrük sürecinde ürünlerin standartlara uyması ve sözleşmelere uygun olması özellikle incelenmesi şarttır. Görünen o ki karşı ülke denetimine takılanürünler var. Bu sıkı kontrol ile açığa çıkıyor. Ülkemizde de yurt dışından gelen - giden her ürün çok yönlü incelenmelidir. Özellikle gıda ile ülkemize gelen ürünler GDO yönünden incelenmelidir. Ülkemizden de gönderilen ürünlerin iadesi neden olan sorunların tekrarlanmaması içindesıkı kontroller sağlanmalıdır” diye konuştu. 

Yorumlar (0)