Oya Ersoy : “TOKİ’de Yaşanan Yolsuzluklar Araştırılsın!”

İstanbul Milletvekili Oya Ersoy Toplu Konut İdaresi Başkanlığında 99 Marmara depreminden günümüze kadar yaşanan yolsuzlukların ve kamuyu uğrattığı zararların araştırılması için meclis araştırma önergesi verdi.

Vekil Haberleri 03.02.2020, 15:35
Oya Ersoy : “TOKİ’de Yaşanan Yolsuzluklar Araştırılsın!”

Ersoy’un önergesinde; ülkede yaşanan büyük depremlerin ardından evsiz kalan vatandaşlarımız için konut projeleri yapmayı hedefleyen bir kurum olduğu belirtilen TOKİ’nin özellikle 2000’li yılların ardından yaptığı projeler ile çok tartışma konusu olduğu ifade edildi.

2003 Yılından Bugüne Kamu Arazileri Şirketlere Peşkeş Çekiliyor!


Ersoy, Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde ve belediye başkanlığı döneminden kendisine yakın olan isimlerden TOKİ’ye bir ekip kurulduğu belirtilirken kurulan bu ekibin İstanbul’un bütün rant alanlarını çok iyi bildiği, inşaat işlerinde kentsel rant üretimi, bunların kullanımı ve paylaşımı konularında uzmanlaşmış olduklarını ifade etti.
Ayrıca Ersoy; TOKİ çok değerli arsaları düşük bedellerle Emlak Konut A.Ş.'ye devrettiği, Emlak Konut A.Ş.’nin bu arsaları düşük paylar karşılığında çeşitli firmalara verdiği ve inşaatına başlanmamış bağımsız bölümleri de peşin parayla satın alıp, o firmaların inşaat yatırımlarını finanse ettiğini ekledi.


Küçük İnşaat Firmalarından İnşat Devlerine Dönüşüm!


Ersoy; 2000’li yılların ardından Sayıştay raporlarında da yer alan kamu arazilerinin çok düşük bedellerle inşaat şirketlerine verilmesi ve bunun yanısıra şirketlerin inşaat maliyetlerinin
olduğundan fazla gösterilmesi sonucu kamunun ciddi zararlar gördüğünün ortaya çıktığının altını çizdi. Sayıştayın geçmişte incelediği yalnızca 7 projede ortaya çıkan kamu zararının 774 milyon lira olduğu hatırlatılırken bugüne kadar yapılan bütün projelerin yaratmış olduğu zararın endişe verici boyutlarda olduğunu söyledi.


Ersoy; TOKİ anketinde yer alan, evlerde yaşayanların %80 oranında kullanılan malzemeleri kalitesiz bulmasına dikkat çekerken, inşaat maliyetlerinin en yüksek seviyelerde gösterilmesine rağmen kullanılan malzemelerin en ucuzları olduğunu ifade etti. İmar Değişiklikleri Ve Ayrıcalık İmar Hakları İle İstanbul’a İhanet!


TOKİ uzmanlarının raporuna ilişkin Ersoy önergesinde şunları ifade etti:
“İmar planı değişiklikleri ile yetinmeyen inşaat şirketleri ayrıcalıklı imar haklarının da kat kat üzerine çıkarak şehir genelinde 12 milyon 400 bin metrekare fazladan inşaat
yapılmıştır. Kentte fazladan yapılan bu inşaatlar ile 240 milyar 234 milyon 265 bin lira haksız kazanç elde edilmiştir. Hazırlanan dosya ile İstanbul’da yapılan uygulamalara bakıldığında, plan disiplininden
uzaklaşıldığı ve parsel bazında verilen ayrıcalıklı imar hakları ile kentin geri dönülemez şekilde tahrip edildiği ve İstanbul’da planlı bir kent oluşturma şansının ortadan kaldırıldığı gözler önüne serilmesi hedeflenmiştir. Nitekim ciddi bir deprem tehdidi ile karşı karşıya olan İstanbul’un toplanma alanları üzerine usulsüzce ve ayrıcalıklı imar planları ile inşaa edilen AVM ve gökdelenler ve bu projelerin afet durumunda yaratacağı yıkım hazırlanan dosyayı doğrulamaktadır.


Deprem toplanma alanının imara açılması ile inşaa edilen Torun Center, Kadıköy’ün rüzgarını kesen Four Winds, Dubai Merkezli Emaar Square, Ağaoğlu’na ait Maslak 1453 projesi, hastane alanıyken Kadir Topbaş’ın damadı Ömer Faruk Kavurmacı’ya ait olan Koru Florya projeleri gibi devasa projeler bu raporda yer almaktadır. Bütün bu mega projelerde ayrıcalıklı imar hakları verilmiş olmasına rağmen bu hakların da çok üzerinde bir araziye inşaat yapılmış ve haksız kazanç elde edildiği ortaya çıkmıştır.”


Meclis Yetki Vermeden Önce Araştırmalı!


Siyasi iktidarın imar yasaları ile sürekli meclisten yetki istediğini ifade eden Ersoy; Meclisin bu yetkileri vermeden önce kamunun uğradığı zararları araştırması gerektiğini ve bunlara
karşı önlem alması gerektiğini belirterek Mecliste bir araştırma komisyonu kurulmasını istedi.

Yorumlar (0)