Oya Ersoy: Kürt yurttaşlara yönelik saldırılar, mahalle kavgası değil; "Örgütlü, bilinçli" saldırılardır!

İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, Kürt yurttaşlara yönelik gerçekleştirilen “örgütlü” saldırıların araştırılması için Meclis Başkanlığına araştırma önergesi ile saldırıların engellenmesi ve sorumluların bulunması amacı ile de Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a soru önergesi verdi

Vekil Haberleri 29.07.2021, 13:20
Oya Ersoy: Kürt yurttaşlara yönelik saldırılar, mahalle kavgası değil; "Örgütlü, bilinçli" saldırılardır!

Ersoy, ülkemizde son zamanlarda, özellikle Kürt yurttaşlara yönelik, organize bir biçimde ırkçı saldırıların yapıldığını ve bu saldırıların nedeninin, ötekileştirici ve saldırgan söylemlerin kullanım sıklığı olduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak, Kürt yurttaşlara yönelik organize bir biçimde gerçekleştirilen ırkçı saldırılara yönelik bir açıklamanız olacak mıdır?

Yapılan saldırılara değinen Ersoy; “17 Haziran 2021 HDP İzmir İl Binası’nda Deniz Poyraz katledilmiştir. 14 Temmuz 2021 Muğla/Marmaris HDP ilçe binasına silahlı saldırı gerçekleşmiştir. 19 Temmuz 2021 tarihinde ise Diyarbakır ve Mardin'den Afyon’a gelen Kürt tarım işçilerine saldırı gerçekleşmiş ve saldırı sonrasında 7 kişi yaralanmış, ayrıca saldırganlar bir araçla kaçırdıkları İsmail Tan isimli yurttaşın ise kolunu kırmışlardır” ifadesinde bulundu.

Kürt yurttaşlara yönelik saldırılar “mahalle kavgası” değil “örgütlü” saldırılardır!

20 Temmuz 2021 tarihinde Ankara/Altındağ’da Kürt bir aileye yönelik silahlı saldırı gerçekleşmiş ve saldırı esnasında aileden bir kişi önce baltayla, daha sonra silahla yaralanmış, ardından tekrar yapılan saldırıda Kürt aileden 2’sinin durumu ağır 3 kişi daha yaralanmıştır. Olay sonrasında saldırıya uğrayan yurttaşlar yerine saldırgan ailenin koruma altına alındığı ortaya çıktığını söyleyen Ersoy, saldırıya uğrayan Kürt yurttaşlar değil, saldırganlar korunmaktadır şeklinde konuştu.

Valilik, kaymakamlık, belediye başkanlıkları ve muhtarlıklara bu tip saldırıların önlenmesine ve saldırıların ortadan kaldırılmasına yönelik bir yazı gönderilmiş midir/ gönderilecek midir?

Son olarak Ersoy, “yaşananlar da gösteriyor ki Kürt yurttaşlar çalıştıkları ve yaşadıkları bölgelerde organize ve sistematik şekilde saldırıya uğramaktadır. Yaşanan saldırıların ardından yurttaşların can güvenliğini korumakla yükümlü olan Valilik ve Kaymakamlıklar tarafından saldırılara karşı önlem alınması yerine ya Kürt yurttaşlar yaşadıkları bölgeden uzaklaştırılmış ya da saldırgan “gruplar” koruma altına almıştır” dedi.

Ersoy, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a yanıtlaması istemi ile şu soruları yöneltti;

 Bu bağlamda;

1.Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak, Kürt yurttaşlara yönelik organize bir biçimde gerçekleştirilen ırkçı saldırılara yönelik bir açıklamanız olacak mıdır?

2.Valilik, kaymakamlık, belediye başkanlıkları ve muhtarlıklara bu tip saldırıların önlenmesine ve saldırıların ortadan kaldırılmasına yönelik bir yazı gönderilmiş midir/ gönderilecek midir?

3.Kürt yurttaşlara yönelik gerçekleştirilen bu saldırıların nedeninde, ötekileştirici ve saldırgan söylemlerin kullanım sıklığı olduğunu düşünüyor musunuz?

4.Özellikle manşetlerde ve başlıklarda kışkırtıcı, ırkçı ve ayrımcı dil kullanan, hedef gösteren ve bu politikayı besleyen kişi/kurum ya da örgütler hakkında herhangi bir soruşturma yürütülmekte midir?

5.Yaşanan tüm saldırılar sonrasında özellikle saldırıyı gerçekleştiren “örgütlü gruplar” serbest bırakılmış ve mağdur gösterilmiş; saldırıya uğrayan, hayatını kaybeden, yoğun bakıma alınan Kürt işçiler, yurttaşlar suçlu gösterilerek geldikleri illere geri gönderilmişlerdir. Yurttaşların, Diyarbakır’dan İzmir’e, Trabzon’dan Mardin’e, Edirne’den Hakkari’ye ülkenin her ilinde çalışma ve yaşama hakkını, birlikte yaşam koşullarını ortadan kaldıran bu uygulamalara son vermek üzere sorumlular hakkında soruşturma başlatmayı düşünüyor musunuz?

6.Irkçı saldırıların engellenmesine yönelik bir programınız var mıdır?

Yorumlar (0)