Oya Ersoy: İktidar halktan toplamış olduğu vergileri yandaşlara değil halka harcasın!

İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, genel sağlık sigortasına prim borçları olan ve sağlık hizmetlerinden yararlanamayan 6 milyon yurttaşın borçlarının silinmesi amacı ile TBMM’ne bir araştırma önergesi ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından da yanıtlanması istemi ile soru önergesi verdi.

Vekil Haberleri 20.01.2021, 10:49 20.01.2021, 10:56
Oya Ersoy: İktidar halktan toplamış olduğu vergileri yandaşlara değil halka harcasın!

Ersoy, “bu ülkede 6 milyon yurttaş primlerini ödeyemediği için sağlık hizmetlerinden yararlanamıyorsa bu durum iktidarın halktan toplamış olduğu vergileri nerelerde harcadığının bir sonucudur. Bakın bugün bu ülkede istihdam zaten azalmıştı, pandemi ile beraber işsizlik sayısı 10,7 milyona yükselmiştir. Tutup iktidar işsiz olan, iş bulamayan yurttaşlara prim borcunu ödersen sağlık hizmeti alırsın diyor. Zaten bir işi olsaydı bu yurttaşların prim borçları da olmazdı” dedi.

İktidar yurttaşa koşullu sağlık hizmeti sunuyor; taksitini ödersen sağlık hizmetini alırsın!

Ersoy, “2020 yılı başında yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile GSS borcu bulunan yaklaşık 6 milyon yurttaşın Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastaneler ile kamu üniversite hastanelerinde sunulan sağlık hizmetlerinden yılsonuna kadar yararlanabilmesinin önünün açıldığını ancak, bu sürenin 31 Aralık’ta sona ermesi ile prim borcunu ödeyemeyen yurttaşlara tekrar sağlık hizmetlerinden faydalanma koşulu getirildiğini ifade etti. Buna göre Ağustos 2020 öncesine ait kesinleşmiş tüm prim borçları bulunan yurttaşların borçları otomatik olarak yeniden yapılandırılmış ve borcunu yapılandıranlardan ancak ilk taksitini ödeyenler ve cari dönemde 60 günden fazla borçları olmayanlar ile bu yurttaşların bakmakla yükümlü oldukları kişiler sağlık hizmetlerinden yararlanabilecektir. Sağlık hizmetlerinden yararlanılması amacı ile getirilen bu “koşul” birçok yurttaşın prim borçlarını ödeyememesi sonucunda hastanede tedavi edilmemesine ve sağlık hakkına ulaşmasına engel olmuştur” dedi.

Yurttaşların Genel Sağlık Sigortasına olan tüm prim borçları silinsin!

Tüm dünyanın salgın ile boğuştuğu dönemde GSS borcu olduğu gerekçesi ile yurttaşların sağlık hizmetinden mahrum bırakılmasının toplum sağlığının tehlikeye attığını ve insanların hastalıkla yüz yüze bırakıldığını ifade eden Ersoy, salgın döneminde yurttaşların GSS borcu yüzünden mağdur olmaması, sağlık hakkının ücretsiz olarak verilmesinin sağlanması ve gerekli düzenlemelerin yapılmasının TBMM’nin görev ve sorumluluğunda olduğunu söyledi.

Ersoy, bu nedenle de GSS borçlarının silinmesi ve sağlık hakkının ücretsiz olarak verilmesinin sağlanması ve gerekli düzenlemelerin yapılması için Meclis Araştırmasının açılması için araştırma önergesi vermiştir.

Ayrıca Ersoy, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması amacı ile vermiş olduğu soru önergesinde şu sorulara yer verdi;

Bu bağlamda;

1.Sağlık Bakanlığının, Genel Sağlık Sigortasına borcu olan 6 milyon yurttaşın prim borçlarının silinmesi ve sağlık hizmetlerinden yararlanması amacı ile herhangi bir çalışması var mıdır?

2.Genel Sağlık Sigortası prim borçlarını ödeyemeyen yurttaşlara sağlık hizmeti verilmeyerek, ancak sağlık hizmeti bedeli ödenirse yararlanabileceklerinin söylenmesi yurttaşların sağlığını hiçe sayan bir uygulama değil midir?

3.Özellikle pandemi döneminde Genel Sağlık Sigortasına borcu olan yurttaşların sağlık hizmetlerinden faydalanmaları için ne yapmaları gerekecektir? Kendilerinde ve bakmakla yükümlü oldukları kişilerde Covıd-19 belirtileri olduğu zaman nereye başvuracaklardır? Tedavilerini Sağlık Bakanlığı üstlenecek midir?

4.2019-2020 yılında Genel Sağlık Sigortasına borcundan dolayı, hastaneye başvurduğu halde sağlık hizmeti verilmeyen kaç yurttaş vardır? Başvuranlar arasında covıd-19 hastası var mıdır?

5.Sağlık Bakanlığı’nın öncelikli görevi toplum sağlığının korunmasıdır. Bu nedenle sağlık güvencesi olmayan yurttaşların sağlık hizmetlerinden faydalanmıyor oluşu toplum sağlığını tehdit etmiyor mu?

6.Sağlık Bakanlığı'nın 2021 yılında şehir hastaneleri için ayırdığı tutar bütçenin büyük kısmını oluşturarak 16 milyar 392 milyon TL'ye çıkmıştır. Bakanlık olarak bu bedelin borcunu ödeyemediği için belki de hayatını kaybetme riskini yaşayan yurttaşlar için harcanması söz konusu değil midir?

Yorumlar (0)