Oya Ersoy'dan Fıkıh-Der Kursunda Cinsel İstismara Uğrayan Çocuklarla İlgili Soru Önergesi

İstanbul Milletvekili Oya Ersoy geçtiğimiz Eylül ayında İstanbul Ümraniye’de ruhsatsız olarak faaliyette bulunan Fıkıh-der adında yatılı kuran kursunda 20’ye yakın çocuğun kurs sorumluları ve eğitmenleri tarafından uğradığı “cinsel istismarı” Meclis gündemine taşımıştı.

Vekil Haberleri 27.11.2019, 11:45
Oya Ersoy'dan Fıkıh-Der Kursunda Cinsel İstismara Uğrayan Çocuklarla İlgili Soru Önergesi

Ersoy, 03.09.2019 tarihinde, çocukların kursta uğradığı cinsel istismarı Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a yazılı bir soru önergesi ile sormuştu. Bakanlığın vermiş olduğu yanıt ise şöyledir; “Bakanlığımızca İstanbul ilinde adı geçen derneğe bağlı olarak yatılı Kur’an kursu faaliyeti yürütmek üzere kurum açma izni/işyeri açma ve çalışma ruhsatı düzenlenmiş bir kurum bulunmamaktadır. 633 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanuna göre açılan yurt ve pansiyonlar Bakanlığımız görev alanında yer almamaktadır”

Millî Eğitim Bakanlığı’nın görevi, “Laik ve Bilimsel Eğitimi” uygulamaktır.

Ersoy, Bakanlığın okullarda ve kurslarda verilen eğitimin denetleyicisi ve takipçisi olması gerektiğini belirterek laik ve bilimsel eğitimin karşısında herhangi bir eğitim sisteminin uygulanamayacağını ifade etti.

Sözlerine şöyle devam eden Ersoy; “çocuk istismarı ile mücadele denetimsiz, çoğu zaman ruhsatsız kursların kapatılmasıyla mümkün olacaktır. Eğitim sisteminin uygulayıcısı olan Millî Eğitim Bakanlığı bilimsel ve laik eğitimden tamamen uzak, denetimsiz açılan yatılı kuran kurslarına alan bırakmamalı bu kurslarla etkin olarak mücadele etmelidir” dedi.

Ersoy, Millî Eğitim Bakanlığının yanıtlamadığı, Ümraniye’de ruhsatsız faaliyette bulunan ve 20’ye yakın çocuğun cinsel istismara uğradığı Fıkıh-der ile ilgili soruları Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a sordu.

Bu bağlamda;

1. Diyanet İşleri Başkanlığı Ümraniye’de ruhsatsız olarak faaliyette bulunan Fıkıh-Der isimli kuran kursuna herhangi bir ruhsat vermiş midir?
2. Ülkemizde faaliyette bulunan kaç tane ruhsatlı yatılı kuran kursu vardır? Bu kursların faaliyetleri denetlenmekte midir? Bu denetimler yapılıyorsa ne sıklıktadır?
3. Bu kurslar denetleniyorsa orada eğitim gören çocuklarla birebir görüşmeler yapılıp çocuklara mahremiyet eğitimi ve “istismar” konusunda bilgilendirme yapılmakta mıdır?
4. Çocuklarını bu kurslara göndermeyi düşünen velilere herhangi bir uyarı metni göndermeyi düşünüyor musunuz?
5.Denetimsiz ve başı boş olan kuran kurslarının açılmalarını önleyecek herhangi bir tedbir alınmakta mıdır?    
 

Yorumlar (0)