OKULLARDA GERİLİĞE YER VERMEYECEĞİZ

İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, Milli Eğitim Bakanlığına bir soru önergesi verdi. Ersoy Bakanlığın tarikatlar ile yapmış olduğu eğitim protokollerini iptal etmesini ve tarikatlar tarafından okullarda dağıtılan gerici kitapların toplatılması gerektiğini ifade etti.

Vekil Haberleri 12.02.2020, 15:52
OKULLARDA GERİLİĞE YER VERMEYECEĞİZ

Okullarda Laiklik Yerine Gericiliğe, Bilimselliğin Yerine Dogmatizme İzin Vermeyeceğiz!

Ersoy, Milli Eğitim Bakanlığının onayı ile okullarda bilgi yarışması ve birçok etkinlik düzenleyen Nakşibendi Tarikatına yakınlığı ile de bilinen Server Yaşam Vakfı’nın okullarda dağıtılması amacı ile hazırladığı “İletişim, Nezaket ve Adap” adlı kitabın bazı bölümlerinde kadınlar aşağılandığını ve ikinci sınıf vatandaş olarak gösterildiğini söyledi. Sözlerine şöyle devam eden Ersoy, okullarda çocuklara verilecek olan eğitim, toplumsal cinsiyet eşitliği çerçevesinde olmalıdır. Bu söylemler kadınları toplumsal hayattan soyutlamaya yönelik cinsiyetçi ve gerici söylemler olup tarikatların gerici yaşam biçiminin
okullarda “eğitim projesi” adı altında hayata geçirilmeye çalışılmasıdır dedi. Ayrıca, ülkemizde temel eğitim ve öğretim sorumluluğu Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yerine getirilmesi gerekirken, bu proje ile birlikte eğitim faaliyetleri cemaat ve tarikatlara bırakılmaktadır diyen Ersoy, ülkemizde eğitim ve öğretim faaliyetlerinin asıl yürütücüsü Millî Eğitim Bakanlığıdır. Laiklik yerine gericiliğin, bilimselliğin yerine dogmatizmin, eşitliğin yerine kadın düşmanlığının tarikatlar aracılığıyla eğitim kurumlarında örgütlendirilmesinden bizzat Milli Eğitim Bakanlığı sorumludur dedi.

Ersoy, önergesinde Milli Eğitim Bakanlığına şu soruları yöneltti.
Bu bağlamda;
1) Millî Eğitim Bakanlığı olarak, imzaladığınız protokol kapsamında bu kitaplar kaç okulda, kaç öğrenciye dağıtılmıştır? Söz konusu bu protokolü iptal etmeyi, öğrencilere dağıtılan kitapları geri almayı düşünüyor musunuz?


2) Milli Eğitim Bakanlığı olarak, tarikatlara ait gerici vakıfların “cinsiyetçi” ve “kadınları ikinci sınıf” vatandaş olarak gösteren yayınların okullarda dağıtılmasını engellemek için ne yaptınız? Bu kitapların okullara sokulmasına izin veren, öğrencilere dağıtan/dağıttıran sorumlular hakkında açtığınız bir soruşturma bulunmakta mıdır?

3) Bakanlığınız tarafından, tarikatlara ait gerici vakıfların bilimsel laik eğitime karşı faaliyetlerine izin veren, bu faaliyetlerin önünü açan sorumlular hakkında başlatılmış herhangi bir soruşturma bulunmakta mıdır?


4) Bakanlığınızın sorumluluğunda olan eğitim kurumlarında, yapılan “bilgiyarışmalarına” hangi kriterlere göre izin verilmektedir? “Doğma” ile “bilginin yanyana olmayacağından hareketle, okullarda tarikat ve cemaatlerin bilgi yarışması adı altında laik eğitime karşı dini eğitimi uygulamaya çalışmasının farkında mısınız?

Yorumlar (0)