İYİ Parti'li Subaşı'dan soru önergesi

Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, Sağlık Meslek Lisesi mezunlarının 2014 yılındaki kanun değişikliğine göre atamalarının durdurulmasına karşı Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’ya soru önergesi verdi.

Vekil Haberleri 27.01.2020, 09:11
İYİ Parti'li Subaşı'dan soru önergesi

2014 Yılında torba kanunla birlikte Sağlık Meslek Liselerinden hemşire olarak mezun olunması kaldırılmıştı. Sağlık meslek lisesinden mezun olan öğrencilere, ön lisans veya lisans düzeyinde ebelik veya hemşirelik bölümü okuma zorunluluğu yoktu. Kanun değişikliği ile birlikte atamaları kaldırılan sağlık meslek lisesi mezunları için Milletvekili Hasan Subaşı, soru önergesi verdi.

Kalifiye iş gücü açığının kapatılması amacıyla 2008 yılında başlatılan sağlık reformu kapsamında Sağlık Meslek Liseleri’nden mezun olan hemşirelere kamuda iş gücü sağlanmaktaydı. Ancak 2014 yılında değiştirilen kanunda atamaları durdurulan mezunların sayısı her geçen gün arttı. Subaşı vermiş olduğu soru önergesinde, genç mezunların istihdamları konusunda şu sözlere yer verdi. 

Ülkemizde sağlık alanında ihtiyaç duyulan kalifiye işgücü açığının kapatılması amacıyla 2008 yılında başlatılan sağlık reformları kapsamında Sağlık Meslek Liselerinden mezun olan hemşirelerin kamuda istihdamı yolu açılmıştır. 6514 sayılı 18/01/2014 tarihli Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile yapılan değişiklik ile Sağlık Meslek Liselerinden hemşire olarak mezun olunması kaldırılmıştır.

2014 yılına kadar, Sağlık Meslek Lisesinden mezun olan öğrenciler ebe ve hemşire unvanıyla KPSS'de yeterli puan alarak ebe veya hemşire olabilmekteydi ve ön lisans veya lisans düzeyinde ebelik veya hemşirelik bölümü okuma zorunluluğu yoktu. Ancak 18 Ocak 2014 tarihinden itibaren yürürlüğe giren düzenleme ile sağlık meslek lisesi öğrencilerinin ebe veya hemşire kadrosuna atanma durumları ortadan kaldırıldı. Yapılan değişiklikle beraber Ebe ve Hemşire Unvanlarının yerini, Ebe Yardımcısı ve Hemşire Yardımcısı Unvanları aldı.

2018 yılında ilk mezunlarını veren Sağlık Meslek Lisesi Ebe-Hemşire Yardımcıları, KPSS sınavına girerek Sağlık Bakanlığı'nın Kadrolu(4A) ve Sözleşmeli(4B) alımlarını beklerken, Sağlık Bakanlığı KPSS 2018/5 ve KPSS 2019/4 Sözleşmeli Personel alımlarında Ebe ve Hemşire Yardımcısı Unvanlarının yer almaması dikkat çekti. Daha sonra Bakanlığın 14 Ocak 2019 tarihinde Taşra Teşkilatı Hizmet Birimlerinde İstihdam Edilmek Üzere Sürekli İşçi Alımı İlanında, Ebe-Hemşire yardımcılarının İşçi Statüsünde Klinik Destek Elemanı meslek adıyla yer verildi. 

Bununla birlikte, 2014 yılı öncesinde “hemşire” olarak mezun olan ve atama bekleyen pek çok gencimiz bulunmaktadır. Sağlık Bakanlığı ve ÖSYM verileri baz alındığında; 2012-2018 yılları arasında Lisans hemşire mezun sayısı 71.000; Lise hemşire mezun sayısı 69.146’dir. Ancak; Lisans hemşire atanan sayısı 45.154 iken Lise hemşire atanan sayısı 9.809’dir. Atama bekleyen Lisans hemşire sayısının 25 bin, Lisans hemşire sayısının ise 70 bin civarında olduğu tahmin edilmektedir. Dolayısıyla, Sağlık Meslek Liselerinden hemşire olarak mezun olan ancak atama bekleyen binlerce gencimiz mevcuttur.

2012-2018 yıllarında yapılan alımlarda Bakanlık adına toplam 54.963 hemşire alınmıştır. Fakat bu sayının yalnızca %17 (9809) kadarı lise mezunu hemşirelere ayrılmıştır. 2012-2018 yılları arası alımlarda lisans-lise dengesi kurulmamış %82.2 (45.154) oranında lisans hemşire alınmıştır. 

Bu bilgiler ışığında;

1-Sağlık Meslek Liselerinden “hemşire” olarak mezun olan gençlerin istihdamı konusunda Bakanlığınızın görüşü ve çalışmaları nelerdir?

2-Sağlık Meslek Lisesinden “hemşire” olarak mezun olan gençlere hemşire alımlarından daha yüksek oranda pay verilmesi konusunda çalışmalarınız var mıdır?

3-2019 yılı alımlarında Ebe-Hemşire yardımcılarının İşçi Statüsünde Klinik Destek Elemanı olarak sınıflandırılması hakkında Bakanlığın görüşü nedir?

Yorumlar (0)