İstanbul Milletvekili Oya Ersoy: “Bekçilerin Zor Ve Silah Kullanma Yetkisi Halkta Korku Ve Endişe Yaratacak”

İstanbul Milletvekili Oya Ersoy bekçilerin yetkilerini arttıran kanun teklifinin henüz yasalaşmamışken bile yurttaşlara yönelik saldırılar gerçekleşmesini Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a sordu.

Vekil Haberleri 04.02.2020, 12:23
İstanbul Milletvekili Oya Ersoy: “Bekçilerin Zor Ve Silah Kullanma Yetkisi Halkta Korku Ve Endişe Yaratacak”

Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanun Teklifi meclis komisyonunda kabul edildi. Henüz genel kurul gündemine getirilmeyen yasa teklifi ilgili ise tartışmalar devam ediyor. Bekçilere kimlik sorma, zor ve silah kullanma ve şüpheli durumlarda polis gelene kadar gözaltına alma yetkisi veren yasa keyfi durumlar ortaya çıkaracağı ve temel hak ve özgürlükleri yok sayacağı söyleniyor. Yasa teklifi henüz yasalaşmamışken bekçilerin vatandaşlara uyguladığı kötü muamele kimi zaman saldırı biçimininde ortaya çıkmaktadır. Son günlerde İstanbul Fatih Kocamustafapaşa mahallesinden bir vatandaşın park demirlerine kelepçelenmesi ve dakikalarca o şekilde bekletilmesi üzerine İstanbul Milletvekili Oya Ersoy yaşananları meclis gündemine taşıdı.


Yasa Meclisten Geçmediği Halde Saldırılar Başladı!


Çarşı ve Mahalle Bekçileri yasa teklifinin henüz meclis genel kurulunda kabul edilmediği halde sokakta halka karşı saldırıların başladığını dile getiren Ersoy; Vatandaşların
güvenliğinin sağlanması için yetkilerinin arttırılması planlanan bekçilerin sosyal medyada yurttaşlara saldırdığı görüntülerin kaygı verici olduğu ifade etti. Ersoy’un önergesinde İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından yazılı açıklamada Ali D’nin bekçilerin resmi üniformasını yırttığı ve direndiği ve üzerinden narkotik madde ele geçirildiği söylense de sosyal medyada paylaşılan video da “Bileğimi kırdınız” diyen kişinin bekçiler tarafından park demirlerine kelepçelendiğine dikkat çekildi. Ersoy; sosyal medyada yer alan bu görüntüler, geçmişte yaşanan benzer olaylar ve bekçilere verilmek istenen yetkilerle birlikte değerlendirildiğinde yaşanacak durumları endişe verici şeklinde değerlendirdi.

Verilen Yetkiler Temel İnsan Hakları Ve Yaşam Hakkı İçin Tehdit Oluşturacak!


Ersoy; “Yargı ve kolluk gücü içerisinde yer almadığı halde yetkileri arttırılan bekçilik yapısı, gerekli eğitimi almamış, insan hakları ve temel hak ve özgürlükler konusunda eğitilmemiş
kişiler tarafından yapıldığında, yurttaşların ve özellikle kadınların başta yaşam hakkı olmak üzere hak ve özgürlükleri açısından tehdit oluşturacaktır.” dedi.

Yorumlar (0)