Gürer: "Havaya ateş açan mangandalar, 2 yılda 35 vatandaşımızın ölümüne neden oldu."

Gürer sordu içişleri bakanı yanıtladı. Havaya ateş açan mangandalar, 2 yılda 35 vatandaşımızın ölümüne neden oldu.

Vekil Haberleri 10.05.2019, 13:09
Gürer: "Havaya ateş açan mangandalar, 2 yılda 35 vatandaşımızın ölümüne neden oldu."

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, düğün, asker uğurlaması gibi etkinliklerde havaya ateş açılması sonucu çok sayıda vatandaşımızın hayatını kaybetmesi ve yaralanmasını, soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı. 

Gürer’in önergesine yanıt veren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 2017 ve 2018 yılının Eylül ayına kadar 35 vatandaşın havaya ateş açılması sonucu hayatını kaybettiğini, bunlardan 10’un çocuk olduğunu bildirdi. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde, “2017 ve 2018 Eylül ayı başına kadar havaya ateş açılması suretiyle yaşamını yitiren yurttaş sayısı kaçtır? Düğün, sünnet vb. organizasyonlarda havaya ateş açılmasına yönelik ne gibi çalışmalar yapılmaktadır? Yine aynı tarihler arasında maganda kurşunuyla yaşamını yitiren çocuk sayısı kaçtır? Kaç kişi yaralanmış, kaç kişinin yarası kalıcı hasara dönüşmüştür?” şeklinde sorular yöneltti. 

MAGANDA KURŞUNU, 35 KİŞİYİ ÖLDÜRDÜ, 600 KİŞİYİ YARALADI 

Gürer’in önergesini yanıtlayan İçişleri Bakanı Soylu, “01 Ocak 2017-01 Eylül 2018 tarihleri arasında 35 vatandaşımız havaya ateş açılması suretiyle hayatım kaybederken 600 vatandaşımız ise yaralanmıştır. Bahse konu tarihler arasında 10 çocuk ölürken 311 çocuk yaralanmıştır” açıklamasında bulundu. 

 

EMNİYET MÜDÜRLÜKLERİNE EMİR…

Bakan Soylu, “Düğün, nişan, sünnet, asker uğurlaması, bayramlar ve spor müsabakaları gibi günlerin üzüntü ve hüzün sebebi olmaması, huzur ve güven ortamının bozulmaması, ateşli silahların kullanılmasının engellenmesi, toplumda infial yaratan ve maganda kurşunu ile meydana gelen olayların en aza indirilmesi için önleyici tedbirlerin arttırılması, fail ve delillerin tespit edilerek adli işlemlerin yapılması, herhangi bir güvenlik ya da denetim zafiyetine meydan verilmemesi için 81 İl Emniyet Müdürlüğüne emir yazı yazılmıştır” diye konuştu. 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kutlama amaçlı ateşli silah kullanımına yönelik denetim ve önlemlerin takibinde sıkı bir denetim gerektiğini belirterek, “Kimi etkinlik, şenlik ve düğün gibi düzenlenen toplantılarda  geleneksel olduğu gerekçesi ile göz yumuluyor. Önlemlerin  izlenmesi ve cana mal olan olayların yaşanmaması için gerekli tedbirlerin tavizsiz alınmasını gerekmektedir” dedi.

Yorumlar (0)