Gergerlioğlu Hereke Derneğini ziyaret etti:Çok güzel bir doğa alanının çöplüğe çevrilme isteğine karşı direniyoruz!

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu HDP İl ve İlçe örgütleriyle Yukarı Hereke’yi ziyaret etmiş; Yukarı Hereke Vanlılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Üyeleri ile Yukarı Hereke Birlik Beraberlik ve Dayanışma Derneği Başkanı İlhan Karadaş yapılması planlanan atık bertaraf tesisini ve halkın tepkisini konuşmuştur!

Vekil Haberleri 01.12.2022, 11:54
Gergerlioğlu Hereke Derneğini ziyaret etti:Çok güzel bir doğa alanının çöplüğe çevrilme isteğine karşı direniyoruz!

İşte Gergerlioğlu'nun yapmış olduğu o görüşme:

Önce Yukarı Hereke Vanlılar Derneğini ziyaret eden Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu burada dernek üyelerinin yapılması planlanan Atık Bertaraf Tesisi’nin vatandaşta doğurduğu şikayetleri dinlemiştir. Dernek yetkilileri konudan rahatsızlıklarını ileterek Sn. Gergerlioğlu’ndan konuyu TBMM’de gündem etmeye devam etme sözünü almıştır.

 

Önce Yukarı Hereke Vanlılar Derneğini ziyaret eden Gergerlioğlu daha sonra Yukarı Hereke Birlik Beraberlik ve Dayanışma Derneği Başkanı İlhan Karadaş  ile röportaj yapmıştır:

Çok güzel bir doğa alanının çöplüğe çevrilme isteğine karşı direniyoruz!

HDP Kocaeli İl ve İlçe örgütlerimiz, Yukarı Hereke Birlik Beraberlik ve Dayanışma Derneği Başkanımız İlhan Karadaş yönetim kurulu üyelerimiz ile Yukarı Hereke’deyiz çünkü Yukarı Hereke’de bir atık bertaraf tesisi yapılmak isteniyor.

Uzmanlar Yukarı Hereke Atık Bertaraf Tesisi kansere yol açacağını belirtiyor!

Yukarı Hereke Atık Bertaraf Tesisi’nin kanser, astım, sivrisinek ve haşere istilası, hayvancılığın yapılamaması, hava kalitesinin bozulması ve toz bulutlarının oluşması gibi nedenlere yol açarak zorunlu göçler ve bu bölgenin değerinin düşmesine yol açacağını belirtiyorlar. Yukarı Hereke Kocaeli’mizin nadide güzel yerlerinden birisi çok güzel manzarası, tabiatı ile dikkat çeken bir bölge. Sosyo ekonomik açıdan biraz şansız bir bölge, maalesef iktidarların siyasi saiklerle pek iyi bakmadığı bir bölge olarak maalesef kalkınma açısından çok iyi bir yere ulaşabilmiş değil. Bir de bunun üstüne atık bertaraf tesisi darbesi yiyebilir. Sayın Başkanım Ne diyorsunuz? Ayrıntısı nedir?

Belediye Başkanı Tahir Büyükakın “Benim mahalleme de böyle bir tesis yapılsa ben de karşı çıkarım.” diyorsa benim de karşı çıkmam en doğal hakkımdır.

İlhan Karadaş: Özellikle şunu vurgulamak istiyoruz Kocaeli Büyükşehir Belediyesi öncelikli olarak sivil toplum kuruluşları ile beraber bir araya gelmeye başladı şu anda. İlk toplantıyı da Körfez ilçesini seçtiler ve Körfez’deki bütün sivil toplum kuruluşlarında yemek ve davet düzenlediler. Burada Başkan Tahir Büyükakın konuştuktan sonra biz söz hakkı aldık zaten hep gündem Yukarı Hereke olmaya başladı çünkü sıcağı sıcağına bu konu vardı ÇED süreci o gün yeni başlamıştı. Biz Başkan Tahir Büyükakın’a dile getirdik. Tahir Büyük Akın'a buna karşı olduğumuzu söyledik 8 sivil toplum kuruluşuyla ve 6 muhtarlığımızla beraber bu sürece tepkili olduğumuzu ve hukuki çerçevede mücadelemizi vereceğimizi dile getirdik. Tabi o arada soru cevap şeklinde geçtiğinde en son Tahir Büyükakın şöyle bir söz söyledi: “Benim mahalleme de böyle bir tesis yapılsa ben de karşı çıkarım.” Dedi. Bu önemli bir cümle zaten o karşı çıkıyorsa benim de karşı çıkmam en doğal hakkımdır. Bu sürece bu gözle bakmaya başladık. Orada bir başka STK Başkanımız söz aldı. Şöyle bir cümle kullandı: “Ben Yukarı Hereke’ye muhteşem bir manzarası olduğu için fevkalade bir nazarla bakıyordum hatta orada bir yer almayı, arsa almayı, villa yapmaya planlıyordum. Ne zaman ki oraya böyle bir tesisin yapılacağını duydum bu kararımdan vazgeçtim.” dedi. Bizim mücadelemizi aslında özetleyen iki tane olaydı.

Biz bu tertemiz doğayı bu mirası tertemiz bir şekilde aldık gelecek nesillere de bu şekilde bırakmak istiyoruz!

Biz tabii ki bahsettiğimiz gibi buradaki yapılacak tesislerin, tesislerin sağlığı, doğal psikolojik birçok zararlı olacağı gibi farklı sebeplerden dolayı bizi kuşatıp bizi buradan göçe zorlayacaklar. Biz şu anda Yukarı Hereke’de örf, adet ve geleneklerimizi yaşayan bir toplum yapısındayız. Bütün arkadaşlar buna şahittir ve biz bu kültürümüzü devam ettirmek istiyoruz. Biz buradan göçe zorlandığımız zaman başka yerde kültürümüz yok olacak unutulacak, bu kültürümüzden uzaklaşacağız. Bütün bunlar ile beraber bu mücadeleyi bu şekilde vermek istiyoruz ve büyüklerimizden geçmişimizden biz bu tertemiz doğayı bu mirası tertemiz bir şekilde aldık gelecek nesillere de bu şekilde bırakmak istiyoruz ve bu bize emanettir bu emanetine sonuna kadar sahip çıkacağız. Bu mücadelemizi sürdüreceğiz.

Gergerlioğlu: Peki ÇED toplantısı yapıldı. ÇED toplantısında neler olduğunu kamuoyuna aktarır mısınız?

ÇED toplantısını yaptırmadık, bizim yaptırmamamıza rağmen onlar arkada kendi aralarında “Bu toplantı yapılmıştır.” diye tutanak tuttular!

İlhan Karadaş: Bu süreç geçen sene başlamıştı 1 senelik bir süreçten bahsediyoruz. Fizibilite, sondaj ve zemin etüt çalışmaları yapılmıştı. ÇED raporunda bütün çalışmaların özeti mevcuttu yaklaşık 600 sayfalık bir ÇED raporuydu, biz bunu gerçekleştiren koordinasyonu sağlayan mühendislikten daha önce almıştık, biz de ÇED toplantısına hazır bir şekilde gittik. Bu ÇED toplantısı aslında halkı bilgilendirme toplantısıydı; orada kendilerine göre doğru olan şeyleri halka direkte edip burada bunun kötü bir tesis olmayacağını vurgulamak isteyeceklerdi çünkü telefon görüşmelerinde ve diğer yüz yüze görüşmelerde biz bunu hissetmiştik. Biz de bu süreci onları konuşturmadan, boykot, protesto edip söz hakkı tanımadan kendimiz konuşarak, sloganlar atarak o gün ÇED toplantısını yaptırmadık, bizim yaptırmamamıza rağmen onlar arkada kendi aralarında “Bu toplantı yapılmıştır.” diye tutanak tuttular, biz de tutanak tuttuk. Buna rağmen eğer ÇED raporu olumlu çıkarsa hukuki sürecimiz başlayacaktır.

Gergerlioğlu: Şu anda bir bekleme var, alanda bir hareketlilik var mı? Durum nedir?

Gerekirse iş makinalarının önüne geçeceğiz

İlhan Karadaş: Şu anda herkes beklemede, herkesin gözü ÇED raporunda. ÇED raporunun olumlu veya olumsuz raporu geldikten sonra. Bu süreçte belediye tarafından görüşme vardır ama biz bu süreçte boş durmuyoruz. Dün alana gittik, Yukarı Hereke’de yaşayan arkadaşlarımız ile beraber alanı gezdik, alanı gösterdik. Durumdan haberdar ettik. Hepsinin ortak kanaati şu; ne olursa olsun gerekirse orada nöbet tutacağız, gerekirse iş makinalarının önüne geçeceğiz biz buna karşı çıkacağız.

Gergerlioğlu: Günlük olarak bölgede bir tespit çalışması yapıyor musunuz?

İlhan Karadaş: Biz her hafta tespit çalışması yapıyoruz.

TBMM’de gündem etmeye devam edeceğiz.

Gergerlioğlu: Biz de Meclis’te konuyu gündem ettik, son geçen haftaki basın toplantımda konuyu etraflı bir şekilde gündem ettim ve gündem etmeye devam edeceğiz. Biz bölge halkımızda buradayken, görüşünüzü alalım. Çocuklarla gelmişsiniz. Kadınlar açısından, bölge halkı açısından ne ifade ediyor bu artık bertaraf tesisi?

Çocuk hastalandığı zaman hastaneye gidemiyoruz!

Yukarı Hereke’li Yurttaş: Ulaşım sıkıntı. Çocuk hastalandığı zaman hastaneye gidemiyoruz. Burada hiçbir şey bulamıyoruz. Körfez’e, İzmit’e gitmek zorunda kalıyoruz. Çok sıkıntı çekiyoruz.

Ömer Faruk Gergerlioğlu: Eksikliklerin üstüne bir de bertaraf tesisi yapılıyor diyorsunuz. Bölgede kadınların tepkisi nasıl?

İlhan Karadaş: Kadınlarımızın bölgede ciddi desteği vardı, imza kampanyası yaptık. İmzalarda en çok imza kadınların.

Yukarı Hereke’yi unutmuşlar ama biz Yukarı Hereke’nin kirlenmesine izin vermeyeceğiz.

Yukarı Hereke’li Yurttaş: Bizi sadece oy zamanında görüyorlar. Ne dikkate alıyorlar ne geliyorlar! Ulaşım eksikliği var. İnsana değer vermiyorlar! Bir de çöp tesisi çıktı sonuna kadar karşıyız! Yukarı Hereke’yi unutmuşlar ama biz Yukarı Hereke’nin kirlenmesine izin vermeyeceğiz. Fabrika servisleri bile buraya gelmiyorlar. Çalışmak istiyoruz ama ulaşım zor olduğu için servisler gelmiyor. Yukarı Hereke’yi daha kolay ulaşabilecek hale getirmeleri gerekirken tesis yapmak istiyorlar. Maden ocakları havayı kirletiyor.

Bölge halkı için ulaşım daha da zorlaşmış durumda

Gergerlioğlu: Zaten taş ocakları sorunu var. CURUF sorunu var. Kamyonlar ulaşımı yavaşlatmış durumda, taşlar nedeniyle kamyonlar trafiği işgal ediyor. Bölge halkı için ulaşım daha da zorlaşmış durumda.  Bölge insanı olarak izin vermeyeceğiz diyorsunuz! HDP Körfez İlçe Başkanımız İlhami Demir siz neler söylersiniz?

Hereke sakinlerinin yanındayız

HDP Körfez İlçe Başkanı İlhami Demir: İlhan Başkana da söylediğimiz gibi mücadelenin her zaman yanında olduğumuzu ve her türlü gelişmenin sizin üzerinizden Meclis’te gündemleştirme şartıyla yapabileceğimiz, elimizden gelebilecek bir şey varsa arkadaşlarımız ve tüm burada oturan Hereke sakinlerinin yanındayız ve her zaman olacağız.

İl ve ilçe örgütümüz olarak halkımızın yanındayız ve bu direnişe destek veriyoruz.

Gergerlioğlu: Biz de Yukarı Hereke sorununun atık bertaraf tesisinin olmaması gerektiğini Meclis’te söyledik söylemeye devam edeceğiz ve bu konuda bölge halkı ile beraberiz yoğun bir baskı yapacağız, İlhan Başkan ve arkadaşları konuya son derece duyarlı. Geçen seneden beri kendileri ile temas halindeyiz. Bölgede etraflı geziler yaptık çok güzel doğa hayvancılık yapan Ali Amca’nın çayını içtik. Bölgede atık bertaraf tesisinin ne kadar zararları olabileceğini, doğaya, hayvancılığa tarıma ne kadar zarar verebileceğini gördük. Biz buradan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne bu sevdadan vazgeç! Şehrin belki farklı yerlerine yapmayı düşündünüz ama belki “En sesi çıkmayacak en dayatacağımız yer olarak burayı bulduk buraya dayatalım.” Diye düşünüyorsunuz ama Yukarı Hereke’li bunu kabul etmiyor! Yukarı Hereke halkı zaten yetersizlikler içinde, sosyo ekonomik açıdan son derece eksik ve kötü bir hizmet alıyor maalesef. Bunlardan sonra bir de bölgenin havasını kirletecek, suyunu, toprağını kirletecek bir oluşuma izin vermeyecekler ve biz de bölge halkımızın yanındayız partimiz olarak, il ve ilçe örgütümüz olarak halkımızın yanındayız ve bu direnişe destek veriyoruz.

Yorumlar (0)