Gergerlioğlu "dil seçme dayatması" iddialarını Meclis gündemine taşıdı

Hakların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu, Yaşayan Diller ve Lehçeler seçmeli dersinden Kürtçe derslerinin seçilememesini Milli Eğitim Bakanı Sayın Mahmut Özer’in yanıtlaması istemiyle soru önergesi vedi.

Vekil Haberleri 18.01.2022, 13:16
Gergerlioğlu "dil seçme dayatması" iddialarını Meclis gündemine taşıdı

İşte Gergerlioğlu'nun verdiği o soru önergesi:

Aşağıdaki sorularımın Milli Eğitim Bakanı Sayın Mahmut Özer tarafından Anayasanın 98’ inci ve TBMM İçtüzüğünün 96’ ncı ve 99’ uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim.

Tarafıma iletilen bilgide: “Aydın ili Efeler ilçesinde bazı okullarda seçmeli ders listesinde yaşayan diller ve lehçeler (Kürtçe) kısmını çıkarmışlar. Öğrencileri diğer derslere yönlendiriyorlar.” iddiaları yer almıştır.

Bu bağlamda;

1.     Yukarıda bahsi geçen iddialar doğru mudur?

2.     Aydın İlinde yaşayan diller ve lehçeler seçmeli dersi açılmış mıdır? Bu ders açılmamışsa gerekçesi nedir? Açılmışsa hangi ilçelerde ve hangi okullarda açılmıştır?  

3.     Aydın ili Efeler ilçesinde bazı okullarda önce yaşayan diller ve lehçeler dersi seçmeli olarak açıldığı halde sonradan kaldırıldığı iddiası doğru mudur? Eğer bu iddia doğruysa kaldırılmasının gerekçesi nedir?

4.     Dersin açılıp sonra kapatılmasında bazı siyasetçilerin açılmaması yönünde baskın olduğu iddiası doğru mudur? Eğer bu iddia doğruysa hangi siyasetçiler bu derslerin açılmaması için Milli Eğitim Müdürlüklerine baskıda bulunmuştur?

5.     Seçmeli dersi alacak çocukların dini dersler ile öğrenmek istedikleri diller arasında seçim yapmaya zorlandıkları iddiası doğru mudur? Bu iddia doğruysa insan hakları hukukunda iki temel hakkı arasında seçim yapmaya neden çocuklar zorlanmıştır?

6.     Çocuk Hakları Sözleşmesinin 17, 29 ve 30. Maddelerindeki çocukların dil, eğitim ve kültür alanındaki haklarına ilişkin çekincelerin kaldırılması için Bakanlığınızın herhangi bir çalışması var mıdır?

7.     Son 5 yıl içerisinde yaşayan diller ve lehçeler seçmeli derslerinde hangi dil ve lehçeler seçilmiştir?

8.     Son 5 yıl içerisinde Aydın ilinde kaç çocuk yaşayan diller ve lehçeler dersini seçmiştir?

9.     Son 5 yıl içerisinde ülkemizde kaç çocuk yaşayan diller ve lehçeler dersini seçmiştir?

Yorumlar (0)