CHP’Lİ YÜCEER: ENGELLİLER MUHTAÇ VATANDAŞ HALİNE GETİRİLİYORSA HATA YAPILIYOR DEMEKTİR

CHP Tekirdağ milletvekili Candan Yüceer, Engelliler Haftasına ilişkin bir mesaj yayınladı.

Vekil Haberleri 09.05.2019, 16:29 09.05.2019, 16:36
CHP’Lİ YÜCEER: ENGELLİLER MUHTAÇ VATANDAŞ HALİNE GETİRİLİYORSA HATA YAPILIYOR DEMEKTİR

CHP Tekirdağ milletvekili Candan Yüceer, Engelliler Haftasına ilişkin bir mesaj yayınladı. Mesajında engelli yurttaşların eşit birer birey olduğunu vurgulayan Yüceer, engelli yurttaşların muhtaç vatandaş haline getirilmesi büyük bir hata olduğuna dikkatleri çekti.

Mesajında Yüceer, “Olması gereken engelli vatandaşlarımızın hayata her alanda katılmasını sağlamak, eğitim hakkından, çalışma hakkından tam olarak faydalanmalarını sağlamaktır. Elbette yardımlar yapılmalıdır. Kendi hayatını idame ettiremeyecek engelli vatandaşlarımızın ihtiyaçları karşılanmalıdır. Destekler elbette olmalıdır. Ama bu tek başına sorunun üstesinden gelmek için yeterli değildir. Bazı sorunları yalnızca parasal destekle çözemezsiniz.” dedi.

TEK BAŞINA SOSYAL YARDIMLAR SORUNU ÇÖZMEZ

Sosyal yardımların önemli olduğuna değinen Yüceer, yalnızca sosyal yardım yapmanın engelli yurttaşlarımız için yeterli olmadığına değindi. İş ve çalışma yaşamından engelli vatandaşların dışlandığının altını çizen Yüceer bununla ilgili ““engelli vatandaşlarınızı belli bir oranda kamuda istihdam etmeniz gerekirken, onları yok sayıp yalnızca destek aylığı bağlamakla yetiniliyorsa, o ülkede devlet üzerine düşeni yapmıyor demektir.” dedi. Engellilere yönelik teşviklerin uygulanmadığını söyleyen Yüceer, “Teşvikleri hayata geçirmek, kamudaki zorunlu engelli kotasını değerlendirmek gereklidir.” dedi.

Bunun yanı sıra Yüceer, engelli bireylerin eğitim hakkından da yeterli derecede faydalanamadığını ifade etti. CHP’li Yüceer, “ Engellilerimizin çok ciddi bir eğitim sorunu var,  yaklaşık engellilerimizin yüzde kırkı eğitim hakkından yararlanamıyor. Öyleyse eğitim sorununu çözüyormuş gibi yapmamak gerekiyor.” dedi.

MEVZUATTAKİ DÜZENLEMELERE UYULMALIDIR

CHP Tekirdağ milletvekili Candan Yüceer, birçok ulusal ve uluslararası düzenlemenin bulunduğuna dikkat çekti. Yüceer, Birleşmiş Milletler Engelli Hakları sözleşmesinin engelli vatandaşları topluma tam katılmaya teşvik etmeyi ve engellilerin de topluma ait oldukları hissine sahip olmalarını sağlamayı Hükümetlere görev olarak verdiğini belirtti.  Yüceer ayrıca, “Anayasamızın 10’uncu ve 61’inci maddelerinde engelli vatandaşlarımızın haklarının gözetilmesi ve engellilerin korunmasına ilişkin hükümler bulunuyor, ancak bunlar yerine getirilmiyor.” dedi.

DAHA DUYARLI BİR TOPLUM OLMALIYIZ

Toplum olarak engelliler konusunda farkındalığın artması gerektiğini ifade eden Yüceer, engellilerin normal ve insan onuruna yakışan bir hayat sürmelerinin ancak toplumsal duyarlılığın artırılmasıyla ve herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesiyle mümkün olacağına vurgu yaptı. Mesajında engellilerimiz en çok ayrımcılığa maruz kalan dezavantajlı gruplardan biri olduğunu söyleyen Yüceer, “Hepimiz üzerimize düşeni yaptığımızda emin olun “her şey çok güzel olacak”tır, bu vesileyle engelli vatandaşlarımızı ve ailelerini sevgi ve saygıyla selamlıyorum.” dedi.

Yorumlar (0)