CHP’Lİ SEYİT TORUN:“FINDIK ÜRETİCİSİNE ACİL DESTEK PAKETİ AÇIKLAYIN”

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ordu Milletvekili Seyit Torun, TBMM Genel Kurulu'nda Ordu’nun sorunlarını anlattı.

Vekil Haberleri 09.11.2022, 14:53 09.11.2022, 14:57
CHP’Lİ SEYİT TORUN:“FINDIK ÜRETİCİSİNE ACİL DESTEK PAKETİ AÇIKLAYIN”

Fındık konusunda yıllardır hep aynı şeyin söylendiğine dikkat çeken Torun, şöyle konuştu:

YABANCI FİRMAYA MAHKÛM ETTİNİZ

Diyoruz ki bir fındık kanunu çıkaralım. 5 yıllık 10 yıllık 20 yıllık planlama yapalım. Artık üretici de aracı da tedarikçi de önünü görebilsin. Fındık bir kişinin iki dudağının arasına hapsolmuş durumda. Bu yıl içine doğrudan gelir desteği ve gübre desteği de konularak 54 lira açıklandı ama maalesef serbest piyasada 43-44 liranın üzerine çıkmadı. Vatandaş, gene mağdur, yine maalesef her yılki hayal kırıklığını yaşıyor. Fındığın yarattığı katma değer dünyada 120 milyar dolar ama bizim Türkiye'de bunun 2-2,5 milyar dolarını kullanıyoruz. Halbuki bir planlamayla birlikte bu rakamı artırabiliriz, fındıktan elde ettiğimiz geliri artırabiliriz ama maalesef kendi hâline bırakırsanız sadece bir yabancı tekel firmasının eline mahkûm ederseniz her yıl aynı şeyleri konuşur dururuz. İktidara çağrımızdır: Acil olarak fındık üreticisine destek paketi açıklayın ve bunu yıl sonuna kadar ödeyin.

YOLLARI YILLARDIR BİTİREMEDİNİZ

Yol, yol diye övündünüz ama Ordu'da Karadeniz Sahil Yolu'nun geçtiği tek şehir Fatsa kaldı. Fatsa Çevre Yolu Projesi'ni altı yıl önce 'mega proje' diye açıkladınız ancak altı yıldır bırakın bitirmeyi, projeye başlayamadınız bile. Ünye-Akkuş-Niksar Yolu Projesi'ne yıllardır kazma vuramadınız; Gürgentepe-Gölköy yolu yıllardır bitirilemedi. 'Sayacabaşı'na viyadük, Dokuz Dolambaç mevkisine tünel çalışması yapın' dedik, görmezden geldiniz. Fatsa-İslamdağ-Korgan yolunu yıllardır bitiremediniz. Ordu’nun ve bölge illerinin yıllardır beklentisi olan Samsun-Ordu-Giresun-Trabzon-Rize-Artvin-Sarp demiryolu projesi söylenildi, söylenildi, hala tek bir adım atılmadı. 21'inci yüzyılda yol çilesini çekmek Ordu halkına reva mıdır, buradan sormak istiyoruz. Yıllardır övündüğünüz yol konusunda maalesef Ordu'da sınıfta kaldınız.

ORDU'NUN YÜZDE 74'Ü MADEN ARAMA SAHASI

Ordu'nun toplam arazisinin yüzde 74'ü şu anda maden arama sahası ilan edilmiş durumda. Toplam ruhsatlandırma sayısı 437. Yani, tarım alanlarının yüzde 76'sı, orman alanlarının yüzde 70'i, meraların yüzde 64'ü madenlerle ruhsatlandırıldı. Perşembe Yaylası’na bile maden ruhsatı vermekten çekinmediniz. 3-5 kuruş kazanacağız diye Ordu’nun canım coğrafyasını tahrip etmek için izin verdiniz. Türkiye’deki bal üretiminin  % 15’i Ordu’dan sağlanıyor. Ancak arıcıların sorunları çözüm bekliyor. Şu anda sahte bal sektörün % 70’ine hakim durumda. Bal üretici şekere ulaşamıyor. Kivi üreticilerimiz mağdur. El insaf. Geçen yıl 8 liraya satan üretici, maliyetler 3-4 kat artmasına rağmen bu yıl 9 liraya satamıyor. 2022 yılındayız, 2 bin nüfuslu Ünye Pelitliyatak beldesinde doktor yok. Vatandaşlar, doktora gitmek için Ünye ya da Akkuş ilçelerine gidiyor.”

Yorumlar (0)