banner773

CHP’li Sertel’den Yerel Televizyonlara Nefes Aldıracak Öneri

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi Atila Sertel, uydu üzerinden yayın yapan televizyon sayısının son üç yılda 300’den 69’a düştüğünü belirterek, “Cumhurbaşkanı ‘dolardan vazgeçin, Türk Lirası’na dönün’ diyor. Birçok kurum gibi TÜRKSAT da dolarla çalışmaya devam ediyor. Uydu kiraları 4K için 15 bin 500 dolar. MP3 kalitesinde yayın için 8 bin 500 dolar. Bu fiyatlar Türk Lirası’na çevrilip düşürülmezse televizyonlar birer ikişer kapanmaya devam edecek” dedi.

Vekil Haberleri 07.02.2020, 11:20
CHP’li Sertel’den Yerel Televizyonlara Nefes Aldıracak Öneri

TÜRKSAT’ın 2017-2018 yılı bilanço ve hesapları kurumun Gölbaşı’ndaki merkezinde KİT Alt Komisyonu tarafından görüşüldü. Burada bir konuşma yapan CHP İzmir Milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi Atila Sertel, yerel televizyonların yaşaması gerektiğine değinerek, TÜRKSAT tarafından alınan ücretlerin yüksekliğine dikkat çekti.

“KAPANMALAR DEVAM EDER”

Ekonomik krizle birlikte yaygın televizyonlarla rekabet edemeyen yerel televizyonların dolar üzerinden alınan yüksek kiralama bedelleri nedeniyle birer birer kapandığını vurgulayan Sertel, şunları söyledi:

“Bundan üç yıl önce TÜRKSAT’tan yayın yapan 300 civarında televizyon vardı. Bugün bu sayı 69’a düştü. 2020 yılı itibarıyla 5.60 sabit kur üzerinden 4K yayınlar için 15 bin 500 dolar, sıkıştırılmış HD yayınları için de 8 bin 500 dolar aylık ücret alınıyor. Bu özellikle reklam almakta güçlük çeken yerel televizyonlar için oldukça yüksek bir rakam. Uydu kirası ve diğer finansman giderlerine dayanamayan yerel televizyonlar birer ikişer kapandı, kapanmaya da devam ediyor. Uydu üzerinden yayın yapan yerel televizyonlar özellikle gurbetçilerimiz için çok önemli. Yurtdışında yaşayanlar veya bizler memleketinden bu şekilde haberdar oluyor. Bu televizyonları kapatmak için değil yaşatmak için uğraşmalıyız. Fiyatları Türk Lirası’na çevirin ve yerel, yaygın diye ayrım yaparak düşürün. Böyle yapılmadığı takdirde özellikle yerel kanallar birer birer kapanmaya devam edecektir.”

MUHALİFLERE KABLO’DA YER YOK

Konuşmasında bazı holdinglerin TÜRKSAT’tan kiraladıkları alanları yerel televizyonlara kiralamasına da değinen Atila Sertel, TÜRKSAT’ın direkt olarak kiralama imkanı varken bu yöntemin neden tercih edildiğinin anlaşılmasının güç olduğunu söyledi. Kablo TV yayıncılığı yapan TÜRKSAT’ın kablo kanallarında Halk TV, Tele 1, KRT TV gibi televizyonların yer almadığına dikkat çeken Sertel, RTÜK’ten frekans kiralayan televizyonlardan Kablo TV için ayrı bir kiralama bedeli istenmesinin de yanlış olduğuna vurgu yaptı.

Yorumlar (0)