CHP'Lİ KEMAL ZEYBEK:ÖĞRETMENLERE VERİLEN SÖZLER YERİNE GETİRLİMELİDİR

Cumhuriyet Halk Partisi Samsun milletvekili Kemal Zeybek; Türkiye de Eğitim ve Öğretim Bilimden uzaklaşırken, dini eğitime ağırlık verildiği görülüyor. Tek kişi veya dar bir gurubun “İdeolojik ipoteği” altında olan eğitimde gelişme beklenemez.

Vekil Haberleri 23.11.2018, 11:03 23.11.2018, 11:03
CHP'Lİ KEMAL ZEYBEK:ÖĞRETMENLERE VERİLEN SÖZLER YERİNE GETİRLİMELİDİR

   Samsun Milletvekili Kemal Zeybek;    Hükümetin tasarruf tedbirleri Milli Eğitim Bakanlığı Bütçesinde azalmalara sebep oldu. MEB Eğitim yatırımlarına ayrılan pay 2002 yılında yüzde 17,8 iken yıllar itibarı ile azalarak 2019 yılında 4,8 seviyesine inmiştir. Milli Eğitim Bakanlığının Bütçe rakamları önceki yıllara göre artmış gibi görünse de;  gerçekte sürekli azalma yönünde olduğu görülmektedir. İktidarın her fırsatta Milli Eğitim Bakanlığının Bütçesinden kesintiye gitmesi eğitime bakış açısını ortaya koymaktadır. Eğitim harcamalarından kesinti yapılmasını doğru bulmadığımız gibi eğitimde kaynakların artırılmasından yanayız. Eğitim harcamalarından tasarruf olmaz.


ÖĞRETMENLERE VERİLEN SÖZLER YERİNE GETİRLİMELİDİR
         CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek; Kalkınmanın ve gelişmenin temel şartı; Toplumun tamamının nitelikli eğitim almasına bağlıdır. Çağı yakalamanın en önemli koşulu eğitimden geçmektedir. Eğitim, doğmalarla değil bilimsel ve özgürce düşünen, sorgulayabilen şüpheci insanları yetiştirmektir. 


       Zeybek; 16 yıllık iktidarın, 24 Kasım Öğretmenler günleri öncesi ve sonrasında verilen sözlerin tutulmadığını görüyoruz.  Eğitim yatırımlarına yarılan paylar azalırken, öğretmenlerin maaşlarında da büyük erime yaşanmaktadır. Geçim sıkıntısı çeken öğretmenlerin sınıflarında verimli olmaları beklenemez. Eğitimde çağı yakalamak hedefleniyorsa;  Öğretmenlerin Özgür ve bilimsel düşünen, tartışabilen, ekonomik olarak da rahat olmaları sağlanmalıdır.


      Siyasal iktidar öğretmeleri de ayrıştırdı; Kadrolu, sözleşmeli, ücretli olarak gruplandırdı. Aynı işi yapan fakat farklı ücret ödemelerinizle öğretmenler arasında ayrımcılık yaptınız. İnsanları esnek, güvencesiz çalışmaya zorluyorsunuz. Kendilerini güvende hissetmeyen öğretmenler gençlere nasıl güven verecek? Haksızlığa uğrayan öğretmen; öğrencilerine hakkı ve adaleti nasıl anlatacak?
      Öğretmen dünyası karamsar, atanamayan binlerce genci öğretmen olacak hayali ile yetiştirdiler, KPSS sınavlarından başarılı olanları da mülakatlarla eleme yoluna gittiler.


EĞİTİMDE YENİDEN YAPILANMA KAÇINILMAZDIR
     CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek;     Siyasal iktidarın eğitimi günlük ve ideolojik yaklaşımlarla sorunlar yumağı haline getirdi. Geçmişte bir cemaatle birlikte Milli Eğitim Bakanlığın da ki; Okul ve Kurum yöneticileri belirlenirken, bu gün ise yandaş bir sendika ile belirlenmektedir. Kariyer ve liyakati dikkate almadan yapılan yönetici atamaları eğitim kurumlarını perişan etmiştir. Eğitimi ticarileştirdiniz, dinselleştirdiniz. Kamusal eğitimi devlet eliyle tasfiye ediyorsunuz. Özel okul ve buralarda eğitim- öğretim gören öğrenci sayısındaki artış bunu gösteriyor.


    Zeybek; Eğitim sisteminde; Evrensel ölçekleri benimsemeden eğitim öğretimde gerekli iyileştirmeleri yapmanız mümkün değildir. Eğitimin çıkış yolu uluslar arası ölçütleri içine alan çağdaş, bilimsel, özgürlükçü, laik ve demokratik sistemle yola devam etmektir. Eğitimi günlük siyasi politikalarınıza alet ederseniz; dönemine göre Meslek liseleri ve öğrenci sayılarını artırırsınız. Sık, sık sistem değişikliği yeni sorunları beraberin de getirecektir. 


      CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek; Eğitimdeki bu kara tabloyu ortadan kaldırmak! Bütün yurttaşlarımızın görevidir. Öğretmenlerimiz, yaşadığınız olumsuz ekonomik ve demokratik koşulların sorumlusu çocuklarımız değildir. Çocukların en iyi biçimde eğitilmesi için gerekenin yapılması hepinizin görevidir. Ekonomik ve demokratik koşulların iyileştirilmesi için mücadelenizi destekliyorum.


      24 Kasım öğretmenler günü nedeniyle;   Başta baş Öğretmen Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK olmak üzere ebediyete intikal etmiş bütün öğretmenlerimize şükranlarımı sunuyorum. Emekli öğretmenlerimize sağlık ve sıhhat dolu yaşam temenni ediyorum.
     24 Kasım Öğretmenler gününü kutlarken; Bütün öğretmenlerimizin iş güvencesi ile aldıkları ücretle ek iş yapmadan yaşayabilecek konumda, Bilimsel, Çağdaş, Laik eğitimin yapıldığı, Atatürk Devrim ve İlkeleri ışığında eğitim verildiği bir ortam hayaliyle öğretmenlerimizin günü kutlu olsun.
 

Yorumlar (0)